Ako imate bolove u ramenima, to može ukazivati ​​na probleme s jednim od NAJVAŽNIJIH ORGANA u tijelu

Bolovi u lijevom ramenu mogu ukazivati na srčani udar, no i na neke druge zdravstvene probleme. Što bol u ramenu može značiti?

Bol u ramenu vrlo je čest simptom, a postoje mnogi mogući uzroci ovog problema. Vrlo je važno utvrditi preciznu dijagnozu, kako bi odgovarajući tretman bio usmjeren na liječenje uzroka boli. Bol u ramenu najčešće se pojavljuje kao posljedica fizički teškog i iscrpljujućeg posla te pretjeranog i nepravilnog vježbanja.

Zglob ramena je jedan od najpokretljivijih, ali samim tim i jedan od najnestabilnijih zglobova u tijelu. Upravo rame najviše puta dnevno koristimo u svakodnevnim aktivnostima poput češljanja, odijevanja, hranjenja, vježbanja, vožnje automobila, piše RTL.

Bol u desnom ramenu

Bol u desnom ramenu javlja se kod malog broja bolesti, te ju je bitno razlikovati. Ako je ta bol posljedica upale mišića – bit će dovoljno nekoliko dana štedjeti ruku i odmarati te se suzdržavati od radnji koje mogu pojačati intenzitet boli.

Međutim, ako je bol dugotrajna i traje duže od nekoliko tjedana ili mjeseci – vrijeme je da potražite pomoć doktora. Bol u desnom ramenu javlja se kao posljedica burzitisa, sindroma smrznutog ramena, povrede, sindroma karpalnog tunela te upale tetive.

Bol u lijevom ramenu

Bol u lijevom ramenu može biti izazvana ozbiljnijim stanjima od prethodno navedene upale mišića. Ljudi koji se žale na bolove u lijevom ramenu i lopatici koji ne prestaju ni nakon primjene analgetika uglavnom odlaze na prijem hitne pomoći gdje im se vrlo često dijagnosticiraju jasni znakovi akutnog srčanog udara.

Ovo istraživanje je pokazalo da što su veći čimbenici koji uzrokuju probleme sa srcem, uključujući i visok krvni tlak, visoku razinu kolesterola i dijabetesa, to je veća stopa bola u ramenima.

Sudionici s najvećim čimbenikom rizika su imale 2-6 posto veće šanse za bol u ramenima u odnosu na one koji nisu imali te čimbenike. Osim toga, šanse za tendinopatije je 6 puta veća. Sudionici u ovom istraživanju sa srednjim nivoom različitih čimbenika imali su manje probleme s ramenima.

Kontrola krvnog tlaka i različitih faktora rizika od srčanih bolesti može smanjiti bol u ramenima.