Bol u ramenu: Koji su uzroci i kako si možemo pomoći?

Mali vodič kroz uzroke boli u ramenu kao i načine za liječenje i ublažavanje te boli. 

Bol u ramenu vrlo je česta. Većina ljudi je tijekom svog života najmanje jednom osjetila bolove u ramenu.

Danas donosimo mali vodič kroz uzroke boli u ramenu kao i načine za liječenje i ublažavanje te boli. 

Bol u ramenu – uzroci

Rame je zglob koji se u tijelu najviše kreće i koristi te se sastoji od kostiju koje drže mišići, tetive i ligamenti. Sve je to dizajnirano kako bi se rame moglo slobodno pokretati u raznim smjerovima.

To vam omogućava razne kretnje kao što je podizanje ruku iznad glave da biste bacili loptu ili jednostavno češkanje leđa. Na žalost, zbog mobilnosti trpi stabilnost tako da se često javljaju bolovi u ramenu. 

Kada osjetite te bolove najbolje je posavjetovati se s liječnikom koji će tada napraviti pregled, možda će vas poslati na snimanje ramena ili vas odmah uputiti na fizikalnu terapiju, ovisno o prvom pregledu. 

Dok vaš liječnik ne bude zasigurno mogao utvrditi uzrok boli u ramenu, portal Health.com nekoliko razloga zbog kojih vas možda boli rame. 

1. Rotatorna manšeta ramena

Rotatorna manšeta je najčešći uzrok boli u ramenu. U nedavnom istraživanju, dvije trećine osoba s bolovima u ramenu su imale problem s rotatornom manšetom. Rotatorna manšeta sastoji se od nekoliko mišića i tetiva te omogućava podizanje i rotiranje ruke uz to što drži gornji dio kosti u čašici ramena. 

Učestalo ponavljanje istih pokreta može dovesti do upale rotatorne manšete te dolazi do tendinitisa koji može uzrovati bol u ramenu.

Liječnik Robert Gotlin je objasnio: „Rotatorna manšeta je kao guma – kako stari i što se više koristi postaje sve tanja i tanja te se eventualno izliže.“ Kada je riječ o tendinitisu, bol i neugoda su na početku jako slabi te se javljaju samo kada pomičete rame; nakon nekog vremena bol jača te može biti neprestano prisutna. 

Tendinitis rotatorne manšete gubi snagu kada se promijene aktivnosti koje uzrokuju jaku bol. Kada osjetite jaku bol u ramenu najbolje je izbjegavati aktivnosti koje će ju pogoršati.

Bol mogu ublažiti topli i hladni oblozi kao i lijekovi na bazi ibuprofena. Liječnik vas može poslati na fizikalnu terapiju i vježbe kako biste kretali i osnažili slabije mišiće. 

2. Puknuće rotatorne manšete

Također je moguće potpuno ili djelomično puknuće tetive u ramenu zbog manjka raznolikosti pokreta ili zbog traume, npr. pada. 

Bol akutnog puknuća, koje se događa iznenadno, može biti jako velika. No bol u ramenu, slabost i ukočenost kroničnog puknuća pogoršavaju se s vremenom te je teško primijeniti kada se ozljeda dogodila. 

Lijekovi su odmor, oblozi i lijekovi za bolove. Liječnik će vam najvjerojatnije preporučiti fizikalnu terapiju kako biste ojačali mišiće ramena i poboljšali kretanje zgloba u ramenu.

Također ćete dobiti i kućne vježbe. Isto kao i s gumama, i vaše će rame trajati dulje ako je snažno i dobro razgibano. Također moguće je i primanje blokada kako bi se bol smanjila dok ne ojačate mišiće ili do potencijalne operacije. 

3. ”Smrznuto” rame

Osobe koje imaju ”smrznuto” rame osjećaju ukočenost i nemogućnost kretanja u ramenu te se javlja laka ili jaka bol. Rame postaje smrznuto kada se vezivna tkiva koja oblažu zglob ramena upale i podebljaju.

Razlog tome nije poznat niti se zna zašto su žene u srednjim godinama u rizičnoj skupini kada je riječ o smrznutom ramenu. Postoje i drugi rizični faktori, primjerice, oko 20% osoba s dijabetesom doživi i smrznuto rame, a drugi rizični faktori mogu biti Parkinsonova bolest i problemi sa štitnjačom. 

No, smrznuto rame se neće pojaviti preko noći. Ono ima svoje faze te se prvo javlja otežano kretanje ramena koje se pretvara u ukočenost. Većinom je potrebno oko 18 mjeseci da se stanje ramena vrati u normalu, a može pomoći i fizikalna terapija. Kada je riječ o liječenju liječnici često liječe i zdravu stranu kako bi rame ostalo razgibano. 

4. Burzitis ramena 

Burzitis ramena je upala vrećice ispunjene tekućinom koja omogućuje glatko pokretanje mišića i kostiju.

Liječnik Gotlin je objasnio: „Ako imate dva mišića jedan pokraj drugog i između njih nema ništa što bi ublažilo trenje, oni se neće kretati.“

Te su vrećice većinom ispunjene tekućinom. Ponekad, kada radite fizički zahtjevne poslove, vaše tijelo odgovara na napor tako što vrećice puni dodatnom tekućinom, vrećice natiču te dolazi do upale poznate kao burzitis – doslovno kao da se balon napuni s previše vode. 

Bol burzitisa se javlja na vanjskoj strani ramena te se pogoršava kada podižete ruku iznad glave. Burzitis se liječi odmorom, oblozima i lijekovima za bolove, a liječnik može preporučiti fizikalnu terapiju kako biste ojačali mišiće ramena i povećali raspon kretanja u ramenu. 

5. Ozljeda labruma 

Profesionalni sportaši često imaju ozlijede labruma, mekog ruba hrskavice koja okružuje rub čašice ramena te pomaže držati rame stabilnim, a ujedno i pokretnim. No, te ozljede se mogu javiti kod bilo koga.

Većina muškaraca i žena srednjih godina je iskusila takvu ozljedu zbog godina napora. Često je lako ne primijetiti tu ozljedu jer se ponekad javlja bez simptoma. No, mogu se javiti i bolovi, posebno prilikom podizanja ruke iznad glave ili posezanja preko prsa. 

Postoji nekoliko vrsta ozljeda labruma, a liječenje ovisi o težini ozljede. Na primjer, ako je labrum još uvijek povezan sa čašicom ramena onda se preporučuje fizikalna terapija i odmor; no, problem se može ponovno javiti budući da labrum često ne zacijeli u potpunosti. Ujedno, ako je labrum potpuno odvojen, potrebna je operacija. 

6. Ukliješteno rame

Rame postaje ukliješteno prilikom ponavljajuće aktivnosti u kojoj su ruke neprestano iznad glave, kao što je plivanje. Tetive i bursa ramena se ukliješte između kosti i ramena zbog čega se javlja bol i nemogućnost pomicanja ruke. Razne poze, uključujući dizanje ruke iznad glave, posezanje unatrag i ležanje na bolnoj strani, mogu pogoršati simptome. 

Ukliješteno rame može oslabiti rotatornu manšetu tako da je ključna fizikalna terapija kako bi se smanjila bol i spriječila buduća šteta. Ako je rotatorna manšeta slaba uklještenje će biti još gore. Ključ je u jačanju svih mišića ramena i povećavanju njegove gipkosti. 

7. Osteoartritis

Osteoartritis se javlja zbog trošenja ramena. Ta bolest uništava hrskavicu koja služi kao jastuk između kostiju te im pomaže da se glatko pomiču. Kada hrskavica postane izlizana, a kosti se počnu trljati jedna uz drugu, onda se javlja bol u ramenu te se smanjuje pokretljivost ramena.

Na primjer, podizanje ruke prilikom češljanja može postati gotovo nemoguće. Ponekad se javljaju neugodni zvukovi prilikom kretanja ramena. 

Većina osoba osjeti olakšanje izbjegavanjem pokreta koji uzrokuju bol, stavljanjem obloga, pijenjem lijekova ili odlaskom na fizikalnu terapiju u cilju jačanja mišića ramena i povećanja njegove pokretljivosti. Ponekad liječnik može preporučiti injekcije. 

8. Nestabilnost ramena

Ramena su dizajnirana kako bi bila nestabilna i kako bi se kretala u raznim smjerovima. No ta „nestabilnost“ je ujedno i dijagnoza koju liječnik daje kada rame jako boli jer se zglob opustio te se previše kreće unutar čašice.

