NaslovnicaŽivotBožji lijek za emocionalnu iscrpljenost

Božji lijek za emocionalnu iscrpljenost

Iscrpljenost je nezaobilazna s obzirom na današnji tempo života. Ovo je Božji lijek za emocionalnu iscrpljenost.

Ni Božji ljudi nisu bili lišeni emocionalne iscrpljenosti. Jedan od njih je prorok Ilija. Kada je došao na scenu, kralj Ahab oženio je Izabelu, Baalovu svećenicu. Izabela je bila poznata po svojoj opakosti, zbog čega je Ahaba i Sjeverno kraljevstvo sve dublje odvela u grijeh.

Kada se Ilija prvi puta pojavio, ispričao je kralju Ahabu proročanstvo koje je dobio od Boga. Rekao je da, kao rezultat izopačenosti kraljevstva, kiša neće padati sljedećih nekoliko godina. No, kada je suša nastupila, kralj Ahab se nije pokajao i nije priznavao da je suša rezultat Božjeg suda. Potom se suočio s 450 Baalovih proroka. Ilija je zapovjedio uništenje lažnih, Baalovih proroka. Nakon toga je rekao Ahabu da će Bog poslati kišu. Tako se i dogodilo.

Ahab ispriča Izabeli sve što je Ilija učinio i kako je mačem poubijao sve proroke. Tada Izabela posla Iliji glasnika s porukom: “Neka mi bogovi učine sva zla i neka nadodadu, ako sutra u ovo doba ne učinim s tvojim životom kao što si ti učinio sa životom svakoga od njih! On se uplaši, ustade i ode da bi spasio život.” (1. Kraljevima 19, 1-3)

Božji lijek za emocionalnu iscrpljenost

Kada je Ilija postao emocionalno iscrpljen, Bog ga je naveo da učini tri stvari koje su mu pomogle da se oporavi, a to su stvari koje i vama mogu pomoći da se oporavite kada ste na kraju svog užeta.

1. Odmorite tijelo

U najpoznatijem psalmu na svijetu, psalmist kaže o Bogu: “Na vrutke me tihane vodi i krijepi dušu moju” (Psalam 23, 2). Ponekad vas Bog mora natjerati da legnete, jer niste voljni to učiniti sami. Ne možete biti duhovno i emocionalno jaki dok ste fizički iscrpljeni.

PROČITAJTE: Znakovi živčanog sloma: Kako ih prepoznati i spriječiti?

To se dogodilo Iliji. Bog nije prekorio Iliju, niti mu rekao: “Ma daj Ilija, nemoj se samo žaliti.” Jednostavno je pustio Iliju da spava. Biblija kaže o Iliji u 1. Kraljevima 19, 5: “Zatim leže i zaspa.” Ponekad je najbolja stvar koju možete učiniti kada ste emocionalno iscrpljeni odrijemati.

2. Otpustite svoju frustraciju

Ilija nije ništa zatajio. Nije filtrirao svoje osjećaje. Razgovarao je s Bogom o svojim frustracijama. Bog se neće šokirati kada mu se požališ. Slušat će te dok ne ostaneš bez riječi. Pusti sve van. Bog može podnijeti sve što kažete.

Kada ste emocionalno iscrpljeni, trebate se sjetiti što Bog kaže i tko je on. Kada to učinite, skrećete pogled sa svog problema na Njega. Dobivate svježu svijest o Božjoj moći i prisutnosti.

Glas mu reče: “Iziđi i stani u gori pred Jahvom. Evo Jahve upravo prolazi.” Pred Jahvom je bio silan vihor, tako snažan da je drobio brda i lomio hridi, ali Jahve nije bio u olujnom vihoru; poslije olujnog vihora bio je potres, ali Jahve nije bio u potresu; a poslije potresa bio je oganj, ali Jahve nije bio u ognju; poslije ognja šapat laganog i blagog lahora. Kad je to čuo Ilija, zakri lice plaštem, iziđe i stade na ulazu u pećinu. Tada mu progovori glas i reče: “Što ćeš ovdje, Ilija?” (1. Kraljevima 19, 11-13)

U ovim stihovima Bog je iz prve ruke pokazao svoju moć Iliji. Pokazao mu je tko ima kontrolu.

3. Usredotočite se na Boga

Kada se borite sa stresom, to je često zato što se pokušavate igrati Boga i sve kontrolirati. Kada se ponovno usredotočite na Boga, shvatite da on ima kontrolu. Baš kao što pomogao Iliji, Bog je spreman i voljan i vama pomoći.

Svu svoju brigu bacite na Njega, jer se On brine za vas. (1. Petrova 5, 7)