9 znakova da se debljate zbog problema sa štitnjačom

Debljanje može biti uzrokovano usporenim radom štitnjače. Iako postoji mnogo simptoma hipotireoze, debljanje je najočitiji i najčešći uzrok. 

Kada neprestano morate kupovati novu odjeću jer ste se udebljali, vrlo često niste pretjerano zadovoljni, a povećana kilaža može biti uzrokovana raznim prehrambenim navikama. No, debljanje je jedan od simptoma hipotireoze. 

Hipotireoza je bolest u kojoj štitnjača radi usporedno te se ne proizvodi dovoljno hormona koji su tijelu potrebni za normalno funkcioniranje. 

Hipotireoza je zapravo relativno česta te mnogi pate od problema sa štitnjačom bez da su toga i svjesni. 

Iako postoji mnogo simptoma hipotireoze, dobivanje na težini je najočitiji i najčešći uzrok. 

Doktor Reshmi Srinath kaže da pacijenti s hipotireozom većinom imaju usporen metabolizam. 

On tvrdi: „To može dovesti do promjena u načinu na koji tijelo koristi energiju. Kada je metabolizam sporiji ljudi dobivaju kilažu iako nema razlike u njihovoj prehrani. Određeni broj kilograma može biti rezultat nakupljanja tekućine u tijelu, ali i viška masti.“ 

Čak i ako redovno vježbate i pazite na prehranu, ipak ćete dobivati kilograme ako imate probleme sa štitnjačom. 

Budući da su rani simptomi bolesti raznoliki i često sliče raznim uobičajenim simptomima, milijuni slučajeva hipotireoze su nedijagnosticirani ili se vode kao neke druge bolesti. Ako ste nedavno dobili na kilaži, a zdravo se hranite, vrijedi provjeriti stanje vaše štitnjače. Možda imate i nekih drugih simptoma kojih niste svjesni.

U nastavku će biti nabrojani najčešći simptomi hipotireoze. 

Vodič kroz štitnjaču za početnike 

Štitnjača je žlijezda u obliku leptira koja se nalazi u dnu vrata. Ona izlučuje dva vrlo važna hormona koja djeluju na tijelo (na način korištenja energije, tjelesnu temperaturu i probavu) te na organe (uključujući srce, mozak, jetru, bubrege i kožu). 

Ako imate hipotireozu onda vaše tijelo može imati normalnu do smanjenu količinu hormona tiroksina i povećanu količinu THS-a (tireotropina). Ta povećana količina THS-a uzrokovana je pretjeranim radom hipofize koja nastoji povećati količinu hormona zbog smanjene aktivnosti štitnjače. 

Uzroci hipotireoze su mnogi, od genetike do autoimunih bolesti. Na svu sreću, nije teško otkriti hipotireozu te se štitnjača može vratiti u normalu uzimanjem pravih lijekova. 

Debljanje zbog usporenog rada štitnjače stvara brojne probleme bolesnicima. Portal Eatthis donosi simptome koje možda imate ako je štitnjača uzrok vašoj povećanoj kilaži: 

1. Neprestani umor

Umor, neprestana iscrpljenost, pospanost i manjak energije mogu biti simptomi raznih problema i bolesti, ali su i znakovi hipotireoze. Kada premalo hormona štitnjače putuje vašim tijelom to znači da stanice ne dobivati taj „pokreni se“ signal te se osjećate umorno. Hipotireoza vas može zavarati da pomislite da nemate dovoljno energije za vježbanje kada bi zapravo vježba mogla pomoći u borbi protiv umora. 

2. Bolovi u mišićima

Svi znamo koliko je važno vježbati, no vježba ne bi trebala uvijek rezultirati upalama i bolovima u mišićima. Ako se čini kao da se vaši mišići ne oporavljaju ni nakon dulje pauze od vježbanja, možda imate problema sa štitnjačom. Vaša štitnjača izlučuje hormon koji kontrolira metabolizam koji pretvara hranu u gorivo za tijelo. 

Manjak hormona koji kontroliraju metabolizam znači da metabolizam usporava i da se remeti način na koji vaše tijelo koristi energiju što može utjecati na vaše mišiće. Kako bi se oslobodili tih simptoma, manje vježbajte te povećajte konzumaciju ribe. Riba, kao što je losos, odličan je izbor omega-3 masti koje su poznate po smanjenju upala u zglobovima i mišićima. 