Kronični napor i povećana nestabilnost se mogu pojaviti kada se već opušteno rame previše koristi, posebno ako je riječ o ponavljajućim radnjama uslijed raznih sportova kao što su plivanje, atletika ili odbojka. Nestabilnost u ramenu je većinski uzrok boli u ramenu kod mladih osoba, posebno ako se bave sportom. 

Nestabilnost se liječi odmorom, lijekovima protiv bolova i oblozima. No, jako je važno i jačati mišiće koji su zaduženi za kretanje zgloba u čašici kosti. Na taj se način poboljšava stabilnost ramena. 

Iščašenje ramena
Foto: Unsplash

9. Iščašenje ramena 

Nestabilnost ramena može dovesti do iščašenja ramena, stanja u kojem kost potpuno iskoči iz čašice ramena. Ujedno je moguće djelomično iščašiti rame, a javlja se kada rame iskoči iz čašice, ali se odmah i vrati u nju.

Kada je riječ o djelomičnom iščašenju osobe većinom imaju osjećaj nestabilnosti u ramenu te mogu osjetiti da im rame „preskače“ u neobične položaje kada su im ruke podignute iznad glave. Obje vrste iščašenja mogu biti i posljedica traume kao što je pad ili udarac koji mogu uzdrmati ligamente i mišiće ramena. 

Ako vam se rame iščaši jako je važno otići liječniku. Možda ćete biti u iskušenju da pustite nekoga da vam vrati rame natrag u čašicu, no jako je važno prvo isključiti mogućnost loma. Čak i kada osoba zna što radi, može doći do uklještenja živca komadom oštre kosti, rekao je liječnik Stark. 

Liječnik će sam vratiti vaše rame u pravilan položaj, a vi tada morate odmarati, stavljati obloge ili piti lijekove. Rame će morati mirovati i biti zavijeno nekoliko tjedana. Ponekad se preporuča i fizikalna terapija kako bi se vratila pokretljivost zgloba. 

10. Napuknuće ključne kosti

Napuknuća ključne kosti, jedne od glavnih kosti ramena, su vrlo česta. Ta se vrsta puknuća javlja kao posljedica ozljede kao što je pad na rame ili na ispruženu ruku. Ako vas rame boli kao posljedica traume – pali ste ili ste čuli neugodan zvuk za vrijeme vježbanja – trebate odmah otići kod liječnika jer ozljede neće pravilno zacijeliti ako se odmah ne intervenira. 

Napuknuta ključna kost vrlo lako može potpuno puknuti ili se razlomiti na manje dijelove te je ponekad vrlo teško vratiti kosti na mjesto. Slomljena ključna kost jako je bolna te je gotovo nemoguće kretati ruku i rame. 

Liječenje ovisi o prijelomu. Ponekad je dovoljan odmor, a ponekad malo ozbiljniji tretmani. Ako se kost nije pomaknula uslijed prijeloma ponekad je dovoljno samo povezivanje bolnog područja i mirovanje. No, ako su krajevi slomljene kosti pozicionirani u suprotnim smjerovima često je potrebna operacija. Svaka ozljeda ključne kosti zahtjeva odmor i oporavak od nekoliko mjeseci kao i fizikalnu terapiju nakon oporavka. 

Bol u vratu: 6 savjeta kako je ublažiti
Foto: Unsplash

11. Bolovi u vratu

Bolovi u vratu mogu biti uzrok boli u ramenu. Kako bi odredio uzrok bolova u ramenu, liječnik će tražiti vašu povijest bolesti, napravit će osnovni pregled te će vas pitati razna pitanja uključujući i pitanje o vremenu kada ste prvi puta osjetili bol u ramenu, što ju poboljšava ili pogoršava, jeste li ikada ozlijedili rame i je li bol u ramenu popraćena boli u vratu. Ljudi često osjete bolove u ramenu kojima je uzrok bol u vratu. 

12. Srčani udar

Bolovi u lijevoj ruci ili ramenu mogu biti simptom nadolazećeg srčanog udara – rame počinje boljeti kao rezultat boli koja se širi iz prsa.

Ako mislite da vam se događa srčani udar (drugi simptomi su: pritisak u prstima, mučnina i znojenje) odmah zatražite pomoć. Istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da ljudi koji su podložniji srčanim bolestima češće osjećaju bolove u ramenu. 

VIDI OVO: 4 učinkovite vježbe koje mogu ublažiti bol u ramenu