Čitanje iz dlana: Što Biblija govori o tome?

Čitanje iz dlana, također poznato kao “hiromantija” ili “hiromancija”, vuče korijene iz grčke mitologije. Što Biblija kaže o toj praksi?

Hiromantija dolazi od grčkih riječi kheiro, što znači “ruka”, i mantia, što znači “proricanje”, u suštini znači “proricanje s dlana ruke”.

Praktičari vjeruju da mogu protumačiti nečiji karakter, sreću i moguće buduće događaje prema rasporedu linija. Osim tumačenja rasporeda linija, potrebno je obratiti pažnju i na cijelu šaku, uključujući nokte, gornji dio šake, jagodice prstiju, teksturu i boju kože, piše hr.wikipedia.org.

Čitanje iz dlana u Bibliji?

Iako se čitanje iz dlana u Bibliji izričito ne spominje, Mojsijev zakon je posebno zabranio okultne prakse.

“Ne gatajte! Ne čarajte!” (Levitski zakonik 19, 26)

“Ne obraćajte se na zazivače duhova i vračare; ne pitajte ih za savjet. Oni bi vas opoganili. Ja sam Jahve, Bog vaš!” (Levitski zakonik 19, 31)

Mojsije je upozorio izraelski narod prije ulaska u Obećanu zemlju da se odvrate od proricanja i drugih praksi:

“Neka se kod tebe ne nađe nitko tko bi kroz oganj gonio svoga sina ili svoju kćer; tko bi se bavio gatanjem, čaranjem, vračanjem i čarobnjaštvom; nitko tko bi bajao, zazivao duhove i duše predaka ili se obraćao na pokojnike. Jer tko god takvo što čini gadi se Jahvi; zbog takvih odvratnosti njih i goni ispred tebe Jahve, Bog tvoj.” (Ponovljeni zakon 18, 10-12)

Kazna za bavljenje tim praksama bila je smrt (Izlazak 22, 18; Levitski zakonik 20, 27). Izraelcima je također bilo zabranjeno tražiti pomoć od onih koji se bave proricanjem:

“Ako se tko obrati na zazivače duhova i vračare da se za njima poda javnom bludu, ja ću se okrenuti protiv takva čovjeka i odstranit ću ga iz njegova naroda.” (Levitski zakonik 20, 6)

Čitanje iz dlana je poganska praksa

Proroci su osuđivali gatanje. Jeremija 27, 9 kaže: “Ne slušajte, dakle, svojih proroka, gatalaca, sanjara, zvjezdara svojih i čarobnjaka …”, dok prorok Izaija bilježi Božje riječi: “Ja osujećujem znamenja vrača, i čarobnjake u luđake promećem; silim mudrace da ustuknu i mudrost im obraćam u bezumlje.”

Takve su okultne prakse bile vrlo česte među poganskim narodima drevnog svijeta. Bog nas poziva da odgovore na svoja pitanja tražimo od Njega i u Njegovoj Riječi, a ne od čitača dlanova i drugih vidovnjaka i medija.

Apostol Pavao jednom se susreo s takvom osobom. Luka bilježi što se dogodilo njemu, Pavlu i Sili u poganskom gradu Filipe:

Jednom nas na putu u bogomolju sretne neka ropkinja koja je imala duha vračarskoga i gatajući donosila veliku dobit svojim gospodarima. Pošla je za Pavlom i za nama te vikala: “Ovi su ljudi sluge Boga Svevišnjega; navješćuju vam put spasenja.” To je činila mnogo dana. Pavlu to napokon dodija pa se okrenu i reče duhu: “Zapovijedam ti u ime Isusa Krista: iziđi iz nje!” I iziđe toga časa. Kad njezini gospodari vidješe da im nesta nade u dobit, pograbiše Pavla i Silu te ih odvukoše na trg pred glavare. (Djela 16, 16-19)

Kanaliziranje (razgovor s Izvorom) ili molitva bilo kome osim Bogu je idolopoklonstvo. Idolopoklonstvo ili štovanje lažnih idola izuzetno je opasno jer stvara prostor u kojem nad Bogom biramo imetak, želje i djela tijela. Iako nas Božja Riječ upozorava na ove idole, mnogi od nas nisu ni svjesni da im se klanjamo. Srećom, u ovom je slučaju Biblija jasna po tom pitanju. Nikako ih ne bismo trebali tražiti.

Oni koji traže čitače dlanova uglavnom su otvoreni za nejasne interpretacije čitača dlanova. Kad se osoba otvori tim lažnim učenjima, često se otvori obmani. Mnogi čitači dlana dobro govore općenito i čitaju govor tijela i emocionalne nagovještaje neke osobe kako bi izvukli neke zaključke. Postoje i oni koji vjeruju u tu praksu i ne namjeravaju obmanjivati, ali ih neprijateljske mračne sile koriste za obmanjivanje drugih.

Čitanje iz dlana je poganska praksa
Foto: Pexels

Naš suvereni Bog kontrolira našu budućnost

Kad život postane težak i zabrinuti ste za budućnost, čitanje iz dlana nikako nije rješenje. Kao kršćani, uvijek bismo trebali tražiti Božje odgovore na svoja pitanja. Umjesto da se u nevoljama obratimo čitačima dlanova, trebali bismo se obratiti Bogu u molitvi i vjerovati Mu.

Odgovori koje tražimo nisu u našim rukama već u Božjim. Svatko tko je zabrinut za budućnost treba samo čuti riječi našega Gospodina:

“Nemojte dakle zabrinuto govoriti: ‘Što ćemo jesti?’ ili: ‘Što ćemo piti?’ ili: ‘U što ćemo se obući?’ Ta sve to pogani ištu. Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.” (Matej 6, 31-33)

Bog nudi ispravan način življenja, ne život bez problema i boli, već onaj koji nam pokazuje kako se u svakom trenutku možemo pouzdati u Njega. On će providjeti ono što nam treba.

PROČITAJTE JOŠ: