Davidova zvijezda

Davidova zvijezda se zove još i Davidov štit. Ona je čest i prepoznatljiv simbol Judaizma danas, ali zapravo, čini se da je relativno novi simbol u židovstvu.

Pretpostavlja se da predstavlja oblik štita kralja Davida ili čak možda samo amblem na njemu. No takve tvrdnje ne potvrđuju stari rabinski spisi. Ustvari, taj simbol je toliko rijedak u ranoj židovskoj literaturi i umjetnosti da čak trgovci starinama sumnjaju u originalnost nekog djela ukoliko ono opisuje i navodi Davidovu zvijezdu.

Davidova zvijezda ima teološko značenje

Učitelji i teolozi, kao što je i Franz Rosenzweig, su pridonijeli zvijezdi duboko teološko značenje. Npr. trokuti koji su u simboli narezdvojni predstavljaju nerazdvojni židovski narod. Neki drugi pak kažu da tri strane predstavljaju tri vrste Židova: Kohanime (svećenstvo – potomci od Arona), Levite i Izraelce.

Iako su te teorije zanimljive, temelje se na vrlo malo povijesnih dokaza. Simbol isprepletenih trokuta je u to vrijeme bio čest na srednjem istoku i Sjevernoj Africi i mislilo se da donosi sreću. Ponekad rijetko se pojavljuje u židovskoj umjetnosti, ali nikada kao isključivo židovski simbol.

VIDI OVO: Na koji način su Izrael i Židovi oblikovali povijest?

Najbliža stvar židovskom simbolu bi se mogla opisati menora, odnosno svijećnjak. U srednjem vijeku Židovi su morali nositi bedževe kojima bi bili prepoznatljivi, no kao i kasnije u doba nacizma ti simboli su bili više kao neka zvjezdica koja je u mnogome možda i sličila Davidovoj zvijezdi.

Davidova zvijezda
Foto: Pixabay

Davidova zvijezda se često stavljala na pročelja sinagoga

Davidova zvijezda se u 17. stoljeću na sinagoge kako bi identificirala mjesto slavljenja Boga upravo kao što je i križ označavao kršćanske kuće. Ne postoji neko dobro objašnjenje zašto se upravo taj simbol koristio za takvo obilježje.

Davidova zvijezda je popularnost zadobila kao simbol Judaizma tek kada je usvojena kao grb Cionističkog pokreta (pokreta koji je apelirao da se svi Židovi vrate u svoju državu) 1897. godine, no simbol je nastavio biti kontraverzan godinama kasnije.

Davidova zvijezda je prepoznatljiv simbol židovstva

Kada je osnovana suvremena država Izrael bilo je mnogo debata o tome da li bi se taj simbol trebao staviti na nacionalnu zastavu ili ne. Danas je Davidova zvijezda jedinstven prepoznatljiv simbol židovstva.

VIDI OVO: Izrael je dokaz da Bog postoji

Jedan rabin je rekao ovo za objašnjenje zvijezde: “Kroz svoju dugu i tešku povijest Židovi su došli do spoznaje da stavimo svoje pouzdanje u Boga, te tako i Davidova zvijezda simbolizira Božju vladavinu cijelim svemirom u svih šest smjerova: Sjever, Jug, Istok, Zapad, gore i dolje.”

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Hrvoje Antic
9 godine prije

Davidova zvjezda ima okultnu simboliku ,koristi se redovno u okultizmu ili bolje pojasnjeno u prizivanju Vraga . Dakle u svakom slucaju ne predstavlja nista dobro inace simbolizuje i spajanje muskog i zenskog principa eto opet vrazija posla SEX…..osim toga internet je pun toga sta sve znaci Davidova zvjezda i nije problem ljudi doznaju istinu a bilo bi dobro da napisete nesto o Talmudu