20 najzdravijih vrsta voća na svijetu

Koje je najzdravije voće na svijetu? Činjenica je da konzumacija voća na dnevnoj bazi može poboljšati zdravlje. No, neke vrste voća zdravije su od drugih. Prenosimo Healthline popis od 20 najzdravijih vrsta voća na svijetu. 

Grejp

Grejp je jedno od najzdravijih citrusnih vrsta voća. Osim što ima mnoštvo vitamina i minerala, on pomaže pri gubitku težine i smanjuje otpornost na inzulin. 

U istraživanju nad 90 ljudi, osobe koje su jele pola svježeg grejpa prije obroka su izgubile 1,3 kg više od osoba koje to nisu činile. Inzulin im je također bio smanjen. 

Grejp ujedno smanjuje kolesterol i sprječava nastanak bubrežnih kamenaca

Ananas

Najzdravije tropsko voće je zasigurno ananas. 240 ml ananasa vrijedi kao 130% dnevne preporučene doze vitamina C i 76% DPD mangana. Ananas sadrži i bromelain koji ima protuupalna svojstva. Ujedno može pomoći pri zaštiti od raka i rasta tumora. 

Avokado

Avokado je drugačiji od drugih vrsta voća. 

Većina voća ima mnogo ugljikohidrata što ne vrijedi za avokado koji ima mnoštvo zdravih masti. Veći dio masti u avokadu je oleinska kiselina koja smanjuje upale i poboljšava rad srca. Avokado je bogat kalijem, vlaknima i magnezijem. 

Jedan avokado daje 28% DPD kalija koji je važan za krvni tlak i smanjen rizik od moždanog udara. 

Borovnice

Borovnice su jako zdrave. Imaju mnogo vlakana, vitamina C, vitamina K i mangana. Ujedno su snažan antioksidant (kada je riječ o voću borovnice vode) te zbog toga mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i Alzheimerova bolestTakođer su odlične za imunitet. 

U jednom je istraživanju pokazano da redovno konzumiranje borovnica može povećati broj stanica u tijelu koje se bore protiv bolesti. 

Uz to, antioksidanti u borovnicama mogu štititi naš mozak tj. poboljšati pamćenje u odraslih osoba. 

Jabuke

Jabuke su jedno od najpopularnijih vrsta voća i jako su zdrave. Sadrže mnogo vlakana, vitamina C, kalija vitamina K i nešto vitamina B. 

Mogu pomoći očuvati zdravlje srca, smanjiti rizik od dijabetesa, raka i Alzheimerove bolesti budući da su snažan antioksidant. Ujedno mogu pomoći pri jačanju kostiju. 

One sadrže pektin koji hrani dobre bakterije u crijevima te tako poboljšava probavu. 

Šipak

Šipak je također najzdravije voće koje možete pojesti. Snažan je antioksidant koji nadilazi čak i zeleni čaj i vino. Šipak ima protuupalna svojstva te može pomoći smanjiti rizik od raka. 

Mango

Mango je odličan izvor vitamina C. Sadrži razgradiva vlakna koja mogu biti jako korisna. 

Ujedno je snažan antioksidant te ima protuupalna svojstva koja smanjuju rizik od mnogih bolesti kao što je dijabetes. 

Jagode

Među najzdravije voće na svijetu spadaju i jagode koje su vrlo zdrave. Sadrže vitamin C, mangan, folate i kalij. Ujedno imaju jako nizak glikemijski indeks te zbog toga ne podižu šećer u krvi iako mnogu biti slatke. 

Kao i drugo bobičasto voće i jagode su snažan antioksidant te smanjuju rizik od kroničnih bolesti. Ujedno mogu pomoći pri prevenciji raka i smanjenju tumora. 

Brusnice

Brusnice imaju mnogo vitamina C, mangana, vitamina E, vitamina K1 i bakra. Također sadrže i antioksidante koji mogu pomoći poboljšati zdravlje. 

One su odlične za zdravlje mokraćnog sustava jer spojevi koje sadrže mogu spriječiti bakterije da se spoje na mjehur i mokraćne puteve. 

