C. S. Lewis je jedan od najvećih i najpoznatijih kršćanskih autora, a njegovi citati se često navode – u govoru i u pisanim djelima.

Njegova djela su postala klasici kršćanske literature, a neka od najpoznatijih su ”Kronike iz Narnije”, ”Kršćanstvo”, ”Velika rastava”, ”Pisma starijeg đavla mlađem” i dr.

Kada govorimo o poznatim kršćanskim citatima, gotovo uvijek ćete pronaći barem jedan od C. S. Lewisa. C.S. Lewis imao je dar s riječima i njegova riječ živi i danas kroz njegove poznate citate.

Whatchristianswanttoknow.com donosi najljepše citata C. S. Lewisa, organiziranih prema tematici.

Izdvojeni citat: 

Nisam sreću tražio u religiji. Uvijek sam znao da bi me sretnim mogla učiniti i boca dobrog vina. Ako želite religiju u kojoj ćete se osjećati ugodno, zasigurno ne preporučujem kršćanstvo“ 

C.S. Lewis o ljubavi 

„Iako naši osjećaji dođu i prođu, Božja ljubav za nas ostaje“. 

„Ljubav nije osjećaj zaljubljenosti, već čvrsta želja za ostvarenjem krajnjeg dobra za osobu, koliko je to moguće“. 

„Privrženost je odgovorna za devet desetina svake sreće koja je čvrsta i izdržljiva i koja postoji u našem životu“. 

„Niste li vidjeli da u naše vrijeme, bilo koja od tih priča, pjesama ili umjetnosti koja nas zadovoljava, naše najiskrenije čežnje, znače, kada je sve rečeno, samo jedno: „Slomit ćeš mi srce“?

„Nemojte tratiti vrijeme pitajući se ”volite” li svog bližnjeg; djelujte kao da volite. Nakon što to učinimo, otkrivamo jednu od velikih tajni. Kada se ponašamo kao da volimo nekoga, odmah ćemo početi voljeti tu osobu“. 

„Kršćanin ne razmišlja da će nas Bog voljeti jer smo dobri, već da će nas Bog učiniti dobrima jer nas voli“. 

Lewisovi citati o prijateljstvu 

„Prijateljstvo se rađa onoga trenutka kada jedna osoba kaže drugoj: „Molim? I ti isto? Mislio sam da sam jedini“! 

„Prijateljstvo je nepotrebno, poput filozofije, poput umjetnosti, nema vrijednost u pogledu preživljavanja. No, to je jedna od onih stvari koje daju vrijednost preživljavanju“. 

„Ono što privlači ljude da budu prijatelji jest to što vide istu istinu. Dijele ju“.

„Kod prijateljstva… mislimo da smo odabrali naše prijatelje. U stvarnosti, nekoliko godina razlike u datumima rođenja, nekoliko kilometara između naših domova, izbor jednog fakulteta umjesto drugog… nesretnost teme rođenja i mjesta življenja kada se prvi puta sretnemo; sve to nas je moglo spriječiti da se upoznamo. No za kršćanina, strogo govoreći, ne postoji slučajnost. Misteriozni gospodar ceremonija bio je na djelu. Krist, koji je rekao svojim učenicima: „Niste vi odabrali mene nego sam ja odabrao vas“, može reći i svakoj skupini kršćanskih prijatelja: „Vi niste odabrali jedni druge, nego sam vas ja odabrao jedne za druge“. Prijateljstvo nije nagrada za naše diskriminiranje i dobar ukus u pogledu otkrivanja jedni drugih. To je instrument kojim nam Bog otkriva ljepote jedni drugih. 

Citati o vjeri 

„Ovdje pokušavam spriječiti svakoga da kaže zaista budalastu stvar koju mnogi često kažu o Njemu: Spreman sam prihvatiti Isusa kao velikog, moralnog učitelja, no ne prihvaćam Njegove tvrdnje da je On Bog. To je jedna od stvari koju ne trebamo reći. Čovjek koji bijaše samo čovjek i koji je rekao tolike stvari koje je Isus rekao, ne bi bio dobar moralni učitelj. On bi bio ili luđak, na razini čovjeka koji tvrdi da je meko kuhano jaje ili bi bio đavao iz pakla. Trebate donijeti izbor. Ovaj čovjek je bio ili, i još uvijek jest, Božji Sin ili je bio luđak ili nešto gore. Možete Ga optužiti da je budala, možete pljuvati na Njega i reći da je demon ili možete pasti na svoja koljena i zvati Ga Gospodinom ili Bogom, no nemojmo dolaziti s tim umišljenim glupostima o tome da je Isus bio veliki, ljudski učitelj. On nije ostavio tu mogućnost za nas. Nije imao tu namjeru“. 

„Boga se neće koristiti kao pogodnost. Ljudi ili nacije koje vjeruju da mogu oživjeti vjeru kako bi stvorili dobro društvo, mogu jednako tako misliti da mogu koristiti nebeske zvijezde kao prečac prema najbližoj trgovini kemičara“. 

„Bog nije pokušavao raditi eksperiment na mojoj vjeri ili ljubavi kako bi otkrio njihovu kvalitetu. Bog ju već zna. Ja sam taj koji to nije učinio. U tom iskušenju Bog želi da osvojimo klupu, mjesto za svjedoke i suca, sve odjednom. On je oduvijek znao da je moj hram kuća od karata. Njegov način kako sam to mogao shvatiti jest da je srušim“. 

Kršćanski citati 

„Vjerujem u kršćanstvo kao što vjerujem u izašlo Sunce. Ne samo zato što ga vidim, već zato što vidim sve ostalo“. 

„Biti kršćanin znači oprostiti neoprostivo, jer je Bog i nama oprostio neoprostivo“. 

C. S. Lewis o poslušnosti 

„Imati vjeru u Isusa znači, naravno, pokušati činiti sve ono što On kaže. Ne bi imalo smisla reći da vjerujete osobi ako ne biste poslušali njezin savjet. Stoga, ako ste se već predali Isusu, ono što treba slijediti jest to da Ga pokušavate slušati. No to trebate pokušavati na nov, način s manje brige. Ne činiti te stvari kako biste bili spašeni, jer je On već započeo djelo spasenja u vama. No nadajući se da će dolazak u raj biti nagrada za vaša djela, već neizbježno željeti djelovati na određen način jer je prvi, slabašni sjaj raja već unutar vas“. 

„Smatram da je On donio jedan zakon takve vrste kako bi mogla postojati poslušnost. U svim drugim stvarima koje činimo i koje nazivamo poslušnošću Bogu, no činimo ono što u našim očima djeluje dobro. Je li ljubav u skladu s time“? 

Citati o raju 

„Unići u raj znači postati ljudskiji više nego što ćete u tome uspjeti ovdje na Zemlji. Unići u pakao, znači biti protjeran iz čovječanstva“. 

„Ne želimo toliko Oca koliko želimo djeda na nebesima; Boga koji kaže u vezi svega što smo činili i što se događalo: „Zašto je važno, sve dok su zadovoljni“? 

Citati o životu 

„Ne želimo toliko Oca koliko želimo djeda na nebesima; Boga koji kaže u vezi svega što smo činili i što se događalo: „Zašto je važno, sve dok su zadovoljni“? 

„Vi nemate dušu. Vi jeste duša. Vi imate tijelo“. 

PROČITAJTE JOŠ: