Bol u ramenu nam može stvarati velike probleme. U ovom članku donosimo vježbe koje vam mogu ublažiti bol u ramenu.  

Naša ramena jako pate, ona moraju imati snagu i fleksibilnost kako bi nosila, držala, vukla, podizala i gurala. Sa svom tom aktivnosti nije ni čudo što nas ponekad počnu boljeti ramena. Ako se bol u ramenu ne liječi ona može postati kroničan problem koji ometa svakodnevne aktivnosti kao što su nošenje namirnica, oblačenje ili češljanje. 

Mnogi to ne znaju, ali je rame više od samo jednog zgloba. Rame se sastoji od nekoliko zglobova povezanih mišićima i tetivama kako bi se rame moglo rotirati i biti stabilno. Ramena utječu i na druge dijelove tijela uključujući vrat, rebra, lopatice, gornju kralježnicu, nadlaktice i ključno kost. 

Što uzrokuje bol u ramenu?

Neki od najčešćih uzroka boli u ramenu su artritis (vježbe za artritis donosimo ovdje), uklještenje živca, nestabilnost i pretjerano korištenje. Drugi uzroci mogu biti: 

Tendonitis mišića rotatorne manšete ramena. Rotatorna manšeta ramena je skupina od 4 mišića koja imaju zadatak održavati stabilnost ramena i pokretati ga. Tendoni se protežu na ruku ispod ramena. Često može doći do upale ili boli na tom području. 

Tendonitis bicepsa. Tendon bicepsa spaja mišić biceps u gornjem dijelu ruke s prednjim dijelom ramena. Taj tendon može biti ukliješten zbog anatomije ramena ili zbog ligamenata koji se spajaju na ključnu kost i lopaticu. 

Burzitis. Burzitis ramena se javlja kada se vrećica ispunjena tekućinom, koja omogućuje dijelovima tijela da glatko prelaze jedan u drugi, ukliješti. Postoji jedna takva vrećica između kosti nadlaktice i lopatica. 

Smrznuto rame. Smrznuto rame jest problem u kojem rame postaje vrlo bolno te gubi lepezu pokreta zbog manjka kretanja, pogoršanja reumatske bolesti, manjka tekućine koja pomaže ramenu pri pokretu ili problema s tkivom koje raste u zglobu. 

VIDI OVO: Bol u lijevom ramenu može biti simptom srčanog udara

Vježbe koje pomažu ublažiti bol u ramenu

Ako je bol u ramenu rezultat traume ili ako bol traje više od dva do tri tjedna trebate otići liječniku. Neki uzroci boli u ramenu, kao što su ozlijede rotatora ili zamrznuto rame, se mogu pogoršati s vremenom te ponekad zahtijevaju operaciju. 

Ako mislite da bol ne zahtjeva odlazak liječniku možete otići na fizikalnu terapiju gdje će stručnjak pokušati ublažiti vašu bol i dijagnosticirati problem. 

Neke od korisnih vježbi za rame, koje možete izvoditi kod kuće, su: 

Njihalo. Kako biste radili ovu vježbu, prvo oslonite vašu zdravu ruku na stolicu ili stol. Neka vaša bolna ruka visi prema dolje i pravi krugove u zdravu. Trebate započeti s malim krugovima i nastaviti ih širiti. Ponekad je dobro promijeniti smjer krugova. Ponovite tu vježbu 5-10 puta tijekom dana. 

Ruka preko prsa. Ovo je vježba istezanja u kojoj desnu ruku držite ispred tijela blizu struka. Tada posegnete lijevom rukom iza lakta desne ruke i lagano povučete desnu ruku preko prsa u lijevu stranu. Spuštajte ruku dok se bol ne smanji. Držite tu pozu 30-50 sekundi i tada opustite stisak. Ponavljajte 3-5 puta.

Vježbe za bol u ramenu 1
Snimka zaslona: YouTube

Opuštanje vrata. Dok uspravno sjedite, lagano gurnite bradu prema prsima dok ne osjetite istezanje u vratu. Tada nagnite glavu prema lijevo kako biste istegnuli desno rame i obratno. Trebate držati tu pozu na svakoj strani po jednu minutu. Pokušajte duboko disati i opustiti se. 

Širenje prsa. Za ovu vježbu trebate gumu za vježbanje, kravatu ili uže. Uzmite jedan od tih predmeta i stavite ga iza leđa dok ga čvrsto držite objema rukama. Pomičite leđne lopatice jednu prema drugoj i dižite bradu prema gore. Zadržite tu pozu 10-15 sekundi dok duboko dišete. Napravite taj pokret do 3-5 puta.

 - Find & Share on GIPHY

Ako osjećate bol tijekom koje od ovih vježbi ili ako vam se bol ne smanji nakon 6 tjedana trebali biste se posavjetovati s terapeutom koji će vam preporučiti nove vježbe i s vama raditi dok vam ne bude bolje.