10 Božjih obećanja za vašu budućnost

Bog je obećao dati budućnost i nadu onima koji vjeruju u Njega. U ovom članku doznajte koja Božja obećanja vrijede za vas. 

Iako novi dan nikada ne može u potpunosti izbrisati sve borbe s kojima se trenutno suočavaš, Bog ima moć djelovanja i kroz najteža vremena. Ipak, koliko god mi željeli da je tako, On nas ne vodi uvijek oko naših nevolja. Ponekad nas vodi ravno kroz njih; u tamu, u vatru, u dubine. Usred svega toga, samo nam treba podsjetnik da nam je Bog obećao da će nam dati budućnost i nadu.

Bog je uvijek vjeran i želi nas provesti kroz nevolje i teškoće. Nije nam suđeno ostati u nevoljama ili teškim razdobljima. On neće dopustiti da nas teškoće definiraju. Kada mu pripadamo, On je jedini koji ima moć definirati naše dane, udahnuti novi život i svrhu, obećavajući blagoslov i dobrotu koja je još pred nama.

1. Božje namjere za vas su dobre.

Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Jahvina – naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu.“ (Jeremija 29, 11)

Iako mnogi od nas znaju ovaj stih, ponekad je teško povjerovati da je to istina za nas danas. Problemi oko nas kovitlaju, pritisci djeluju preplavljujuće. Čini se da je život težak. Možda čak i mislimo i osjećamo kao da nas je Bog zaboravio ili kao da nas je ostavio prepuštene samima sebi i našim problemima.

Ipak, u pozadini ovog velikog stiha, podsjećamo se da je Bog govorio ove riječi svom narodu, ne kad su vremena bila laka, nego kada su bila vrlo teška. Kroz godine zatočeništva, nikada ih nije ostavio same. Neće ni nas.

Provodi nas kroz nevolje, podsjećajući nas kako On ima za nas dobre planove, planove nade i svijetle budućnosti. Bog će nam pomoći u ostvarivanju proboja, a mi ćemo nakon njih biti snažniji nego prije. 

2. Bog u vašem životu želi učiniti nešto novo

Ne mislite samo na ono, što se je prije dogodilo! Ne pazite samo na ono, što je prošlo! Evo, ja ću učiniti novo, već se vidi, ne raspoznajete li to? I u pustinji pravim put, u pustari rijeke.“ (Izaija 43, 18-19) 

Ponekad Bog želi učiniti nešto novo, no mi i dalje ostajemo zaglavljeni u starom. Ponekad je teško vjerovati. Pa ipak, On je taj koji može razdvojiti mora i otvoriti prolaz kroz divljinu. Može činiti čuda i prenijeti nas ondje kamo želi. Može pomicati planine i pobijediti sve divove koji nas pokušavaju zadržati.

S Bogom nije ništa nemoguće. On ima moć dovesti nas na novo mjesto. On nam daje budućnost i nadu kao što je nitko ili nitko drugi ne može. Nemojte nikada sumnjati u to da On zna što radi. Nemojte misliti da je nekako izgubio kontrolu ili da je zaboravio na vas. Ako ste u neizvjesnom razdoblju, ohrabrite se, Bog još uvijek radi u vaše ime i čini dobro. 

3. Možete vjerovati Božjoj viziji.

Jer misli moje nisu vaše misli, i putovi vaši nisu moji putovi”, veli Gospodin. “Ne, kako je nebo visoko nad zemljom, tako su putovi moji visoki nad vašim putovima i misli moje nad vašim mislima.“ (Izaija 55, 8-9) 

Evo što volim kod Boga. On razmišlja i radi izvan naših načina razmišljanja. Ne radi uvijek na način kakav bismo odabrali. Ipak, on vidi širu sliku i zna što čini. Radi iza pozornice života koji se odvijaju svaki dan, na mjestima na kojima ne možemo u potpunosti vidjeti ili razumjeti “zašto”.

Ono što možemo odabrati jest vjerovati da On ima najbolje namjere za nas. Čuva naša leđa. Naša je budućnost sigurna u Njegovim moćnim rukama.

4. Bog poznaje i brine se za vaše sutra.

Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor. Misli na Njega na svim svojim putovima i on će ispraviti tvoje staze.“ (Izreke 3, 5-6) 

Ako vam vaša budućnost trenutno izgleda nejasno, a briga zauzima previše mjesta u vašem srcu, sjetite se da Bog već zna i brine za vaše sutra. On zna kao idemo; ima plan. Možemo biti sigurni da je Božji plan uvijek najbolji za nas. Nastavite Mu vjerovati. Ostavimo se tjeskobnih briga, držimo se Njega. Bog obećava da će poravnati naše staze. 

5. Bog će obnoviti ono što ste izgubili.

Ja ću vam nadoknaditi godine, kojima su urod izjeli skakavac, velika vojska moja, koju sam poslao na vas. Imat ćete jesti izobilja i bit cote siti i slavit ćete ime Gospoda, Boga svojega, koji je učinio čudesne stvari na vama. I nikada se više neće osramotiti narod moj.“ (Joel 2, 25-26) 

Naši “skakavci” mogu izgledati drugačije u našim životima nego što su opisani u Bibliji, ali čine isto. Naši skakavci izjedaju. Pljačkaju nas. Kradu. Uništavaju. I premda nikada ne možemo vratiti vrijeme, Bog može učiniti puno više s vremenom, u našoj budućnosti, nego što bismo ikada mogli sami. On je naš Otkupitelj. On je naš Obnavljač. On je naš Bog Čudotvorac. Njemu ništa nije previše teško!

