Bog zna srce vaše: Što to znači?

Kada je Isus rekao: „Bog zna srca vaša“ (Lukino evanđelje 16, 15), govorio je farizejima koji su vodili dvostruki život. Izvana su htjeli odobravanje javnosti. Poštivali su sva religijska pravila i trudili su se zadiviti ljude, nastojali su se činiti pobožnima i mudrima. No Bog je poznavao njihova srca. On je progledao kroz njihovu lažnu pobožnost i znao je što je iznutra.

Luka je farizeje nazvao „srebroljupcima“ (16, 14), a Isus im je rekao: „Vi se pravite pravedni pred ljudima, ali zna Bog srca vaša. Jer što je ljudima uzvišeno, odvratnost je pred Bogom“ (16, 15). Isus je upravo završio nauk o bogatstvu i posjedu (Lukino 16, 1-13).

Preko prispodobe je pokazao da istinski vjernici poštuju Boga i Njegovu riječ, a ne da na prvo mjesto stavljaju zemaljske vrijednosti poput novca i statusa.

Završio je s oštrim upozorenjem onima koji pokušavaju voditi dvostruki život: „Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu“ (Lukino 16, 13).

Bog je znao da farizeji u srcu služe novcu. Oni su sa svojim novcem darežljivi tak kada ih drugi vide da daju. Unatoč strogom poštivanju vjerskih propisa, oni se drže bezbožnih vrijednosti, kao i rulja koja ne drži do Božjih zakona. Čak su i tvrdili da je njihovo bogatstvo Božja nagrada za njihov pravedan način života (Lukino evanđelje 18, 9-11).

Vanjsko pokazivanje svetosti

No Isus je oštro kritizirao njihovo vanjsko pokazivanje svetosti: „Pazite da svoje pravednosti ne činite pred ljudima da vas oni vide. Inače, nema vam plaće u vašeg Oca koji je na nebesima. Kada dakle dijeliš milostinju, ne trubi pred sobom, kako to u sinagogama i na ulicama čine licemjeri da bi ih ljudi hvalili. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti, naprotiv, kada daješ milostinju – neka ti ne zna ljevica što čini desnica, da tvoja milostinja bude u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti“ (Matejevo evanđelje 6, 1-4, usp. i Matejevo 23, 5).

Bog je prozvao ove vjerske vođe zbog njihove pohlepe, požude i licemjerja: „Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Čistite čašu i zdjelu izvana, a iznutra su pune grabeža i pohlepe. Farizeju slijepi! Očisti najprije nutrinu čaše da joj i vanjština bude čista.“ (Matejevo evanđelje 23, 25-27).

Farizeji su pokazali da izgled može zavarati. Njihova djela nisu bila u skladu s onim kakvo im je srce. „Srce“ u Bibliji označava unutarnji i duhovni život osobe.

Isusov je izazov ovim licemjernim vođama jednak izazovu današnjim vjernicima. Moramo biti oprezni da ne slavimo Boga samo usnama, a živimo kao i ostatak svijeta zato što nam je srce udaljeno od Njega (Matejevo 15, 8; Izaija 29, 13). Moramo se usmjeriti na to da očistimo unutrašnjost svoje duhovne kuće, da se obračunamo s grešnim postupcima i promašenom motivacijom.

Ako je unutrašnjost osobe pravedna: „Dobar čovjek iz dobra blaga srca svojega iznosi dobro, a zao iz zla iznosi zlo“ (Lukino evanđelje 6, 45). Unutrašnje će blago pravednika poteći prema van i dovesti do vanjske svetosti. Ta će vanjština pokazati naš duhovni karakter.

Bog zna vaše srce

‘Bog zna vaše srce’ ideja je koja se prožima Biblijom. Prorok Jeremija je rekao da Gospodin „proniče [razumije, poznaje] pravednika“ te „vidi mu bubrege i srce“ (Jeremija 20, 12). „Jahve ispituje srca“, govore nam Mudre izreke (21, 2).

Kada je došlo vrijeme da Samuel pomaže novog kralja, Bog je progledao kroz vanjski izgled i pogledao je u srce kada je donosio odluku: „Ali Jahve reče Samuelu: »Ne gledaj na njegovu vanjštinu ni na njegov visoki stas, jer sam ga odbacio. Bog ne gleda kao što gleda čovjek: čovjek gleda na oči, a Jahve gleda što je u srcu.“ (Prva knjiga o Samuelu 16, 7).

Kada je kralj David svoje prijestolje prepustio svom sinu Salomonu, on se molio: „A ti, sine moj Salomone, poznaj Boga, svoga oca, i služi mu čitavim srcem i spremnom dušom, jer Jahve ispituje sva srca i zna sve misli i namjere; ako ga budeš tražio, dat će ti se da ga nađeš; ako li ga ostaviš, odbacit će te zauvijek“ (Prva knjiga Ljetopisa 28, 9).

Bog vidi i ono što se čini u tajnosti: „Jer Jahve svojim očima gleda po svoj zemlji da bi se ohrabrili oni kojima je srce iskreno prema njemu“ (Druga knjiga Ljetopisa 16, 9). On zna motive svakog djela, jer poznaje svako ljudsko srce (Prva knjiga o Kraljevima 8, 39; Djela apostolska 1, 24; 15, 8). S obzirom na to da Bog poznaje naša srca, trebamo živjeti tako da udovoljavamo samo Bogu, a ne ljudima.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Mislav U.

PROČITAJTE JOŠ: