Čajevi za detoksikaciju: 8 najboljih koji mogu očistiti organizam

Koji čajevi za detoksikaciju su najbolji? Ako želite očistiti organizam te iz njega izbaciti otrove, ovi čajevi za detoksikaciju vam mogu pomoći.

Detoksikacija se može provesti na različite načine. U pitanju je prirodni proces čišćenja organizma prilikom kojeg se uklanjaju otrovi iz ljudskog tijela, a mnogi vjeruju kako neki čajevi mogu pomoći za detoksikaciju.

Najbolji čajevi za detoksikaciju organizma

Ako i vi planirate potražiti pomoć u prirodi, za početak si skuhajte šalicu nekog od ovih čajeva:

1. Čaj od maslačka

Čaj od maslačka je odličan za detoksikaciju organizma budući da potiče mokrenje. Jedno od sredstava za uklanjanje toksina iz tijela je upravo mokrenje, a korijen maslačka potiče mokrenje.

“To je nevjerojatna probavna pomoć koja čisti jetru i bubrege”, kaže dijetetičarka Keri Glassman, osnivačica Nutritious Lifea.

2. Čaj od sikavice

Čaj od sikavice je također učinkovit prirodni način za čišćenje organizma. Studije na dodacima sikavice pokazale su da ova biljka može smanjiti oštećenje i upalu jetre, kao i pomoći u obnavljanju stanica.

Sikavica se već dugo (otprilike 2000 godina) koristi kao biljni lijek za jetru, a u moderno doba se reklamira kao lijek protiv mamurluka, iako postoji malo dokaza koji podupiru tu tvrdnju.

Najbolji čajevi za detoksikaciju
Foto: Unsplash

3. Rooibos čaj s limunskom travom

Poput čaja od maslačka, rooibos čaj potiče mokrenje, što može pomoći u čišćenju jetre, bubrega, mjehura i gušterače.

Crvenkasto-smeđa verzija Rooibosa dolazi iz fermentiranih listova južnoafričkog crvenog grma i poznata je po svojim snažnim antioksidativnim svojstvima pa ne čudi što može pomoći i u detoksikaciji.

Često se miješa s limunskom travom, stabljikastom biljkom koja se koristi u južnoazijskim kuhinjama, a za koju je dokazano da uklanja štetu od slobodnih radikala iz tijela. Istraživanja sugeriraju da čaj od limunske trave djeluje kao diuretik.

Napomena: “Diuretičke biljke koje sadrže esencijalno ulje (poput komorača i limunske trave) mogu biti rizične za one koji imaju bubrežne bolesti i zapravo su kontraindicirane”, kaže travarica Daniela Turley, osnivačica Urban Healinga.

Čaj od komorača
Foto: Pixabay

4. Čaj od komorača za detoksikaciju organizma

U ayurvedskoj medicini komorač je sredstvo koje je poznato po svom utjecaju na probavni sustav, što je temelj zdravlja u Ayurvedi.

Koristi se terapeutski za poticanje apetita i probavne funkcije, a čaj od komorača može ublažiti i zatvor opuštajući probavne mišiće, pomažući tako u čišćenju tijela i premještanju toksina kroz vaš sustav i izvan njega.

S obzirom na to, možda ćete htjeti početi sa samo jednom šalicom dnevno dok ne otkrijete koliko će intenzivno vaša crijeva reagirati.

Osim toga, istraživanja pokazuju da čaj od komorača povećava antioksidacijsku aktivnost u vašem tijelu i pomaže bubrezima i jetri da se nose s oksidativnim stresom.

Osim komorača, đumbir, sjemenke kima, kurkuma i cimet su začini koji se smatraju detoksikacijskim ponajprije zbog topline koju sadrže, kaže Ananta Ripa Ajmera, osnivačica i izvršna direktorica The Ancient Way i direktorica Ayurvede.

“Probava se u ayurvedskoj medicini poetski doživljava kao nalik vatri – toplije tvari potpiruju vatru i podržavaju sagorijevanje toksina, dok je hladnije tvari obično gase i omogućuju da toksini ostanu u vašem tijelu”, kaže Ajmera.

Čaj od peršina
Foto: Pixabay

5. Čaj od peršina

Ako želite očistiti tijelo od toksina, tada vam čaj od peršina može biti od velike koristi. I peršin je još jedna u nizu biljaka koje potiču uklanjanje vode, dok njeguju bubrege i druge organe za detoksikaciju.

6. Čaj od kurkume

Kurkuma svoju reputaciju zdravstvene zvijezde duguje kurkuminu, aktivnom sastojku koji pomaže enzimima koji izbacuju toksine i sadrži antioksidanse koji popravljaju stanice jetre. Također pomaže jetri u detoksikaciji metala, istovremeno povećavajući proizvodnju žuči.

“Čaj od kurkume koristan je za sprečavanje oštećenja jetre jer potiče enzime jetre da uklanjaju toksične metabolite”, kaže Turley.

7. Čaj od koprive

Čaj od koprive je dobar za detoksikaciju, a pravi se od stabljike, korijena i lišća biljke koprive. Ona je prepuna polifenola koji mogu pomoći tijelu da se bori protiv upala i upalnih bolesti.

Nježno stimulira limfni sustav, što može pojačati izlučivanje otpada kroz bubrege. U biljnoj medicini često se koristi za liječenje uroloških problema, poput infekcija mokraćnog sustava, zbog svoje sposobnosti uklanjanja štetnih bakterija.

Zeleni čaj je najzdraviji
Foto: Unsplash

8. Zeleni čaj

Zeleni čaj odavno se reklamira kao moćan zdravstveni eliksir, i to s dobrim razlogom! Sadrži snažni antioksidans nazvan epigalokatehin-3-galat (EGCG), za koji studije pokazuju da može pomoći u sprječavanju rasta stanica raka u jetri i zaštiti od bolesti jetre. Zeleni čaj također sadrži L-teanin, aminokiselinu koja se koristi za proizvodnju drugog važnog svojstvenog antioksidansa, glutationa, piše portal Eat This.