Bog ti daje novu šansu ... Evo i zašto
Foto: Pixabay

Još uvijek ima za tebe šanse – i onda kad ti sve govori da više nemaš nikakve šanse pred Bogom.

Da, događa se da si našom krivnjom zatvorimo nebo iznad sebe i tako si onemogućimo uslišanje naših molitava: one nam dopiru samo do plafona od kojega se odbijaju i neodgovorene natrag nam padaju u krilo. Doista, naši grijesi i griješenje, naša nevjera i neposlušnost Bogu odvraćaju njegovo lice od nas i naših molitava tako da ostajemo kratkih rukava: neuslišani. Suočeni smo s njegovom pravednošću koja nam ne dopušta uslišanje naših molitava. Zaista, glede njegove pravednosti nema prolaza za naše molitve kod njega: nemamo nikakve šanse pred Bogom.

Bog ti daje novu šansu; evo i zašto

No, ohrabrujuće je za nas da naš Bog nije samo pravedan već i milosrdan. Zahvaljujući njegovom milosrđu, milosrdnoj i samilosnoj ljubavi, oslonjenoj na Isusovu žrtvu na križu za oproštenje naših grijeha, na Isusovo neprestano zagovaranje i zauzimanje za nas molitvama kod njega, On je uvijek iznova voljan i spreman pomilovati nas i oprostiti nam naše grijehe te dati nam novu šansu za novi bolji i sretniji početak.

Mi ovdje na zemlji imamo protiv sebe đavla, njegove uvijek nove optužbe protiv nas kod Boga, našu grešnu narav, naše grijehe i griješenje, našu savjest koja nas zbog grijeha grize i prekorava, a često ljude i naše bližnje koji nas osuđuju i obeshrabruju, upirući prstom na naše slabosti i negativnosti. Svi oni i sve to nas uvjerava da smo izgubljeni slučaj koji pred Bogom više nema nikakve šanse.

Još kad pritom doživljavamo neuslišanje naših molitava i uskraćenje Božje pomoći, budemo ubijeni u pojam – stvarno počinjemo i sami misliti da više nema nikakve šanse za nas. Međutim, to nije tako. Ako su nam sve lađe potonule i sva vrata kod Boga zatvorena, još uvijek su jedna, i to baš za nas, odškrinuta od strane Božje velike milosrdne ljubavi prema nama. Dakle: ako se pred Bogom ponizujemo poput onog grešnog carinika u hramu, priznajemo naše grijehe, kajemo se za njih, molimo za oproštenje, očišćenje i oslobođenje s iskrenom odlukom ne vraćati se više u staru grešnost već živjeti po Božjoj volji, On će nam se smilovati, oprostiti naše grijehe i dati nam novu šansu. Nebo će biti opet otvoreno iznad nas, molitve uslišavane, a mi od njega blagoslivljani potrebnim milostima i blagoslovima.

Naš Bog je milostiv …

Budimo ohrabreni tolikim primjerima grešnika Starog i Novog zavjeta koji su upravo na taj način doživjeli pomilovanje od Boga i nakon toga bili uslišavani i pomagani od njega.

Sjetimo se najgoreg židovskog kralja Ahaba. Po svojim velikim grijesima, opačinama i zlodjelima nadmašio je je sve ostale grešne kraljeve. Kad je od proroka Ilije čuo da će zbog toga biti uskoro strašno kažnjen od Boga: uništen sa svim svojim potomstvom, jako se uplašio, dao se na post i molitvu vapeći Bogu za smilovanje i odustajanje od strašne kazne. I gle! Bog mu se stvarno smilovao: odložio je i izvršenje kazne.

David je počinio ubojstvo nedužnog Urije i nakon toga si prisvojio njegovu ženu. Međutim, kad je bio preko proroka suočen sa svojim zločinima, pokajao se i Bog mu je oprostio.

Izraelce su radi njihovih grijeha i opačina stigle strašne Božje kazne: udareni njima bili su skršeni velikim patnjama i bolestima. Tada su sa priznanjem i kajanjem počeli vapiti svom Bogu za smilovanje i izbavljenje, i gle! Bog im se smilovao, oslobodio ih od njihovih muka i ozdravio od njihovih bolesti.

U mraku sjeđahu i u tmini, sputani bijedom i gvožđima, jer su prkosili besjedama Božjim i prezreli naum Svevišnjega. Srce im stoga skrši patnjama: posrtahu, a ne bješe nikog da im pomogne. Tada zavapiše Jahvi u svojoj tjeskobi, i onih istrže iz svih njihovih nevolja… Zbog svojih bezakonja bolovahu oni, ispaštajuć svoje opačine: svako se jelo gadilo duši njihovoj, do vrata smrti oni dođoše. Tada zavapiše Jahvi u svojoj tjeskobi i on ih istrže iz svih njihovih nevolja. Riječ svoju posla da ih ozdravi i život im spasi od jame grobne (Psalam 107, 10-20).

Što se tiče Novoga zavjeta, sjetimo se one javne grešnice Magdalene, zatim one druge žene uhvaćene u preljubu, rasipnog sina i Petra koji je tri put zatajio Isusa: svi su oni po svom pokajanju bili pomilovani, doživjeli oproštenje i dobili novu šansu za novi bolji početak. Dakle, kad i nemamo više nikakve šanse, naći ćemo je na isti način ponovno kod našega milosrdnog i praštajućeg nebeskog Oca. Amen!

Autor: Antun Koprivnjak, pastor Evanđeoske pentekostne crkve u Vukovaru

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare