Kada ti se čini da se ništa ne događa, sjeti se da Bog radi iza kulisa

Kada nam se čini da se ništa ne događa u našem životu, sjetimo se da Bog uvijek radi, čak i iza kulisa, jer ima plan i zna što je najbolje za nas.

Nedavno sam naišao na citat koji kaže: “Ponekad Bog djeluje potajno i iza kulisa, ali otkrit će svoje djelo za nas kada dođe vrijeme.” To što ne vidimo da se išta događa, ne znači da se ništa ne događa.

Bog iza kulisa zauzet je poliranjem stvari i pisanjem sljedećeg poglavlja našeg života. On radi više nego što znamo. Naš je posao vjerovati Mu dok čekamo. Njegov je posao namjestiti scenu i pripremiti sve. On ima plan i najbolje zna što radi!

Božje djelovanje iza kulisa u Bibliji

Moje povjerenje u Božje djelo – čak i kad to nije vidljivo – temelji se na događajima iz Biblije. Priča o Josipu jedna je od priča koja to izvrsno ilustrira. Možete ju pročitati u Postanku od 37. do 47. poglavlja.

Evo sažetka: Bog u snu obeća Josipu da će biti snažan vođa. Međutim, nakon ovog obećanja, Josip provodi mnogo godina u teškim situacijama. Braća su ga prodala u ropstvo i nepravedno je osuđen na zatvor.

Ipak, Božji plan se i dalje odvija. Ne samo da Josip postaje moćan vladar, već su cijela njegova obitelj i mnogi drugi spašeni od gladi. Bog ga je pripremao kroz ta teška vremena. Josip to ovako sažima, govoreći svojoj braći:

“Ali se nemojte uznemirivati i prekoravati što ste me ovamo prodali; jer Bog je onaj koji me pred vama poslao da vas održi u životu. Dvije su već godine što je glad došla na zemlju, a još pet godina neće biti ni oranja ni žetve u zemlji. Zato me Bog poslao pred vama da vam se sačuva ostatak na zemlji te da vam život spasi velikim izbavljenjem.” (Postanak 45, 5-7)

Patnja se dogodila, da, ali Božji plan je prevladao. Radio je čak i kad ga Josip ili njegova braća nisu mogli vidjeti.

Bog je na djelu i u vašem životu

Bez obzira što se događa, Bog je u kontroli i radi za vas, u vama, kroz vas. Gospodin kaže: “Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši.” (Ivan 14, 27)

David je bio u depresiji. Bio je u “crnoj rupi”, “tamnici”. Rekao je tada:

“Duh moj već zamire u meni, srce mi trne u grudima.” (Psalam 143, 4)

Što možemo naučiti iz njegovog primjera kroz psalam 143.?

1. Uvijek se sjetimo dobrih stvari

David je odlučio razmišljati o prošlim blagoslovima: “Spominjem se dana minulih, mislim o svim djelima tvojim, o djelima ruku tvojih razmišljam.” (redak 5)

2. Nastavimo slaviti Boga

Bogoslužje može biti oaza u teškim vremenima. David kaže: “Ruke svoje za tobom pružam, duša moja k’o suha zemlja za tobom žeđa.” (redak 6)

3. Vapimo Bogu za pomoć

On se moli: “Usliši me brzo, o Jahve, dah moj već je na izmaku! Lica svojeg preda mnom ne skrivaj, da ne postanem kao oni koji u grob silaze!” (redak 7)

4. Slijedimo Božje upute

Poput Davida kažimo: “Objavi mi jutrom dobrotu svoju jer se uzdam u tebe. Put mi kaži kojim ću krenuti jer k tebi dušu uzdižem.” (redak 8)

Ako Mu budemo vjerovali i strpljivo čekali na Njega, vidjet ćemo Ga na djelu. Bog će nas voditi i u tami života, jer radi iza kulisa.

“Vodit ću slijepce po cestama, uputit’ ih putovima. Pred njima ću tamu u svjetlost obratit’, a neravno tlo u ravno. To ću učiniti i neću propustiti.” (Izaija 42, 16)

Čak i kad nam stvari nisu jasne, Bogu su jasne. Naša nada nije u našem vlastitom razumijevanju, nego u Svemogućem Bogu. Kad ne znate što učiniti, molite se. Bog zna vašu situaciju i vodit će vas korak po korak. Uvijek je mudro okrenuti se Bogu. Kada hodate s Njim, ne možete pogriješiti.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!