6. Bog nikada neće odustati od vas.

Dobrota i milost pratit će mene sve dane života moga. U Jahvinu ću domu prebivati kroz dane mnoge.“ (Psalam 23, 6) 

Bog je naš dobri Pastir i možemo u potpunosti vjerovati da će se brinuti o nama i da će nas voditi tijekom cijelog života. Riječ “pratiti” u stihu znači “ići za nekime, proganjati”. To je tako jasan podsjetnik za naša srca da nas Bog danas i sve naše dane, progoni svojom dobrotom i ljubavlju. Pa čak i na kraju svih naših dana ovdje na ovoj zemlji, On još uvijek ima spremno za dati nam više nego što bismo ikada mogli zamisliti.

7. Bog sve može iskoristiti za dobro.

Osim toga, iako ste vi namjeravali da meni naudite, Bog je bio ono okrenuo na dobro: da učini što se danas zbiva – da spasi život velikom narodu.“ (Postanak 50, 20) 

Ponekad nas teška vremena mogu navesti na preispitivanje i razmišljanje, brine li se Bog uopće o nama. Možda ćemo se osjećati prevarenima. Možda ćemo tada misliti da je život nepravedan prema nama.

Ali bez obzira s čime se trenutno suočavamo, ako još uvijek živimo i dišemo, život još nije gotov; Bog još uvijek ima plan. A često, najmoćniji Božji planovi i svrhe dolaze ravno kroz veliku bol ili ogroman gubitak. To diše ovom istinom. U svemu tome imamo svrhu, još uvijek smo ovdje. Naša budućnost čeka. Još uvijek nam se mogu dogoditi dobre stvari. Možemo se sigurno odmoriti u Njegovoj brizi. Bog zna. Bog vidi. Radi na načine koje ne razumijemo uvijek, ali postoji mir u spoznaji da ne moramo pokušati sve to kontrolirati. Možemo se osloboditi potrebe shvaćanja svega i možemo odlučiti krenuti naprijed u snazi, milosti i nadi koju samo On može dati.

8. Bog s vama još nije gotov.

Uzdam se upravo u to, da će onaj, koji je počeo dobro djelo u vama, dovršiti ga do dana Krista Isusa.“ (Filipljanima 1, 6) 

Božji rad na nama još nije gotov. Teška razdoblja nas iskušavaju i osnažuju. Njegova dobrota i svjetlost sjaju kroz svako slomljeno mjesto. Bog pokriva našu prošlost, daje veliku svrhu našim danima i unosi trajnu nadu u našu budućnost.

9. Bog ima prekrasan plan za vaš život.

Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani.“ (Rimljanima 8, 28) 

Bog nas uvjerava da s čim god se suočimo, nikada neće potratiti našu bol u ovom životu. Obećava da će zbog boli donijeti veće dobro i blagoslov. S ljubavlju nas podsjeća da će osigurati da “sve izađe na dobro;” svaka pojedina bitka, svaka poteškoća.

Bog je u stanju sastaviti dijelove naših životnih priča u jednu prekrasnu priču. On jedini može pomoći i ostvariti da se plan koji ima za nas ostvari, u nama i kroz nas, tako što će udahnuti život i nadu u svaku tešku situaciju. Za svakog vjernika u Krista vrijedi ova istina: On zna kamo idemo i ima velike planove i svrhe za naš život.

10. Bog je poništio vašu sramotu kako biste mogli živjeti u slobodi.

To nosim u srcu i gojim nadu u sebi. Dobrota Jahvina nije nestala, milosrđe njegovo nije presušilo. Oni se obnavljaju svako jutro: tvoja je vjernost velika!“ (Tužaljke 3, 21-23) 

Ponekad je osoba kojoj najteže možemo oprostiti upravo ona koju ugledamo u zrcalu. Ali možemo u potpunosti ostaviti terete prošlosti nakon što shvatimo da Bog ima veliku svrhu za našu budućnost, vjerujući da je u stanju otkupiti sve stvari, svaku pojedinu, za svoju slavu.

Možemo jasno pogledati u lice svakog neuspjeha, svake borbe, svakog bolnog trenutka, svake slabosti i svake laži ili optužbe, iznenada shvaćajući da te stvari više nemaju kontrolu nad nama. Jer otkupljeni smo i imamo slobodu po Kristu. Njegove su milosti nove, svježe, svako jutro. Njegova ljubav traje zauvijek. Njegova vjernost je velika.

Ako se danas suočavate s poteškoćama i teškim razdobljima, ovi su stihovi Njegovi podsjetnici za srce i duh i govore da se trebamo nadati i da su dobre stvari ispred nas. Isus je Put i On je Stvoritelj Putova. Stvara ih kroz tamu, zbunjenost i borbu, kako bi donio svoju snagu i svrhu u buduće dane.

Nastavite ići dalje prijatelji. Isus je s vama. Mir. 

Autorica: Debbie McDaniel; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!