Čučnjevi zdravi za srce
Foto: People photo created by freepik - www.freepik.com

Čučnjevi održavaju mišiće nogu i krvne žile u savršenoj formi što doprinosi bržem protoku krvi do srca.

U bolesnom tijelu, zdrav um ne boravi. Biti bolestan je energetski i financijski neprofitabilno, jer bolestan čovjek ne radi za sebe, već za ljekarnu. To je realnost.

Onaj tko je odlučio ne vježbati, kao da je odlučio da u 45 godini ostari i ode u mirovinu. Tijelo stari ako se ne održava, a ne zbog godina koje ga stižu.

Srce je velika pumpa koja šalje krv u noge (velika cirkulacija) i u mozak (mala cirkulacija). Tada počinje venski protok jer se krv mimo zakona gravitacije podiže i iz nogu se vraća u srce. Vene pomažu da se krv vrati u srce, a brzina vraćanja krvi u srce ovisi o stanju mišića nogu.

Zbog toga mišići nogu moraju biti u dobroj formi kako bi i srce dobro radilo.

Međutim, mnogi od nas pola dana provode sjedeći što otežava rad srca i stvaraju se uvjeti za bolesti. Najčešći problem čak i mlađih ljudi je nedostatak kisika u krvi, prouzrokovan malom fizičkom aktivnošću.

Čučnjevi kao majka svih vježbi

Slabe noge znače slabo srce. Zbog toga je preporučljivo raditi jednostavnu vježbu svaki dan: čučnjeve! Čučnjevi održavaju mišiće nogu i krvne žile u savršenoj formi što doprinosi bržem protoku krvi do srca.

Vrlo je bitno da tijekom izvođenja čučnjeva izdahnete i kažete dugo: haaaa.

Fizički zdrava osoba bi trebala napraviti serije po 10 čučnjeva prvih dana. Kada su čučnjevi u pitanju, ne biste smjeli pretjerivati. Nema žurbe. Postepeno i polako radite ovu vježbu i ne forsirajte svoje tijelo da prvih dana napravi previše čučnjeva.

Čučnjevi se mogu izvoditi tijekom dana u tri serije, tj. tri puta dnevno po deset čučnjeva. Polako povećavajte broj čučnjeva kako osjetite da vaše tijelo to može podnijeti.

Za one koji puno sijede tijekom dana, čučnjevi su neophodni. Ova vježba može da zamijeniti pješačenje, plivanje, trčanje, planinarenje….

Kada završite s čučnjevima, probajte noge staviti u hladnu vodu u vremenskom intervalu od 5 do 10 sekundi, a zatim ih istrljajte grubim i suhim ručnikom.

Ne zaboravite da noge namažete kremom, mlijekom za tijelo ili uljem, jer koža nakon vježbanja najbolje upija sve dobrobiti kreme za tijelo.