CRNA SMRT: Vratila se opaka bolest koja je pokosila trećinu Europe

Crna smrt (bubonska kuga) je u Srednjem vijeku pokosila trećinu stanovništva Europe, a čini se da se bolest vratila.

Mongolija je u strahu od epidemije nakon što je otkriveno da je dvoje ruskih turista preminulo od vrlo zarazne bolesti za koju se sumnja da je bubonska kuga, poznata i kao crna smrt.

Medicinsko osoblje je u zaštitnim odjelima ušlo u avion koji je sletio u mongolski glavni grad Ulan Bator kako bi sprječilo putnike iz zaraženog područja da uđu u grad. Jedanaest putnika je smješteno u karantenu u obližnjoj bolnici.

– Prelimirnarni testovi pokazuju da je bubonska kuga vjerojatno uzrok smrti dvoje ljudi. Proglasili smo karantenu na neodređeno vrijeme – priopćile su mongolske vlasti.

Vjeruje se da su turisti, muž i žena koji su došli iz Sibira, zaraženi kad su jeli meso divljači, a procjena je da su došli u kontakt sa 158 ljudi prije nego što su umrli. Svi oni su stavljeni u karantenu.

Muški turist, nazvan u izvještaju “građanin T”, umro je 27. travnja, a njegova supruga, koja je bila trudna, tri dana kasnije.

Vjerojatni izvor zaraze su svisci, javlja Russia Today. Ovi glodavci često nose jednu od najsmrtonosnijih oblika kuge, koja se na ljude prenosi ugrizom buhe ili jedenjem zaraženog mesa.

– Usprkos činjenici da je jedenje svizaca zabranjeno, građanin T ih je lovio. On je jeo meso, jela ga je i njegova žena,a sad su mrtvi – rekao je dr. Corbadrak, direktor Nacionalnog centra za zoonotsku dermatologiju i medicinu Mongolije.

Iza supružnika je ostalo četvero djece.

Crna smrt je u Srednjem vijeku izbrisala trećinu stanovništva Europe, ali danas ju je moguće liječiti antibioticima. Bez liječenja, međutim, ova bolest može ubiti čovjeka za 24 sata.

NAJNOVIJE!