Što znači izjava: "Bolje je oženiti se negoli izgarati"?
Foto: Unsplash

Izjava da je bolje oženiti se negoli izgarati, Pavlovo je upozorenje protiv seksualnog nemorala. Bog ne želi da budemo nečisti.

“Neoženjenima pak i udovicama velim: dobro im je ako ostanu kao i ja. Ako li se ne mogu uzdržati, neka se žene, udaju. Jer bolje je ženiti se negoli izgarati.” (1. Korinćanima 7, 7-8)

Apostol Pavao, zbog služenja Bogu, nikad se nije oženio. Čitav svoj život posvetio je službi. Njegova želja je bila da svi ljudi budu kao on: samci i u potpunosti predani služenju Gospodinu.

Međutim, Pavao je shvatio da to nije Božji plan za svakog čovjeka. Bog je stvorio brak. Iako se Pavao nikada nije oženio, shvatio je da ima pravo na brak. Malo dalje kaže: “Zar nemamo prava ženu vjernicu voditi sa sobom kao i drugi apostoli i braća Gospodnja i Kefa?” (1. Korinćanima 9, 5)

Pavlova izjava podupire biblijski stav protiv seksualnog nemorala

Neki su nagađali da se riječ izgarati odnosi na izgaranje u paklu. Međutim, kad odlomak uzmemo u kontekst, vidimo da Pavao govori kako, iako je samaštvo njegov izbor, nije pogrešno vjenčati se. U stvari, za one s jakim seksualnim nagonom bolje je da stupe u brak nego da žive u seksualnom nemoralu.

Ako samac ili nevjenčani par izgaraju od strasti, trebaju se vjenčati, a ne se prepustiti grijehu. Mnogi pokušavaju opravdati seksualne aktivnosti prije braka izgovorima kao što su “zaručeni smo” ili “volimo se.” Ali Biblija ne dopušta takve olakšice.

“Sada o onome što ste mi pisali. Dobro je čovjeku ne dotaći ženu. Ipak, zbog bludnosti, neka svaki ima svoju ženu i svaka neka ima svoga muža. Muž neka vrši dužnost prema ženi, a tako i žena prema mužu.” (1. Korinćanima 7, 1-3)

Pavao govori o razlici između oženjenih i neoženjenih i navodi da je seksualno ispunjenje jedan od razloga braka. Brak je Božji plan za ostvarenje seksualnih želja, a svaki seks izvan braka je grijeh.

Ženidba neka bude u časti u sviju i postelja neokaljana! Jer bludnicima će i preljubnicima suditi Bog. (Hebrejima 13, 4)

Sama seksualna želja nije grijeh. Ono što činimo u vezi s tim željama određuje vode li do grijeha ili ne.

Neka nitko u napasti ne rekne: “Bog me napastuje.” Ta Bog ne može biti napastovan na zlo, i ne napastuje nikoga. Nego svakoga napastuje njegova požuda koja ga privlači i mami. Požuda zatim, zatrudnjevši, rađa grijehom, a grijeh izvršen rađa smrću. (Jakov 1, 13-15)

Bog ne želi da budemo nečisti

Izjava da je bolje oženiti se negoli izgarati, Pavlovo je upozorenje onima koji su uhvaćeni u napredovanju prema grijehu. Mnogi si u predbračnim vezama previše dopuštaju i do kraja prakticiraju seks.

Doista, ovo je volja Božja: vaše posvećenje – da se uzdržavate od bludnosti, da svatko od vas zna svoje tijelo posjedovati u svetosti i poštovanju, a ne u pohotnoj strasti kao pogani koji ne poznaju Boga, pa time ne prikraćivati i varati svoga brata. Jer Gospodin je osvetnik za sve to, kao što vam već rekosmo i posvjedočismo. Bog nas, doista, nije pozvao na nečistoću, nego na svetost. (1. Solunjanima 4, 3-7)

Kad odbijemo kontrolirati svoja tijela na svet i častan način, u opasnosti smo dopustiti da se prirodni seksualni nagon pretvori u požudu. To je osobito istinito tijekom kasne adolescencije i ranih dvadesetih godina. Seksualna želja je na vrhuncu, a bezumni ili neupućeni često zarone u seksualni grijeh prije nego što shvate posljedice za cijeli život.

Božji je dizajn za one koji izgaraju od seksualne želje da u molitvi traže bračnog partnera i drže svoje želje pod nadzorom do bračne noći. Oni koji mogu održati moralnu čistoću ne bi trebali osjećati pritisak da se ožene. Samaštvo je savršeno prihvatljiv način života. Ako Gospodin želi da netko ostane sam, sigurno će Mu pomoći i voditi ga u takvom načinu života.

PROČITAJTE JOŠ: