Borite li se s ovim iskušenjem?

Vidimo da su mnogi grešnici uvelike blagoslovljeni. Borite li se s iskušenjem da im zavidite?

Kako je dobar Bog čestitima, onima koji su čista srca! A meni umalo noge ne posrnuše, zamalo koraci ne okliznuše, jer zločincima zavidjeh motreći sreću grešnika. Nikakvu patnju ne snose, pretilo je tijelo njihovo. (Psalam 73, 1-4)

Bog je uvijek dobar prema svom narodu. To je ono što David potvrđuje u gornjem stihu, ali pritom iskreno priznaje da je ljubomoran na bezbožne ljude. Njegova ljubomora bila je usredotočena na njihov materijalni prosperitet i uživanje u grijehu, bez očitih posljedica. David priznaje da se borio upravo s ovom stvari. Znate li ovu borbu? Borite li se s ovim iskušenjem da bezbožan život nudi lakši, bolji način?

Borite li se s iskušenjem da je pobožan život beskoristan?

Nažalost, ovaj način razmišljanja utječe na velike dijelove takozvanog kršćanstva. Neki to nazivaju “evanđeljem zdravlja, bogatstva i prosperiteta”. Ali to uopće nije evanđelje. To je prijevara! Bog nikada ne nudi materijalno blagostanje, raskošna zadovoljstva i lagodnost u zamjenu za pobožan život. Neka se Božja djeca obogate. Drugi postaju siromašni. No vaš stupanj materijalnog uspjeha i udobnosti nije izravan rezultat vaše kršćanske zrelosti.

Iako se David suočio s ovim iskušenjem, ubrzo ga je pobijedio. Kako? Prisjećajući se svoje dužnosti prema sljedećoj generaciji Božjeg naroda (Psalam 73, 15). Znao je da bi podlijeganje ovoj užasnoj perspektivi stvorilo veći problem. Naučio bi Božji narod da bude zavidan. To se događa sa zavidnim srcem. Zavidne misli dovode do zavidnih riječi, koje šire vašu zavist na druge.

PROČITAJTE: 4 načina kako pobijediti zavist

Ključ za Davida bio je povratak u Božju prisutnost. Okružen Božjim narodom koji se klanjao u svetom šatoru, slušao Božju Riječ, molio se i slavio Boga, David je shvatio krajnji rezultat bezbožnog života. Završava uništenjem, dok potraga za Bogom završava slavom (Psalam 73, 24).

Zaista, na klizavu stazu ti ih postavljaš, u propast ih obaraš. Kako učas propadoše, nestaše, užas ih izjede! Kao što čovjek prezire san kad se probudi, tako ćeš, Gospode, prezreti lik im kada ustaneš. (Psalam 73, 18-20)

Jeste li u ispravnom odnosu s Bogom?

Borite li se s ovim iskušenjem? Možda ste se povukli od zajedništva s Bogom u molitvi i čitanju Njegove Riječi. To povlačenje povećava vašu ranjivost na svjetovnu zavist, materijalizam i razmišljanje vezano za zemlju.

David se vratio u pravu perspektivu.

Koga ja imam u nebu osim tebe? Kad sam s tobom, ne veselim se zemlji. (Psalam 73, 25).

Dok živite na Božji način, možete doživjeti fizičku i emocionalnu slabost, ali to je u redu. Svi smo nesavršeni. Ali zato trebamo Boga. Dakle, što biste trebali učiniti? Uzdajte se u Boga, protiv svih osjećaja, i govorite drugima o velikom i dobrom Bogu kojemu služite.

A meni je milina biti u Božjoj blizini, imati sklonište svoje u Jahvi. Pripovijedat ću sva tvoja djela na vratima Kćeri sionske. (Psalam 73, 28)

Kada vidite da zli napreduju, nemojte im zavidjeti. Ne napuštajte Gospodina zbog uzaludnog traganja za stvarima ovoga života. Umjesto toga, “živite uvijek u strahu Gospodnjem” (Izreke 23, 17). Zapamtite riječi mudraca: “Ja ipak znam da će biti sretni oni koji se boje Boga jer ga se boje” (Propovjednik 8, 12).