Bog će vam biti milostiv i ove godine

Bog će vam biti milostiv i ove godine. On vas drži za ruku i provest će vas kroz sve.

Imate li u svom životu ljude koji razgovaraju s vama samo kad nešto trebaju? Razgovori koji se vrte oko potreba ili zahtjeva druge osobe otežavaju razvijanje istinskog zajedništva. Ti jednostrani odnosi mogu dovesti do toga da se osjećamo iskorišteno i izmanipulirano.

To je upravo ono što mnogi od nas čine Bogu. Dajemo mu svoje popise molitvenih potreba, a da ne tražimo zajedništvo s njim. Molimo se za buduće događaje ne priznajući Njegovu pomoć u prošlosti. Naš zaborav je pokazatelj naše nezahvalnosti prema Bogu i čini naše molitve nedjelotvornima.

Uvijek se sjetite Božje vjernosti u prošlosti

Bog nas poznaje bolje od nas samih. Zna da smo zaboravan narod. Zna da smo često nezahvalni. Kroz Sveto pismo vidimo Boga kako podsjeća svoj narod na prošle blagoslove. Često ih je poticao da postave vidljive spomenike u znak na Njegovu milost. Bez ovih podsjetnika ljudi bi zaboravili Božju vjernost.

Kad je Bog čudesno izveo svoj narod iz ropstva u Egiptu, brzo su podlegli nezahvalnosti prema Njemu. Gunđali su i prigovarali i mrmljali svaki put kad bi se suočili s novim izazovom, umjesto da su zahvaljivali na Njegovoj uvijek prisutnoj ruci. Njihov ih je stav spriječio da uđu u Obećanu zemlju. 40 godina su lutali pustinjom dok ta gunđava generacija nije izumrla.

Nakon što je Božji narod napokon stigao do Obećane zemlje, Bog im je rekao da naprave spomenik kao podsjetnik na Njegovu nadnaravnu pomoć u prelasku rijeke Jordan.

Pošto je sav narod prešao preko Jordana, reče Jahve Jošui: “Izaberite iz naroda dvanaest ljudi, od svakoga plemena po jednoga, i zapovjedite im: ‘Dignite odavde, iz sredine Jordana – s mjesta gdje stoje noge svećenika – dvanaest kamenova koje ćete ponijeti sa sobom i položiti na mjestu gdje budete noćas prenoćili.'” (Jošua 4, 1-3)

Jošua je poslušao Boga i objasnio ljudima da će to “biti na spomen među vama. Kad vas jednoga dana budu pitala vaša djeca: ‘Što vam znače ovi kamenovi?’ reći ćete im: ‘Voda se Jordana razdijelila pred Kovčegom saveza Jahvina kad je prelazio preko Jordana.’ I ovo će kamenje biti vječni spomen sinovima Izraelovim.” (Jošua 4, 6-7)

Uvijek zahvaljujte Bogu

Bog želi čuti molitve pune zahvalnosti za ono što je učinio u prošlosti. Želi da naša srca budu ispunjena strahopoštovanjem i zahvalnošću za Njegove blagoslove. Želi da u svojim srcima postavimo spomen obilježja koja svjedoče o Njegovoj vjernosti.

Bog ne želi da ga se uzima zdravo za gotovo. Ne želi da mu se daju liste želja bez ikakve istinske želje da Ga upoznamo. Sramotimo Boga kada Ga doživljavao kao čarobnog duha iz boce. Bog uslišava naše molitve da ojača našu vjeru u Njega i Njegovu Riječ. Zamislite kako se osjeća kad na Njegovu milost i milosrđe odgovorimo ravnodušnošću i zaboravom.

Kada se suočimo s teškim vremenima, često nas zaslijepe problemi i zaboravimo kako je Bog uvijek pružao rješenja za naše prošle nevolje. Bog želi vidjeti da Njegova prošla pomoć nije prošla nezapaženo. Želi da mu dođemo u molitvi sa zahvalnošću, priznajući Njegove prošle milosti. Nakon što smo proveli vrijeme u što i zahvaljivanju, možemo ga zamoliti da nam ponovno pomogne.

Bog će vam biti milostiv i ove godine

Cvijeće će cvjetati. Kiša će opet padati. Sunce će i dalje sjati. Ova će godina biti blagoslovljena. Suze se mogu pojaviti i srca nas mogu boljeti, ali Bog će cijelo vrijeme biti uz nas.

Tražite Njegovo lice. Ne sumnjajte u Njegovu dobrotu. 2021. bit će Božja godina. Put koji nam predstoji možda neće biti jasan, ali On nas drži za ruku i provest će na kroz sve.

PROČITAJTE JOŠ: