Pusti sve što je bilo: Bog sprema nešto novo

Kada Bog sprema nešto novo, budite spremni na promjene, ali i testiranja koja će oblikovati vaš karakter. 

“Ne spominjite se onog što se zbilo, nit` mislite na ono što je prošlo. Evo, činim nešto novo; već nastaje. Zar ne opažate? Da, put ću napraviti u pustinji, a staze u pustoši.” (Izaija 43, 18-19)

Naš Bog je Bog novih početaka i voli činiti nove stvari! Stvorio je naša tijela da uvijek proizvode nove stanice, novu kosu; uvijek doživljavamo nove dane, godine i godišnja doba. Imamo novi život u Kristu, s novim prilikama i novim izazovima. A jedno od njegovih posljednjih obećanja u Bibliji je da će sve učiniti novim (Otkrivenje 21, 5).

Kako nas je Bog stvorio na svoju sliku, volimo i nove stvari. Često kupujemo nešto novo i tražimo nova iskustva i promjene. Međutim, smiješno je to što kad god Bog počne činiti nove stvari u našim životima, mi se tome često opiremo.

Kada Bog sprema nešto novo

Mnogi se mole za promjene, ali kada proces započne, teško se prilagođavaju. Zamislio sam svoj život na određeni način i odupirem se svemu što prijeti da ga odvede na drugačiji put. Dakle, kada Bog učini nešto novo u mom životu, moja prva reakcija je da se tome suprotstavim i držim se svojih starih, poznatih načina.

Međutim, od vitalne važnosti je prihvatiti nove stvari koje Bog čini; otpustiti prošle prilike i pripremiti se za nove stvari koje dolaze.

PROČITAJTE: Umorni ste od čekanja da se stvari promjene?

Kad Bog čini nešto novo, to ponekad od nas zahtijeva da zakoračimo u nepoznato, što se u početku može činiti zastrašujuće, pa čak i neugodno. Ali trebamo otpustiti staro, vjerovati Bogu i prigrliti ono što On radi. Inače ćemo propustiti sve dobre stvari koje Bog želi učiniti nama i preko nas.

Abrahamova poslušnost Bogu

Uzmimo Abrahama, na primjer. Bog je učinio nešto novo u Abrahamovom životu kada je tražio da napusti svoju zemlju, svoju obitelj i sve što je ikada poznavao kako bi otišao na novo mjesto. Abraham je odlučio vjerovati Bogu i napustiti svoj stari život. I kroz njegovu poslušnost nastala je nacija Izrael, kao i Isusova loza.

Apostoli su još jedan primjer. Napustili su svoj prijašnji život ribara kako bi slijedili Isusa i postali Njegovi učenici. Prihvaćajući novo što je Bog učinio, pomogli su u izgradnji Crkve i doveli mnoge do spasenja.

Isto tako, Pavao je, nakon što je susreo Isusa na putu za Damask, prihvatio svoju novu ulogu apostola pogana i napustio svoj stari život farizeja. Bog je postigao mnoge stvari preko Pavla, a njegova učenja čine polovicu Novog zavjeta.

No, kada odlučimo vjerovati Bogu i zakoračiti u nešto novo, trebamo se pripremiti na izazove. Kada Bog sprema nešto novo, tomu obično prethodi razdoblje testiranja i pripreme. Kako nismo uvijek spremni izvršiti zadatke, On nas testira dok ne budemo spremni.

Uzmimo primjer Josipa, sina Jakovljeva. Josip je potjecao iz obitelji farmera i pastira, a vjerojatno je i on to planirao biti. Ali Bog mu je rekao da će učiniti nešto novo u njegovom životu i da će postati osoba od životne važnosti. Ali prije nego što se to dogodilo, Josip je prošao kroz razdoblje kušnje i pripreme tijekom trinaest godina ropstva i zatvora.

Strpljivo podnositi testiranja

Bitno je ne samo prihvatiti ono što Bog čini, nego i strpljivo podnositi testove koji dolaze s tim. U protivnom, dijelit ćemo sličnu sudbinu kao sinovi Izraelovi.

Bog je učinio nešto novo kada je izbavio Izraelce iz ropstva; oslobodio ih je od svega što su ikada poznavali kako bi ih odveo u novu zemlju. Ali prije nego što ih je Bog doveo u obećanu zemlju, On ih je namjerno vodio dužim putem kako bi ih ojačao i pripremio za stvari koje dolaze. Pustinja je bila njihov period testiranja i pripreme, ali mnogi nisu uspjeli. Nisu se odrekli svojih starih života, već su čeznuli za dobrim starim vremenima i htjeli su se vratiti u Egipat. Nisu strpljivo podnosili teškoće testiranja; umjesto toga, cijelo su se vrijeme žalili i gunđali. Na kraju, nisu vjerovali Bogu i odbili su ući u obećanu zemlju. Zbog toga ih je Bog kaznio i dopustio da četrdeset godina lutaju pustinjom.

PROČITAJTE: 6 znakova da vas Bog testira

Prijatelju, nemoj da ovo bude tvoja priča. Svatko od nas uči vjerovati Bogu i slijediti ga izvan zone udobnosti. Ako osjećate da Bog čini nešto novo, nemojte se tome opirati kao Izraelci, već to prihvatite! Pusti prijašnje stvari i izdrži kušnje i pripreme koje će neizbježno uslijediti. Ako Mu vjerujemo, On će nas odvesti na nova mjesta i postići dobre stvari kroz nas.

NAJNOVIJE!