Reumatoidni artritis se počne javljati sa simptomima koji dođu i prođu, većinom na obje strane tijela, a razvijaju unutar nekoliko tjedana ili mjeseci. 

Simptomi reaumatoidnog artritisa se razlikuju od osobe od osobe te ne moraju uvijek biti isti za istu osobu. Zbog toga donosimo popis ranih simptoma koji vam mogu dati uvid u to da nešto nije u redu. 

Iscrpljenost

Možda ćete se osjećati vrlo iscrpljeno prije nego se pojave bilo koji drugi simptomi. Iscrpljenost se može javiti tjednima ili mjesecima prije drugih simptoma te ne mora biti stalna nego se javlja i nestaje. Često se javlja i osjećaj bolesti ili depresije. 

Jutarnja ukočenost

Jutarnja ukočenost rani znak reumatoidnog artritisa. Ona traje nekoliko minuta do pola sata te se može pogoršati ako ju ne liječite, piše Plivazdravlje. Ako se ukočenost javlja na nekoliko sati moguće je da imate upalni artritis. 

Ukočenost u zglobovima

Jedan od prvih znakova artritisa jest osjećaj ukočenosti u jednom ili više manjih zglobova u bilo kojem dijelu dana bez obzira na fizičku aktivnost. Ukočenost započinje u zglobovima na rukama te može doći naglo ili se razvijati tijekom nekoliko dana, piše Heatlhine

Bolovi u zglobovima

Nakon ukočenosti zglobova dolaze i bolovi u zglobovima za vrijeme mirovanja ili aktivnosti te na obje strane tijela. Bolovi mogu zahvatiti i prste, koljena, stopala, ramena ili zglobove na rukama. 

VIDI OVO: 3 jednostavne vježbe koje vam mogu pomoći ako bolujete od artritisa

Otečeni zglobovi

Kada je riječ o upali u ranim fazama artritisa može doći do oticanja zglobova koje može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana. 

Vrućica

Uz upalu i bol vrlo se često javlja i lagana vrućica. No, ako je vrućica veća od 38 stupnjeva onda je možda riječ o nekoj drugoj bolesti. 

Žmarci i otupjelost

Upale mogu dovesti do pritiska na živce što dovodi do otupjelosti, pojave žmaraca ili osjećaja jake topline u rukama (karpalni sindrom). Možete često čuti škripanje zglobova jer je hrskavica zgloba oštećena. 

Smanjeni pokreti

Upala u zglobovima može dovesti do problema s ligamentima. Kako bolest napreduje, možda će vam postati teško slobodno pokretati zglobove, tj. smanjit će vam se lepeza pokreta koje možete obavljati. Zbog toga je lagana vježba od ključne važnosti. 

VIDI OVO: 7 vježbi za šake koje mogu ublažiti bol artritisa

Dodatni simptomi reumatoidnog artritisa

Ponekad se mogu javiti i simptomi kao što je gubitak težine i apetita, upala očiju, suha usta, problemi sa spavanjem, iscjedak iz očiju, bolovi u prsima tijekom disanja te gule pod kožom na rukama. 

Ako primijetite bilo koji od navedenih ranih simptoma, važno je odmah otići liječniku kako biste mogli na vrijeme djelovati i ublažiti simptome.