Zeleni čaj je odličan za zdravlje, a njegova ljekovita svojstva su nevjerojatna. Smatra se da je zeleni čaj zbog svoje ljekovitosti najzdravije piće na svijetu.

Pun je antioksidanata koji su vrlo korisni za mozak, gubitak težine, zaštitu od raka i smanjenje rizika od srčanih bolesti. 

No, postoje još mnogi razlozi zašto je zeleni čaj odličan za zdravlje. Donosimo nevjerojatna ljekovita svojstva zelenog čaja, njih deset:

Zeleni čaj sadrži zdrave bioaktivne spojeve

Zeleni čaj je puno više od običnog pića. Biljka zelenog čaja sadrži mnogo zdravih spojeva koje se zadrže i kada ona postane piće. 

Bogat je polifenolima koji su prirodni spojevi jako korisni za zdravlje jer mogu smanjiti upale i pomoći u borbi protiv raka, piše Healthline

Također sadrži i katehin EGCG– prirodni antioksidant koji sprječava oštećenje stanica. 

Na ovaj način se sprječava nastanak slobodnih radikala u tijelu, štite se stanice i molekule od štete. EGCG jedan je od glavnih razloga zbog kojeg se zeleni čaj može koristiti za liječenje raznih bolesti. 

Također ima i nešto minerala koji mogu biti korisni. No, važno je piti što kvalitetniji čaj. 

VIDI OVO: Zeleni čaj je ljekovit: 7 nevjerojatnih razloga zašto svaki dan trebate piti zeleni čaj

Zeleni čaj je odličan za zdravlje mozga

Zeleni čaj je koristan za zdravlje i poboljšanje funkcije mozga. 

Aktivni sastojak u njemu je kofein koji je poznati stimulans. Ne sadrži količinu kofeina kao kava, ali sadrži dovoljno da ima sličan učinak bez osjećaja preplavljenosti i nervoze koja dolazi s konzumiranjem previše kofeina. 

Istraživanje je pokazalo da kofein pomaže pri radu mozga – raspoloženje, budnost, vrijeme reakcije i pamćenje. 

Osim kofeina, zeleni čaj sadrži L-teanin koji je koristan za mozak budući da povećava aktivnost neurotransmitera koji djeluje na tjeskobu. Ujedno povećava dopamin i stvaranje alfa valova u mozgu. 

Mnogima je zeleni čaj odlična alternativa kavi od koje dobiju sve ono korisno bez negativnih posljedica. 

Zeleni čaj je ljekovit
Foto: Pexels

Zeleni čaj pojačava sagorijevanje masti

Zeleni čaj se kao lijek nalazi na popisu onih namirnica koje su odlične za sagorijevanje masti jer ubrzava metabolizam. 

U istraživanju nad 10 zdravih muškaraca koji su konzumirali ekstrakt zelenog čaja, uočava se rast u potrošnji kalorija za 4% te 17% veća oksidacija masti. 

No, istraživanja nisu pokazala ubrzanje metabolizma. 

Kofein u zelenom čaju može poboljšati fizičku izdržljivost korištenjem masnih kiselina iz masnog tkiva za energiju. 

Prema istraživanju, moguć je porast fizičke izdržljivosti za 11-12%. 

VIDI OVO: Zeleni čaj je jako zdrav, no može biti opasan ako o ovome ne vodite računa

Antioksidanti u zelenom čaju smanjuju rizik od nekih vrsta raka

Rak je nekontroliran rast stanica i jedan od vodećih uzročnika smrti u svijetu. 

Istraživanje je pokazalo da oksidativna šteta može dovesti do kronične upale što dovodi do kroničnih bolesti kao što je rak. Antioksidanti tako mogu pomoći zaštititi tijelo od oksidativne štete. 

Zeleni čaj odličan je ljekovit jer je prava riznica antioksidanata. 

Istraživanje ga je pokazalo sa smanjenim rizikom od raka, uključujući: 

Rak dojke. Istraživanje nad ženama koje su redovno konzumirale zeleni čak je pokazalo 20-30% smanjen rizik od razvitka raka dojke. 

Rak prostate. Jedno je istraživanje sagledalo muškarce kojima se konzumiranjem zelenog čaja smanjio rizik od raka prostate

Kolorektalni rak. 29 istraživanja su pokazala da se redovnim konzumentima zelenog čaja smanjila mogućnost razvitka kolorektalnog raka za 42%. 

Kako biste iskoristili sve prednosti zelenog čaja, nemojte stavljati mlijeko u njega. 

Zeleni čaj je ljekovit za mozak jer ga štiti od starenja

Zeleni čaj je ljekovit za mozak na puno načina. Ne samo da zeleni čaj poboljšava kratkotrajno funkcioniranje mozga, nego ga može zaštititi i od starenja. 

Alzheimerova bolest je česta neurodegenerativna bolest starijih osoba, kao i Parkinsonova bolest. 

Nekoliko istraživanje je pokazalo da katehin u zelenom čaju štiti neurone i potencijalno smanjuje rizik od demencije. 

Zeleni čaj može smanjiti loš dah

Katehini u zelenom čaju su dobri za oralnu higijenu. Istraživanje pokazuje da smanjuju rast bakterija i smanjuju rizik od infekcije. 

Streptococcus mutans česta je bakterija u ustima. Uzrokuje nakupljanje kamenca te dovodi do propadanja zubi i karijesa. 

Istraživanja su pokazala da katehini u zelenom smanjuju rast oralnih bakterija u     laboratorijskim uvjetima. 

VIDI OVO: Zeleni čaj je dobar za zdravlje, ali samo ako se pripremi na ovaj način

Može spriječiti dijabetes tipa 2 

Dijabetes tipa 2 postaje vrlo čest u nekoliko posljednjih desetljeća. Oboljeli imaju visok šećer u krvi zbog otpornosti na inzulin ili nemogućnosti proizvodnje inzulina. 

Istraživanja pokazuju da konzumiranje zelenog čaja može poboljšati osjetljivost na inzulin i smanjiti šećer u krvi. Istraživanje nad Japancima je pokazalo da su redovni konzumenti zelenog čaja imali 42% manji rizik od razvitka dijabetesa tipa 2. 

Ljekovita svojstva zelenog čaja
Foto: Pexels

Zeleni čaj je odličan za zdravlje krvnih žila 

Zeleni čaj je dobar za zdravlje krvnih žila i štiti od kardiovaskularnih bolesti. Kardiovaskularne bolesti, uključujući srčane bolesti i moždani udar, odnose mnogo života diljem svijeta. 

Istraživanja su pokazala da može poboljšati neke od glavnih rizičnih faktora za ove bolesti, uključujući poboljšanje kolesterola. On jača antioksidante u krvi koji štite stanice kolesterola od oksidacije. 

Istraživanje je pokazalo da redovni konzumenti zelenog čaja imaju 31% manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti. 

Zeleni čaj je dobar za mršavljenje

Zeleni čaj je koristan za mršavljenje. Budući da kratkotrajno ubrzava metabolizam, logično je da je dobar za gubljenje na težini. Istraživanje je pokazalo da je vrlo dobar za gubljenje masti, pogotovo na području trbuha. 

U 12-tjednom istraživanju nad 240 pretilih osoba pokazano je da se konzumiranjem zelenog čaja smanjio njihov postotak masti, težina, opseg struka i mast na trbuhu. 

VIDI OVO: Pila je zeleni čaj umjesto kave tjedan dana, rezultat ju je iznenadio i uznemirio

Ljekovitost zelenog čaja vam može produžiti život

Ljekovitost zelenog čaja vam može pomoći da duže živite. Budući da vas može zaštititi od raka i srčanih bolesti, može vam pomoći da i dulje živite.

Istraživanje nad 40 530 Japanaca tijekom 11 godina donijelo je zanimljive rezultate. Osobe koje su pile 5 ili više šalica zelenog čaja na dan imali su manju mogućnost od smrtnosti:

  • Od svih uzroka: 23% manje za žene i 12% manje za muškarce
  • Od srčanih bolesti: 31% manje za žene i 22% manje za muškarce
  • Od moždanog udara: 42% manje za žene, 35% manje za muškarce

Ljekovita svojstva zelenog čaja su nevjerojatna

Zeleni čaj je odličan za zdravlje, a ljekovita svojstva su uistinu zadivljujuća. Može vam pomoći da se osjećate bolje, izgubite na težini, smanjite rizik od kroničnih bolesti i sl. Svakako ga treba razmotriti kao zamjenu kavi i kao redovan izvor tekućine tijekom dana.