Bože, zašto mi se to događa?

zašto mi se to događa
Foto: Stocksnap.io

„Jer djelomično poznajemo i djelomično prorokujemo… Jer sada gledamo kroza zrcalo, u zagonetki, a tada — licem u lice. Sada poznajem djelomično, a tada ću spoznati kao što sam i spoznat(1. Korinćanima 13,9. 12).

U svojoj boli i očaju, Job je postavio mnogo legitimnih pitanja: „Zbog čega je darovano svjetlo onome koji je u bijedi, i život ogorčenima u duši“ (Job 3,20)?

Ovo pitanje „zašto“ je u ljudskoj prirodi; svi ga postavljamo. Imamo tu pogrešnu predodžbu da ako shvatimo razlog iza naše boli, onda će bol postati lakša.

Ne trebate objašnjenje; trebate snagu. Ne trebate objašnjenje; trebate Spasitelja. Ne trebate objašnjenje; trebate utjehu i podršku.

Ali mi smo uvijek u potrazi za objašnjenjem! Postavljamo pitanja poput: „Zašto je ta osoba izašla iz mog života? Zašto mi je dao obećanje, a zatim ga prekršio? Zašto me povrijedio? Zašto sam izgubio posao? Zašto je ona umrla? Zašto sam se razbolio?“

Prijatelji, proučavam pitanje „zašto“ već godinama, i dat ću vam svoj naučeni odgovor: Ne znam. I nikada neću saznati, jer nisam Bog. A niste ni vi! Neke stvari jednostavno nikada nećemo razumjeti dok god ne dođemo na drugu stranu iza smrti. Onda će sve postati vrlo, vrlo jasno. Samo Bog zna. A ako odmah ne dobijete njegov odgovor, možda ćete ipak prestati ispitivati: „Zašto?“, budući da samo produžujete bol.

Izreke 25,2a kaže: „Slava Božja je skrivati nešto.“ Bog je Bog otkrivenja. On se otkriva kroz prirodu, okolnosti i Pisma. Jedini razlog zašto išta znate o Bogu jest taj da nam se odlučio otkriti.

No, Biblija kaže da osim što se Bog otkriva, također se i skriva. A ponekad Bog namjerno skriva svoje lice od nas. Zašto? Tako se učimo vjerovati mu i živjeti po vjeri, a ne po našim osjećajima.

Oglas

Bog vam ne duguje objašnjenje ni za što. Bog ne mora provjeriti s vama prije nego što krene nešto raditi. Bog ne mora dobiti vaše dopuštenje prije nego što dopusti da vam se nešto dogodi u životu. Bog je Bog, i nećemo uvijek razumjeti zašto se nešto događa.

Biblija kaže: „Jer djelomično poznajemo i djelomično prorokujemo… Jer sada gledamo kroza zrcalo, u zagonetki, a tada — licem u lice. Sada poznajem djelomično, a tada ću spoznati kao što sam i spoznat“ (1. Kor 13,9. 12).

Jednog dana će sve biti jasno. Sve će imati smisla. Tada ćete moći reći: „Znači, to je razlog zašto je Bog dopustio to u mom životu!“ Do tada, Bog želi da mu vjerujete.

Autor: Rick Warren; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Pastorrick.com