NaslovnicaŽivotBog vas voli, On uživa u vama

Bog vas voli, On uživa u vama

Glasina kaže da, nakon što su jednog starijeg i renomiranog pastora upitali što je bio njegov teološki vrhunac kojeg je dosegnuo u svojim godinama proučavanja i propovijedanja, on je jednostavno odgovorio: „Isus me voli, to znam, jer mi to kaže Biblija“.

Isprva sam se nasmijao na pametan odgovor propovjednika. Kasnije sam ipak razmišljao o tom odgovoru. Nešto u vezi njega me je zanimalo.

Nakon života istraživanja planinskih visova koje muškarci poput mene nikada nisu vidjeli, nakon uživanja u Kristu na načine kao nikada dosad, govora o nijansama o teologiji koje ja tek trebam shvatiti, nakon svih tih desetljeća putovanja u kršćanskom životu, ovaj propovjednik nije dao veći suvenir od onoga koji se može pronaći na usnama djece.

VIDI OVO: 5 načina na koje Bog pokazuje ljubav prema nama

Usprkos svim usponima i padovima, okretima, vrhuncima i dolinama, nije mogao pobjeći njegujuću Božju ljubav evanđelja. Ta ljubav stajala je poput zidova kolijevke za srce poput dječjeg.

Bih li i sam slično odgovorio?

Uživa li Bog u meni?

Kada čujemo da nas Bog voli, možemo zamisliti čudne stvari. Nazivamo to oceanom; pjevamo pjesme o tome, ali prečesto plivamo na površini, preferirajući praktičnije, trenutačnije, pronicljivije. Svijet ostaje neistražen. No, Bog nam želi dati cijeli tekst dječje pjesmice. On svom narodu kaže u Izaiji:

U Jahvinoj ćeš ruci biti kruna divna i kraljevski vijenac na dlanu Boga svog. Neće te više zvati Ostavljenom ni zemlju tvoju Opustošenom, nego će te zvati Moja milina, a zemlju tvoju Udata, jer ti si milje Jahvino i zemlja će tvoja imat` supruga. Kao što se mladić ženi djevicom, tvoj će se graditelj tobom oženiti; i kao što se ženik raduje nevjesti, tvoj će se Bog tebi radovati“. (Izaija 62, 3-5)

Bog vas voli. On uživa u vama. On se osmjehuje kad vas vidi i to ne iz razloga što vidi da netko pametniji, viši, zgodniji ili svetiji stoji točno iza vas. On svako otkupljeno dijete gleda u oči i govori mu o svojoj ljubavi koju ima za njega u svome Sinu. To je ono tko naš Bog jest prema nama. Ne zbog naše vlastite vrijednosti, već zbog Kristove.

VIDI OVO: Ako je Bog ljubav, što je Đavao?

Vaše nasljeđe u Kristu razlomljuje sve zemaljske kasice-prasice: Božji osmijeh. On uživa gledati vas, On se raduje zbog toga što vas ima, poput mladoženje koji čeka mladenku kod oltara. Bog koji je riječju stvorio svemir pjeva nad vama:

Jahve, Bog tvoj, u sredini je tvojoj, silni spasitelj! On će se radovati tebi pun veselja, obnovit će ti svoju ljubav, kliktat će nad tobom radosno“. (Sefanija 3, 17)

Je li i vas u posljednje vrijeme ušutkala Njegova ljubav? Jeste li jednostavno sjeli pjevajući: „Isus me voli, to ja znam jer tako mi kaže Biblija“? Jeste li zaronili ispod površine kako biste otkrili Božje srce prema Njegovoj mladenki? Pastor je otkrio da je Božja zaljubljenost prema njemu more bez dna koje valja istražiti. Njegova zrelost ga nije odvela u druga mora; on je otišao roniti.

On želi da vi budete ondje gdje je On

Neki od nas razmišljaju o Božjoj ljubavi kroz mnoge klišeje i na plitak način. Razmišljamo o njoj kao i bazenu za djecu kršćanske vjere. To nam ne daje vremena da se zaustavimo kako bismo iza sebe ostavili stihove za veće, snažnije stvari. Zaboravimo se diviti kao što C.S. Lewis ti čini u svojoj poznatoj propovijedi: „Teret slave“:

„Udovoljiti Boga… biti pravi sastojak božanske sreće… biti voljen od Boga, ne samo žaljen, već da se u nama uživa kao što umjetnik uživa u djelima ili otac u sinu; to djeluje nemoguće, teret ili uteg slave, kojeg naše misli jedva mogu podnijeti. Ali tako jest“.

Kako bismo se drugačije molili, kako bismo drugačije evangelizirali, kako bismo drugačije slavili i istraživali Njegov svijet, da vjerujemo da Bog kojeg tražimo zapravo želi nama prići. Kada bismo štovali Boga Pisma, koji nas poziva pod svoje krilo. (Luka 13, 34)

VIDI OVO: 50 stihova o ljubavi: nama iz Božjeg srca

Pastor je znao da naš Otac ne koluta očima dok daje svoje kraljevstvo svojoj djeci. Umjesto toga On kaže: „Ne boj se, stado malo: svidjelo se Ocu vašemu dati vam Kraljevstvo“. (Luka 12, 32) Iz takvog srca On izgovara dobre pohvale na završetku utrke: „Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga“. (Matej 25, 23) Da smo barem shvatili da je Isus umro kako bi nas držao podalje od pakla i nekog udaljenog kutka raja, da je umro kako bi nas privukao k sebi: „Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja“. (Ivan 14, 3)

On nas želi blizu jer On uživa u svome narodu. Imamo li zajedništvo s tim sretnim Bogom, Bogom u kojemu prebiva dovoljno radosti da za cijelu vječnost u njoj potopi svoj narod?

Novi smijeh svakoga jutra

John Piper svoj je život predao poslanju: „Bog se najviše proslavlja u nama kada smo mi najzadovoljniji u Njemu“. Kako ćemo mi biti zadovoljni u Njemu? Tako što ćemo ići dublje u Njegovo zadovoljstvo, koje On ima u nama u Kristu. Zurite, bez isprike ili pretjeranog razloga u to kako nas On želi; kako je On uistinu sretan u svom otkupljenom narodu. Nitko Ga nije prisilio da nas posvoji.

Možda mnogi od nas nisu sretniji u svojim kršćanskim životima jer pretpostavljamo da je Bog razočaran u nas, kao što sami znamo biti razočarani u sebe. Djeca ne mogu uživati, ako njihovi očevi u njih gledaju indiferentno. Nismo ovo prerasli. Djeca vole kada se uživa u njima. Ona vole govoriti: „tata gledaj me“ i vole vidjeti njegov osmjeh kada uspješno dovrše kolut unaprijed. Iako Boga još uvijek možemo uneraspoložiti našim grijesima, rastužujući Duha kojeg je On stavio u nas, Očev osmijeh zamjenjuje Njegovo nezadovoljstvo kao što Sunce svakoga jutra zamjenjuje Mjesec. Njegov osmjeh, kao i Njegova milost, su svakoga jutra novi.

VIDI OVO: Najveći znak Božje ljubavi za tebe

Kako bismo se smijali pred Bogom, moramo ponovno otkriti teret Njegovog osmjeha, Njegovu neosporivu sreću, koju On osjeća prema svome narodu i koja nas poziva da budemo što više možemo biti sretni kao ljudi; u Njemu. U ovoj radosti nismo mi bili ti koji su uživali u Bogu, već se najprije On odlučio radovati u nama. Nikada se nećemo više smijati od našeg nebeskog Oca. Njegov osmijeh, njegova sreća, ne naša, drži svemir. Mi, koji želimo da Bog dobije slavu zbog svog imena ćemo naučiti redovito boraviti u ovome. Kada to činimo, možda će još neki od nas doći do završetka ceste, okrenuti se i reći s osmjehom: „Isus me voli, to znam, jer mi to kaže Biblija“.

Autor: Greg Morse; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org