Bog zna kako se osjećaš: On te razumije

Bog te ne ostavlja da patiš i sam prolaziš kroz nevolje. Suosjeća s tobom, jer Bog zna kako se osjećaš.

Ponekad možda pomislite: “Nitko ne zna kroz što prolazim, nitko ne zna koliko mi je teško.” Ali Bog zna! Poznaje vaše osjećaje i frustracije. Vidi što je u vašoj duši. Nema ozljede koju Bog ne opaža.

Često smo povrijeđeni, osjećamo se izolirano i usamljeno. Možda je u obitelji došlo do smrti, razvoda, možda smo dobili otkaz i počnemo razmišljati: “Nitko ne razumije kako se osjećam; nitko ne osjeća takvu bol.”

Ali Bog zna i “Kako se otac smiluje dječici, tako se Jahve smiluje onima što ga se boje.” (Psalam 103, 13)

Bogu je sve poznato

Poznaje uzroke, razloge, stvari koje su vas dovele do ove točke. Razumije, jer vas je stvorio i vidi bol u vašem srcu kao što to nitko drugi ne može. Budući da Bog poznaje naše frustracije i očaj, možemo te osjećaje prepustiti Njemu.

“Svu svoju brigu povjerite njemu, jer on se brine za vas.” (1. Petrova 5, 7)

Baci ih trajno na Boga, jednom zauvijek, i onda ih nemoj uzeti natrag.

Bog zna kako se osjećaš

Od mnogih poruka koje nas je Isus naučio … prva je: “Bog zna kako se osjećate.”

“Ta nemamo takva Velikog svećenika koji ne bi mogao biti supatnik u našim slabostima, nego poput nas iskušavana svime, osim grijehom.” (Hebrejima 4, 15)

Pisac Hebrejima kao da predviđa naše prigovore. Kao da zna da ćemo Bogu reći: “Bože, lako ti je gore. Ne znaš koliko je teško dolje.” Pisac tako hrabro naviješta Isusovu sposobnost razumijevanja. On zna kako se osjećate. Isus razumije. Kad Mu kažete da ste dostigli svoj limit, On zna što mislite. Bio je tamo.

Dobrovoljno je postao jedan od nas. Stavio se u naš položaj. Trpio je naše bolove i osjećao naše strahove. Odbijanje? Osjetio je. Iskušenje? Da, bio je kušan. Usamljenost? On je to doživio. Smrt? Okusio je. A stres? Mogla bi se napisati knjiga o tome.

Zašto je to učinio? Jedan razlog. Tako da, kad budete povrijeđeni, otiđite k Njemu – vašem Gospodinu i Liječniku – i zamolite ga da vas ozdravi.

Dođi Isusu

On poznaje naše snage i slabosti, našu obiteljsku povijest, naš svjetonazor. Poznaje nas bolje od nas samih. A također zna i našu patnju. Isusovo znanje o patnji nije apstraktno, znanje iz udžbenika. Isus je bio čovjek tuge. Rugali su mu se, izdali ga i ponižavali. Isus je znao kako nadvladati, slomiti tugu.

Kombinacija Isusovog sveznanja i osobnog iskustva s dubokom patnjom, savršeno ga osposobljava da nas utješi u našoj patnji. On stvarno zna kroz što prolazimo i spreman je utješiti nas. Ne ostavlja nas da sami patimo i sami prolazimo kroz patnje. On suosjeća s nama u našem teškom stanju i izlijeva milost na nas.

Patnja nas iskušava da se povučemo od Boga baš onda kada se trebamo snažno približiti Njemu. Jeste li oboreni? Patite li? Osjećate li se kao da ste prožvakani i ispljunuti? Približite se Bogu koji tješi. Približite se Bogu koji vas točno poznaje i točno zna što vam treba.

Božja ljubav prema nama je bezuvjetna

Bez obzira koliko se trenutno osjećate slabo, koliko ste razočarani u sebe ili druge, On vas i dalje voli. Njegova velika, savršena, čudesna, bezuvjetna ljubav se ne umanjuje, bez obzira na okolnosti i uvjete. Stalno je izlijeva i izlijeva, bez mjere i ograničenja. Njegova je ljubav tako predivna! Ta ljubav je uvijek tu za vas, izlijeva se u punoj mjeri i obilju! I ona će vam pomoći da prođete kroz svaku dolinu suza.

PROČITAJTE JOŠ: