Češnjak i med: Kako ova kombinacija utječe na zdravlje?

Med i češnjak su dobri za zdravlje jer imaju snažna antibiotska svojstva koja pomažu našem imunološkom sustavu.

Ako pomiješate sirovi češnjak i med, pa ovu smjesu budete konzumirali 7 dana na prazan želudac, znatno ćete poboljšati svoje zdravlje i suzbiti razvoj određenih bolesti.

U jednu ruku med i topla voda odlična su kombinacija za čišćenje tijela, a u drugu ruku češnjak je poznat po svojoj nutritivnoj vrijednosti i malom broju kalorija. 

Češnjak i med – ljekovita svojstva

1. Hrane kožu

Čim počnete uvoditi med i češnjak u vaš svakodnevnu rutinu, ova kombinacija će vašoj koži dati predivan sjaj te će ju znatno pomladiti. 

2. Liječe gripu i prehladu te alergije

Antibakterijska svojstva češnjaka i meda liječe običnu gripu i prehladu u samo nekoliko dana. 

3. Jačaju imunitet

Mješavina meda i češnjaka znatno pomaže jačanju imuniteta, a tako i otpornost na razne bolesti. 

4. Smanjuju rizik od srčanog udara

Mješavina češnjaka i meda može pomoći smanjiti rizik od srčanog udara tako što smanjuje loš kolesterol u krvi. 

Ostala ljekovita svojstva češnjaka i meda: 

  • Češnjak i med na prazan želudac poboljšavaju cirkulaciju krvi (sprječava trombozu i proširene vene).
  • Regulira krvni tlak.
  • Smanjuje upalne procese (poboljšava zdravlje kod artritisa, zadržavanja tekućine u organizmu i liječi bolesti mišića).
  • Bori se protiv kašlja (Ako je kašalj uzrokovan bakterijama ili virusom, nema ništa bolje od meda i češnjaka. Ovo će brzo smanjiti iritaciju grla, stimulirajući oslobađanje sluzi).

Donosimo i korisna ljekovita svojstva obje ove namirnice zasebno:

ČEŠNJAK

Češnjak se koristi u raznim jelima te je odličan kao začin. No, on ima još mnoštvo korisnih svojstava osim što je odličnog okusa. Češnjak je dio prehrane te je korišten u medicinske svrhe još od drevnih vremena kada je korišten za smanjenje boli u zglobovima i probavne probleme. U Kini je tako korišten za probavu i probleme s disanjem, dok je u rimskoj kulturi korišten za smanjenje boli u zglobovima i probleme s probavom. 

Ono što češnjak čini tako zdravim jest sastojak alicin koji ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. No, važno je da je češnjak svjež i sirov. Kada ga dodate hrani, spržite ga ili na drugi način narušite njegovu strukturu, on gubi dosta korisnih svojstava. 

MED

Med se koristi kao prirodni lijek od drevnih vremena. On ima razna svojstva, a uz to je i jako lijepog okusa. Prepun je antioksidanata i enzima, ali i minerala, od kojih su neki: magnezij, fosfor, kalij, kalcij, željezo, cink, vitamin B6, nijacin, tijamin, itd. 

Zamislite samo koliko je onda kombinacija ova dva sastojka fantastična za naše tijelo. 

Češnjak med 7 dana
Foto: Pixabay

Češnjak i med – recept

Kako pripremiti češnjak i med? Evo što vam je potrebno:

Sastojci: 

  • 12-13 režnjeva češnjaka
  • Jedna šalica meda (oko 335 g) 
  • Malena teglica s poklopcem

Postupak pripreme: 

Češnjak očistiti pa sitno isjeckati. Sipati med u staklenu posudu i prebaciti tamo češnjak. Poklopiti odgovarajućim poklopcem i čuvati 1 tjedan na tamnom mjestu. Nakon tjedan dana dobit ćete prirodni lijek koji je jedan od najzdravijih lijekova na svijetu.

Uzima se po 1 žlica dnevno, ujutro na prazan želudac.

Sirup se može razblažiti toplom vodom. Lijek se uzima 7 dana bez prekida, pa se dva tjedna pravi pauza i onda se još jedan tjedan konzumira ovaj lijek.