3. Zaboravljanje stvari

Znate da ste nešto trebali napraviti, ali se nikako ne možete sjetiti o čemu je riječ. Za to možete okriviti umor, stres i starenje, ali i štitnjaču. Premalo hormona štitnjače može dovesti do smanjene sposobnosti pamćenja te lakog zaboravljanja. Budući da manjak hormona u tijelu sve usporava, usporavaju se i neurološke funkcije. 

VIDI OVO: Kako prehranom regulirati rad štitnjače?

4. Povećan vam je kolesterol u krvi

Liječnici većinom ne provjeravaju probleme sa štitnjačom kada idete na redovan pregled, ali zato provjeravaju količinu kolesterola u krvi. Povišen kolesterol u krvi može dovesti do srčanih bolesti, ali može biti i simptom hipotireoze. 

Zbog toga se kod osoba koje imaju hipotireozu često javlja povećan kolesterol. Kako biste to spriječili možete jesti zobene pahuljice koje imaju dosta vlakana i beta glukana koji smanjuje kolesterol za oko 5-10%. 

Simptomi bolesne štitnjače
Foto: Flickr

5. Smanjen vam je libido 

Ako odjednom nemate nikakve želje za seksom, onda možda imate problema sa štitnjačom. Zbog povezanosti hormona štitnjače i hormona koji kontroliraju seksualni nagon, kao što je testosteron, smanjena količina hormona štitnjače može rezultirati u smanjenju hormona koji reguliraju seksualni nagon. 

Doktor Srinath je objasnio je da libido pokazatelj količine testosterona. Manjak hormona štitnjače može stimulirali hormon prolaktin koji smanjuje testosteron. Iako u smanjenju libida hormoni igraju veliku ulogu, tome mogu pridonijeti i drugi simptomi problema sa štitnjačom kao što je povećana kilaža, umor, bolovi u tijelu i depresija. 

6. Osjećate se bezvoljno 

Iako nije glavni simptom, bezvoljnost je jedna od posljedica hipotireoze. Depresija, tvrdi doktor Srinath, može biti povezana s drugim simptomima hipotireoze kao što su umor, bolovi u mišićima, letargija, problemi s koncentracijom i pamćenjem. Hipotireoza usporava cijelo tijelo tako da nije čudo ako vam se i raspoloženje pogorša. 

7. Imate suhu kožu

Ako odjednom imate suhu kožu, a niti jedna krema ni pripravak ne pomažu, moguće je da patite od hipotireoze. Smanjena aktivnost štitnjače smanjuje cirkulaciju u tijelu tako da se može javiti promjena teksture kože. Koža može postati vrlo naborana te može lako pucati. Ujedno, smanjen metabolizam može dovesti do prestanka znojenja. Bez vlage od znoja koža postaje suha. Ako je samo vaša koža suha, možda imate ekcem, ali ako se uz nju javljaju slabi nokti, rane koje teško zacjeljuju i gubitak kose, vrijeme je da se obratite liječniku. 

VIDI OVO: Ako vam štitnjača radi usporeno, ove namirnice će je ”prodrmati”

8. Problemi s probavom

Ako imate problema s odlaskom na toalet, na način da gotovo nikada ne obavljate veliku nuždu, možda trebate nazvati vašeg liječnika. Uz smanjenje hormona štitnjače tijelo prestaje funkcionirati kako bi trebalo. Tako pati i probavni sustav koji se usporava. Hipotireoza može smanjiti kretanje mišića u probavnom sustavu zbog čega se stolica vrlo sporo kreće crijevima. Ako kod vas možda nije riječ o hipotireozi, pokušajte pojesti bananu. Banane su bogate vlaknima te pomažu pri kretanju crijeva i smanjenju nadutosti.

9. Neprestano vam je hladno

Ako i dalje nosite kaput, a vani je preko 20 stupnjeva te udara sunce, onda možda imate hipotireozu. Osobe koje pate od te bolesti imaju problema s regulacijom tjelesne temperature. Budući da štitnjača kontrolira tjelesnu temperaturu, manjak hormona štitnjače može dovesti do osjećaja hladnoće u tijelu jer tijelo koristi energiju za druge stvari. Manjak energije uz usporen metabolizam dovodi do smanjene tjelesne temperature.