Čepići za uši za spavanje: Jesu li zdravi i sigurni za upotrebu?

Jesu li čepići za uši za spavanje zdravi i sigurni za upotrebu? Postoje li neke nuspojave zbog česte upotrebe? Kako ih pravilno koristiti?

Slušalice u ušima koristimo za slušanje glazbe, ključeve automobila i ukosnice za kosu kako bismo izgrebali neugodan svrbež, a slušne aparate za bolju komunikaciju.

Mnogi od nas također koriste čepiće za uši od pjene za jednokratnu upotrebu kako bi se zaštitili od štetnih zvukova na radnom mjestu ili glasan promet ispred prozora spavaće sobe, lavež pasa i sve druge dosadne zvukove koji sprječavaju dobar san.

Ako redovito koristite čepiće za uši za spavanje, je li to štetno? Neki se pitaju mogu li uzrokovati zujanje u ušima, infekcije ili bol u uhu? Može li redovita uporaba čepića za uši uzrokovati nakupljanje voska ili pritisak u glavi? Može li uzrokovati glavobolju?

Jesu li čepići za uši za spavanje sigurni za upotrebu?

Spavanje s čepićima za uši može značajno poboljšati kvalitetu vašeg sna. Za mnoge ljude, oni su jedini način da blokiraju zvukove dok spavaju. To je značajno jer je kvaliteta vašeg sna važna jednako koliko i količina koju dobijete. Glasni zvukovi mogu vas probuditi iz dubokog sna. To ima trajne učinke, čak i ako se probudite samo nekoliko sekundi. Vašem tijelu treba vremena da se vrati u onu fazu dubokog sna koja je vašem tijelu potrebna nakon cijelog dana.

Dobar san ima mnoge zdravstvene prednosti, a loš san može imati prateće probleme, poput problema s koncentracijom i pamćenjem.

Studije su pokazale korist pomagala za spavanje, poput čepića za uši i maski za oči, u poboljšanju sna za pacijente u bolnicama. Zapravo, pokazuju da pomoćna sredstva mogu smanjiti potrebu za lijekovima za spavanje. No, kao i sa svime što nosite dok spavate, udobnost je presudna. Stoga je važno čepiće pravilno umetnuti u uši.

Čepići za uši – nuspojave?

Čepići za uši općenito su sigurni. Međutim, oni imaju nekoliko potencijalnih nuspojava, osobito ako ih redovito koristite.

S vremenom, čepići za uši mogu gurnuti ušni vosak natrag u uho, uzrokujući nakupljanje. To može uzrokovati nekoliko problema, uključujući privremeni gubitak sluha i tinitus. Da biste očistili vosak, morat ćete koristiti kapi za uši kako biste ga omekšali, ili će ga ukloniti vaš liječnik.

Čepići za uši također mogu uzrokovati infekcije uha. Naime, bakterije koje rastu na čepićima mogu ih uzrokovati. Upale uha često su bolne i mogu imati trajne komplikacije, poput gubitka sluha, ako se ne liječe.

Koji je najbolji tip čepića za spavanje?
Snimka zaslona: YouTube

Najbolji čepići za uši

Čepići za uši općenito se dijele na ventilirane i neventilirane. Čepići za uho s ventilacijom imaju mali otvor koji pomaže izjednačiti pritisak u vašem uhu. Oni su korisni za letenje i ronjenje, ali ne funkcioniraju ništa bolje od čepića za uši bez ventilacije što se tiče spavanja.

Čepići za uho s ventilacijom obično se kategoriziraju prema materijalu:

Vosak – voštane čepiće za uši lako je oblikovati prema veličini uha. Dobar su izbor i za spavanje i za kupanje jer su vodootporni.

Silikon – čvrsti silikonski čepići za uši imaju dodatnu prednost što se mogu koristiti više puta, ali obično su neugodni za spavanje, pogotovo ako spavate sa strane. Mekani silikonski čepići za uši djeluju slično onima od voska i ugodniji su za nošenje. Međutim, neki ljudi smatraju da nisu toliko učinkoviti u blokiranju zvukova kao druge vrste.

Pjena – čepići za uši od pjene najjeftinija su opcija. Također su mekani, što ih čini dobrim izborom za spavanje. Međutim, njihov porozni materijal čini ih dobrim okruženjem za bakterije, pa ćete ih morati često mijenjati.

PROČITAJTE JOŠ: