NaslovnicaŽivotBog vas mijenja: 7 znakova Božjeg djelovanja u vašem životu

Bog vas mijenja: 7 znakova Božjeg djelovanja u vašem životu

Biste li mogli reći: “Bog me mijenja” ili “Bog me promijenio”? Koji su znakovi Božjeg djelovanja u vašem životu?

Mnogi kršćani se bolje osjećaju kad kažu ovo prvo, ali neki od nas se ipak usude reći ovo drugo: “Bog me promijenio”. Mnogo nam je lakše reći: “Moram još puno toga promijeniti. Ja sam djelo u procesu. Još nisam postigao.”

Kod vjernika se zaista odvija kontinuirani proces posvećenja, ali dovršeno djelo novog rođenja jednako je važno. Novo rođenje je potpuna preobrazba s kojom započinje trajni proces posvećenja.

Izgleda da mnogi kršćani imaju dobro razumijevanje o neprekidnom procesu, ali moguće je da slabije shvaćaju dovršeno djelo. Dakle, ovdje je sedam stihova koji jasno govore o Kristovom dovršenom djelu u vama kao vjerniku.

Vi ste novo stvorenje

“Stoga, ako je tko u Kristu, novo je stvorenje: ono staro je prošlo, gle, sve je novo nastalo!” (2. Korinćanima 5,17)

Pavao ne kaže: “Ako je tko u Kristu, postati će novo stvorenje.” Ne kaže: “Staro će proći.” Niti kaže: “Novo se postupno formira.” On kaže: “Ako je tko u Kristu, novo je stvorenje: ono staro je prošlo, gle, sve je novo nastalo.” Ovdje ne postoji proces. Ovo je nešto što se dogodilo u cijelosti, i to vrijedi za vas ako ste u Kristu.

Vi ste razapeti

“S Kristom sam razapet: živim, ali ne više ja, nego Krist živi u meni.” (Gal 2,20)

Novo rođenje nije doživio samo Pavao; to vrijedi za svakog vjernika. To je gotova stvar.

Vi ste uskrsli

“Ako ste, dakle, s Kristom uskrsli, tražite ono što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu.” (Kološanima 3,1)

Primijetite da ne kaže: “Ako se nadate da ćete jednog dana biti”, već kaže: “Ako ste, dakle…”. Ako ste vjernik, uskrsli ste s Kristom. Umrli ste, i vaš je život sada skriven s Kristom u Bogu. Tu postoji nešto za nas što trebamo činiti (kao što postoji u svim ovim stihovima), a to je težiti našim srcem za onime što je gore, ali to možete ako usvojite ono što je u prvom dijelu stiha.

Vaše tijelo je hram Duha Svetoga

“Što? Zar ne znate da je vaše tijelo hram Duha Svetoga, koji je u vama, kojega imate od Boga, i da niste svoji?” (1 Kor 6,19)

Neki se kršćani također bore s novim rođenjem. “Vaše tijelo je hram Duha Svetoga“, a ne da “postaje hram Duha Svetoga”. Primili ste ga od Boga. Ako ste u Kristu, Duh Sveti živi s vama i u vama. Njegova vam prisutnost daje snagu, a to vam omogućuje kršćanski život. Zato je to važno znati.

Vi ste svjetlo

“Jer nekoć bijaste tama, a sada ste svjetlo u Gospodinu: kao djeca svjetla hodite.” (Ef 5,8)

Ne kaže: “Imate svjetlo”, nego kaže: “Vi ste svjetlo”. Vaša priroda je tama. Vi ste bili tama, a sada ste svjetlo. Vaša se priroda promijenila. Primijetite da Pavao donosi novo rođenje i posvećenje zajedno: “Vi ste svjetlo”. To je novo rođenje. “Hodajte kao … svjetlo”. To je posvećenje. Ne možete živjeti kao svjetlo, ako niste svjetlo.

Oslobođeni ste grijeha

“A sada, kada ste oslobođeni grijeha i postali sluge Božje, imate plod svoj za posvećenje, a svršetak, život vječni.” (Rim 6,22)

Mnogi kršćani ovo ne razumiju. Oni bi rekli: “Ne razumiješ; ja griješim i padam na mnogo načina. Još uvijek nisam slobodan od grijeha.” Pavao kaže: Čekaj malo! Vi ste oslobođeni grijeha.” On piše običnim kršćanima poput nas.

Grijeh je još uvijek vaš neprijatelj, ali nije više vaš gospodar. Više niste zarobljenik grijeha. Više niste u okovima. Više niste pod utjecajem vašeg starog gospodara. Božjom milošću se možete boriti protiv iskušenja. Zato postoji nada za vas.

Nanovo ste rođeni

“Nanovo ste rođeni; ne od raspadljiva sjemena, nego neraspadljiva: putem riječi Božje, koja živi i ostaje zauvijek.” (1 Pt 1,23)

Ne možete biti malo rođeni ili na pola rođeni. Ili ste rođeni ili niste rođeni. Jezik podrazumijeva potpunu razmjenu. To je ono što vam se desilo u Kristu. Novo rođenje je Božje dovršeno djelo u vama. To nije proces. To se ne odvija u fazama. To je ono što ga razlikuje od posvećenja. Možete biti malo zaljubljeni, ali ne možete biti malo u braku. Posvećenje je kao da ste malo zaljubljeni. Novo rođenje je kao da ste u braku. Ili jeste ili niste. Ne možete biti malo novo rođeni.

Novo rođenje je potpuna transformacija s kojom započinje kontinuirani proces koji se naziva posvećenje. Velika istina posvećenja je: “Bog me mijenja”. Velika istina novog rođenja je: “Bog me promijenio”. Potrebno nam je i jedno i drugo.

Autor: Colin Smith; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoaliton.org koje vrijedi samo za portal Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ: