Kako đavao djeluje?

Kako đavao djeluje i kako nam želi nauditi? Stvar je gotovo uvijek ista, kao da se uvijek sve ponavlja po određenom obrascu.

Ne postoji nijedan čovjek na ovome svijetu koji nije grešan. Ne postoji nijedan čovjek koji koliko-toliko često ne podlegne ovome svijetu, koji se ne prepusti grijehu. Kako se to zbiva? Padnemo u grijeh, i što onda? Kako Đavao djeluje?

Nekako se čini logičnim da Đavlu neće biti svejedno kad ti odlučiš cijeli svoj život prepustiti Bogu. Đavao će te pokušati vratiti na svoj put. Svjestan si, kao i ja, da Đavao ima mnogo načina na koje će te pokušati pridobiti. Stvar je gotovo uvijek ista, kao da se uvijek sve ponavlja po određenom obrascu.

Što će Đavao prvo učiniti?

Prvo će te mamiti da se pokoriš tijelu. Dat će ti sve kako bi ugodio tijelu, kako bi te naveo u grijeh, kako bi te vratio na svoj put. Kako? Bacat će ti u ruke najljepše žene, bacat će ti u ruke novac, bogatstvo. Pokušat će te uvjeriti da si stvoren za noći opijene vinom, za strasti. Ali nisi. Znaj da nisi. Jer tijelo je samo prah. Zemlja. Prašina.

VIDI OVO: Kada vas đavao počne napadati, ovo rješenje Bog ima za vas

Možda će mu u početku uspjeti. Znam da hoće. Ali, kad ti se to bude događalo, zazovi ime svojeg Gospodina. Njegovim imenom istjeraj Đavla u najdublje podzemlje. Dalje od sebe.

Što će onda učiniti?

A onda, kad mu se tvoje tijelo bude odupiralo, kad se nećeš više pokoravati tijelu, onda će Đavao napadati dalje. Pokušat će te baciti u nesreću. Baciti u nesreću? Učinit će da na tebe stignu sve nesreće ovog svijeta. Laž, neprijateljstvo, tuga, depresija. Sad će ti uzeti sve što ti je na početku nudio da te namami: novac, strasti, moć.

Ne zaboravi samo jedno: Gospodin te voli. Samo te On može spasiti. Samo On može otjerati Đavla. U takvim trenucima ostani vjeran. Samo se to traži: budi vjeran Isusu. Samo ćeš tako opstati. I znaj još samo ovo: ako te svi ostave, Gospodin te ljubi. Najviše.

Koji mu je sljedeći korak?

Nakon što će te pokušati zavesti tjelesnim darovima: novcem, moći, ženama, strastima, i nakon što će te pokušati zavesti tako da ti uzme sve to: novac, moć, vlast, ljubav – onda će krenuti u potpuni napad. Završni.

Đavao vjerojatno misli ovako: „Ako čovjek već odbija mene, neka odbije i Boga. Uvjerit ću ga da ni ja ni Bog ne postojimo!“

Ne vjeruj mu. Zadnje što će pokušati je uvjeriti tebe da Bog ne postoji. Zvuči čudno. I meni je bilo na početku.

Ali, razmisli: ako mu već ne koristiš, ako nisi njegov, zašto bi bio Božji?

Ti ćeš u početku misliti da te je nemoguće uvjeriti te da Bog ne postoji. To je laž. Vjeruj mi: Đavao će te staviti u takvu situaciju da ćeš se stvarno zapitati postoji li Bog. Znaj samo jedno: ovo je presudan trenutak.

Pitaš me zašto bi đavao htio da zaboraviš na njega i na Boga?

Zamisli ovo: zaboravio si Boga, zaboravio si đavla. Ali je ključno u tome da ĐAVAO NIJE TEBE ZABORAVIO. On će na sve moguće načine pokušati tebe uvjeriti da je sve relativno. Da ništa nije vječno, da je sve samo slučajni odabir, da je sve samo rezultat sudbine, sreće. Ili kako god to nazvali.

VIDI OVO: 3 načina kako vas Đavao želi udaljiti od Krista

JASNO JE DA TE NI BOG NEĆE ZABORAVITI. I on će te pokušati vratiti. Upravo je On ta sudbina. Tvoja sudbina. On će u svakom trenutku biti uz tebe. I možda će ti se u počeku (kad te đavao uvjeri da ni on ni Bog ne postoje) biti bolje nego inače. Ponovo će ti život krenuti mirnim tokom. Bit ćeš uvjeren da si sretan. Ali, znaj, nećeš biti. Jer je samo u Bogu sreća.

Kako sam se ja u tom trenutku osjećao? Kad sam bio uvjeren da ne postoje ni Bog ni đavao?

Imaš osjećaj da je sve ništa. Da nije vrijedno ujutro ustati, da se nije vrijedno ni probuditi, ni hodati, smijati se. Živjeti. To je bio period kad sam bio siguran da ne vrijedim nimalo.

U tim sam trenucima znao govoriti da je čovjek samo zrnce pijeska u pustinji i da nije važan. Mislio sam: što bi se dogodilo da ja umrem? Govorio sam: par suza, tjedni tuge, ali, život bi morao krenuti dalje.

Đavao me je tako jako uvjerio da Bog ne postoji, da sam mogao dati život za tu misao: mogao sam dati život za to da Bog ne postoji.

Što me uvjerilo da nije tako? Što me uvjerilo da Bog postoji? I da me voli?

Bog će ti staviti na put nekog drugog čovjeka. Nekog tko je kao i ti. On je taj koji će ti pokazati Božji put. To čak i ne mora biti čovjek. Može to biti neki neobičan događaj, neki san, neka misao koja će tako dugo biti u tvojim razmišljanjima, da će te na kraju promijeniti. Može to biti bilo što.

Pitaš me kako da se to i tebi dogodi.

Sad je trenutak da se odlučiš tko je tvoj Gospodin. Sad zastani. Zatvori oči. I misli o Njemu. Misli o svojem Gospodinu. ODLUČI: Od sad je Isus moj Gospodin. Budi ozbiljan. Što sad odlučiš, to će ti promijeniti život. Možda ti neće biti kao meni: ja sam odlučio prihvatiti Ga za svojeg Gospodina (a čuo si kako je Đavao na to odgovorio: prvo me je pokušao namamiti u grijeh, pa mi je oduzeo sve i na kraju me pokušao uvjeriti da Bog ne postoji- i, moram priznati- išlo mu je sasvim dobro, i hvala Bogu što mi je pokazao stazu), i, znaj, odlučio sam da to bude zauvijek.

VIDI OVO: 5 načina kako vas Sotona napada, a vi ih možda ne prepoznajete!

Čemu sve ovo?

Odgovor je samo jedan: Gospodin. Sad je vrijeme da se odlučiš: ili ideš dalje u život s Bogom ili odustaješ. Nema treće opcije. Ili ćeš tražiti Boga, ili će sve ostati samo na ovih nekoliko redaka.

Autor: Robert Mehun

NAJNOVIJE!