Limun

Limun je poznat po vitaminu C i oduvijek spada među najzdravije voće. Odličan je za zdravlje srca jer smanjuje krvni tlak. Neki spojevi u limunu igraju ulogu u gubitku na težini kao i u liječenju bubrežnih kamenaca. 

Durian

Ovo tropsko voće se naziva i „kralj voća“ jer samo jedna šalica (240 ml) sadrži 80% DPD vitamina C. Uz to je bogat manganom, vitaminom B, bakrom, folatima i magnezijem. 

Ujedno služi i kao antioksidant. 

Lubenica

Lubenica je bogata vitaminima A i C. Ujedno ima neke vrlo važne antioksidante kao što su likopen, karotenoidi i kukurbitacin E. 

Može pomoći pri borbi protiv raka zbog navedenih antioksidanata. 

Pomaže i poboljšanju zdravlja srca zbog sposobnosti smanjivanja kolesterola i krvnog tlaka. 

Ujedno, ona se sastoji u najvećem dijelu od vode što pomaže pri hidrataciji tijela. 

Masline

Masline su odličan izvor vitamina E, bakra i kalcija. Ujedno su odlične i za zdravlje srca i jetre te imaju protuupalna svojstva. 

Sadrže oleinsku kiselinu koja pomaže zdravlju srca i prevenciji raka. 

Neka istraživanja su povezala masline i smanjen rizik od osteoporoze. 

Kupine

Kupine su odlične za zdravlje, sadrže mnoštvo vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata. Tu spadaju vitamin C, vitamin K i mangan. 

Jedna šalica sadrži 8 grama vlakana. 

Kupine su odlične za smanjenje upale i starenja arterija što znači da pomažu pri prevenciji kroničnih bolesti kao što su srčane bolesti i rak. 

Naranče

Naranče su iznimno popularne. Sadrže mnoštvo vitamina C i kalija kao i vitamina B. 

Zbog svojih spojeva naranče mogu pomoći smanjiti rizik od nastanka bubrežnih kamenaca te mnogu pomoći pri prevenciji anemije zbog vitamina C i limunske kiseline. 

Banane

Banane su poznate zbog toga što su bogate kalijem. Jedna srednja banana odgovara 12% DPD kalija. 

Kada je banana zelena, ona sadrži ugljikohidrate bazirane na škrobu koji poboljšava šećer u krvi te vas više zasićuje. 

Banane sadrže i pektin koji poboljšava šećer u krvi i probavno zdravlje. Odlične su i kao obrok prije vježbanja. 

Crveno i ljubičasto grožđe

Grožđe je vrlo zdravo. Odličan je antioksidant. Može imati velik utjecaj na zdravlje srca, očiju, zglobova i mozga. Također odlično smanjuje upale u tijelu. 

Guava

Guava je iznimno zdravo voće. Samo 28 g guave vrijedi za 107% DPD vitamina C. Guava je bogata vlaknima, vitaminom A, kalijem, bakrom i manganom. 

Antioksidanti u guavi pomažu zaštititi stanice od oksidativne štete te tako pomažu spriječiti kronične bolesti. 

Guava sadrži i mnogo pektina koji pomaže pri probavi i prevenciji raka debelog crijeva. 

Papaja

Papaja je bogata vitaminom C, A, kalijem i folatima. Ujedno sadrži likopen koji pomaže pri prevenciji raka. 

Tijelo upija likopen iz papaje lakše nego kada je riječ o drugom voću. 

Zbog papaina, enzima, papaja je odlična za probavu. 

Višnje i trešnje

Višnje i trešnje su bogate kalijem, vlaknima i vitaminom C. Dobar su antioksidant, smanjuju upale i pomažu spriječiti mnoge bolesti. 

One sadrže i mnoštvo melatonina koji pomaže pri usnivanju. Može pomoći prilikom kontrole nesanice i poremećaja u spavanju. 

Svo je voće zdravo, no neko je voće zdravije od drugog. U ovom članku smo izdvojili najzdravije voće na svijetu. Najbolje je jesti raznoliko kako biste dobili što više nutrijenata.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!