Je li istina da nam Bog neće dati više nego što možemo podnijeti?

Je li istina da nam Bog neće dati više nego što možemo podnijeti? Je li to jedno od Božjih obećanja u Njegovoj Riječi za nas vjernike?

Često bismo mogli reći nekome tko se nosi s puno nedaća: “Bog ti neće dati više nego što možeš podnijeti”. Možda su se poteškoće zaredale, a ono što mislimo kad kažemo nešto je poput: “Možeš ti to. S Bogom ćeš proći kroz ovo.”

I nema ništa loše u tome da želimo nekoga ohrabriti u teškim vremenima. Prirodno je željeti nekome reći: “To te neće preplaviti. Bog još uvijek kontrolira i na tvojoj je strani.”

Bog nam neće dati više nego što možemo podnijeti: Mit ili istina?

Gotovo sam siguran da je ova izreka izvorno došla od dobronamjernih kršćana koji su pogrešno primijenili ono što Pavao kaže:

“Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati.” (1. Korinćanima 10, 13)

Pavao govori da ti i ja možemo ili ćemo prevladati svaku nevolju, teškoću, nesreću ili izazov koji nam se nađe na putu. Ali ne kaže da nam Bog neće dati više nego što možemo podnijeti.

Pavao se ne bavi poteškoćama. Govori o iskušenju

Pavao se obraćao crkvi u Korintu nekoliko godina nakon Isusove smrti i uskrsnuća. Korint je bio raskrižje, Korint je bio vrlo kozmopolitski grad s puno aktivnosti i ljudi iz različitih mjesta i sredina.

Korinćani su štovali puno raznih bogova i božica. Idolopoklonstvo, pijanstvo, prostitutke u hramu. Upravo ti “pogani” čine prvu kršćansku crkvu u Korintu, a slijedeći Isusa pozvani su odustati od svojih bivših vjerskih praksi. Tako su se ti rani kršćani borili sa seksualnim nemoralom, proždrljivošću, pijanstvom.

Kontekst ovog stiha u 1. Korinćanima je samodisciplina u iskušenju s nadom da će se izbjeći grijeh, posebice grijesi seksualnog nemorala i idolopoklonstva.

Pavao kaže da ne trebamo popustiti iskušenju. Postoji ogromna razlika između iskušenja i patnje. Sigurno znate kakav je osjećaj predati se iskušenju i trpjeti krivnju i žaljenje. Razlika između iskušenja i patnje je u tome što nam Biblija govori da od iskušenja bježimo i odupiremo mu se. To je izbor koji nam je dan: boriti se protiv iskušenja ili se predati iskušenju i sagriješiti.

S druge strane, ni vi ni ja nemamo uvijek pravo glasa u patnji koju proživljavamo. Patnja jednostavno dođe sama od sebe jer živimo u palom svijetu. Istina, patnja može biti posljedica krivih izbora koje smo donijeli ili načina života koji smo odabrali živjeti, ali stvarno, tko će namjerno pozvati patnju u svoj život? Bolesti, nesreće, iznenadne smrti … to su stvari koje mogu srušiti zidove života. A kad to učine, kako bismo mogli nekoga pogledati u oči i reći mu: “U redu je, Bog vam neće dati više nego što možete podnijeti”?

Pavao u Aziji

Pavao je crkvi u Korintu pisao o svojim putovanjima u Aziju gdje su stvari očito krenule loše. Čini se da su Pavao i njegovi prijatelji podnijeli toliko patnje da su bili uvjereni da će umrijeti.

U 2. Korinćanima, 1. poglavlje, Pavao ne razrađuje detalje svog iskustva, ali evo što kaže:

“Ne bismo doista htjeli, braćo, da ne znate za nevolju koja nas je snašla u Aziji. Bijasmo prekomjerno, preko snage, opterećeni te smo već strepili i za život. Ali u sebi prihvatismo i smrtnu osudu da se ne bismo uzdali u same sebe, nego u Boga koji uskrisuje mrtve. On nas je od takve smrti izbavio i izbavit će nas; u njega se uzdamo, on će nas i dalje izbavljati.” (2. Korinćanima 1, 8-10)

Tako su Pavao i njegovi suradnici pretrpjeli velike nevolje, uključujući iskustvo bliske smrti. Ipak, nije potrebno dugo da se shvati svrha te patnje: “da se ne bismo uzdali u same sebe, nego u Boga koji uskrisuje mrtve.” Njegovo ohrabrenje Korinćanima svodi se na Božju utjehu. A u Pavlovom primjeru, utjeha dolazi usred krize i boli.

Hoće li vam Bog dati više nego što možete podnijeti?

Naravno, i to ste vjerojatno donekle iskusili. Ali vi ste u dobrom društvu, jer ne samo da je Isus patio, već su to prošli i Njegovi učenici, proroci, pa čak i Njegova crkva.

I kao što je Pavao kasnije napisao u svom drugom pismu korintskoj crkvi, Božja je milost prisutna i dovoljna za svaku mučnu stvar koja nam se nađe na putu.

A on mi reče: “Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje.” (2. Korinćanima 12, 8-9)

Molite se i tražite Njegovu blizinu, vodstvo, snagu, a zatim se držite Njegovih obećanja. Bog je s vama i zna zašto nešto morate proći!

PROČITAJTE JOŠ: