Borovnice kao lijek
Foto: Unsplash

Borovnice su prirodni lijek za naš organizam. Svježe, sušene, u raznim napitcima ili sokovima, vrlo su zdravlje jer imaju brojna ljekovita svojstva.

Poznate su kao super-hrana jer imaju mnogo vitamina, minerala i antioksidanata tako da nije čudo što su jako dobre za zdravlje. 

Prema jednom istraživanju, konzumiranje 200 grama borovnica na dan može smanjiti krvni tlak i otkloniti simptome hipertenzije.

Pijenje čistog soka od borovnice na dnevnoj bazi je tako poboljšalo prohodnost krvnih žila te je smanjilo simptome visokog krvnog tlaka. No, to je samo jedan razlog zbog kojih one trebaju naći mjesto u vašoj prehrani.

Budući da je ljekovitost borovnice uistinu nevjerojatna, donosimo još neka ljekovita svojstva zbog kojih ih trebate konzumirati:

Borovnice pomažu pri gubljenju kilaže

Ovo voće je savršena grickalica ako želite izgubiti kilograme. Pune su dijetalnih vlakana i nutrijenata koji daju osjećaj sitosti dulje vrijeme. Ne samo da ćete se tako riješiti želje za lošom hranom nego ćete lakše izgubiti kilograme. 

Bore se protiv znakova starenja

Borovnice su pune vitamina i antioksidanata koji poboljšavaju stanje kože i kose te smanjuju štetu na stanicama koja dolazi s godinama. Jedenje borovnica na dnevnoj bazi može pomoći prirodno usporiti znakove starenja. 

VIDI OVO: 20 najzdravijih vrsta voća na svijetu

Poboljšavaju kognitivno funkcioniranje

Antioksidanti, vitamini i minerali u borovnicama smanjuju oksidativni stres na tijelo i mozak te tako pogoduju mozgu. Konzumiranje borovnica povezano je s boljim pamćenjem, boljim kognitivnim sposobnostima i smanjenim mentalnim opadanjem s godinama. 

Borovnice štite od raka
Foto: Unsplash

Borovnice mogu spriječiti srčane bolesti

Redovna konzumacija borovnica povezana je s poboljšanim krvnim tlakom, boljom osjetljivošću na inzulin i smanjenjem lošeg kolesterola. Sve to igra ključnu ulogu u zdravlju srca. Zbog toga bi svakodnevno konzumiranje borovnica moglo spriječiti mnoge srčane bolesti. 

Borovnice su lijek protiv infekcija koje mogu spriječiti

Borovnice, kao i brusnice, su odlične za imunološki sustav koji se bori protiv infekcija u tijelu. Ta sposobnost sprječavanja infekcija je posebice korisna kada je riječ o infekcijama mokraćnog sustava što je problem mnogih žena. Jedenje borovnica tako može pomoći zauzdati infekcije mokraćnih puteva i mjehura, piše News 18.

VIDI OVO: Umirovljenici su svaki dan pili sok od borovnice, nisu ni slutili što će im se dogoditi

Mogu spriječiti rak

Borovnice su bogate antioksidantima, fitokemikalijama, vitaminima, mineralima i vlaknima te smanjuju oksidativni stres i utjecaj slobodnih radikala na tijelo. Zbog toga su povezane s mogućnošću sprječavanja rizika od razvitka raznih oblika raka. 

Sok od borovnice kao lijek
Foto: Unsplash

Sok od borovnice

Sok od borovnice je vrlo ljekovit i zdrav. Njegovom okusu rijetki odoljevaju, a osobito se preporučuje dijabetičarima, ali i djeci za popravljanje krvne slike. Nerijetko se ovaj sok nosi pacijentima u bolnicu nakon operacije ili prilikom gubitka krvi.

Sastojci za prirodni sok: 1 kg borovnice, 1 kg šećera, 2 limuntusa, 700 ml vode

Priprema: Borovnice oprati, dobro ih izgnječiti i naliti sa 700 ml vode i dodati limuntus. Ostaviti 24 sata, povremeno promiješati. Potrebno ga je procijediti, a zatim tekućinu sipati u posudu, dodati šećer i dobro promiješati. Ostaviti da se šećer istopi. Kad se šećer istopio, sipati sok u boce i hermetički zatvoriti. Možete ga poslužiti razrijeđenog s vodom, piše Recepti.com.

Savjet: U gotov sok je dobro staviti po koju cijelu borovnicu.

Više o pripremi prirodnog soka bez konzervansa možete pogledati u priloženom videu: