Debora u Bibliji: Tko je ona bila i zašto je važna?

Debora u Bibliji je bila Lapidotova žena i vjerojatno majka. Bog ju je pozvao na istaknuto mjesto sutkinje i proročice u starozavjetnom Izraelu.

Svakog je dana Debora sjedila ispod “Deborinih palmi” utvrđujući uzroke i kontroverze dok sudi ljudima u skladu s Božjim zakonima. Mogu samo zamisliti koliko je sporova morala riješiti ova mudra i pobožna žena. Ako ste roditelj koji svoje dane provodi pomažući svojoj djeci da razaznaju i riješe svoje sukobe na pobožan način, možda ćete se moći povezati s tipičnim danom u životu Debora.

Debora je bila neobična junakinja, jer je bila žena. Bog ju je pozvao na istaknuto mjesto proročice i sutkinje u vrijeme u povijesti kada je obično postavljao muškarce na te položaje. Debora je u dobrom društvu s nekoliko drugih žena proročica u Bibliji: Mojsijevom sestrom Mirjam u Izlasku 15, 20; Hulda u 2. Kraljevima 22, 15; Ana u Luki 2, 36 i Filipove kćeri u Djelima 21, 8-9.

Debora je bila izabrana od Boga

“Kad vođe vode, drugi će ih slijediti” tema je knjige Sudaca u Bibliji. Još se mogu sjetiti utjecaja ove spoznaje na mene kao mladu ženu, kada sam proučavala Suce s grupom žena. Sjećam se da nisam bila previše uzbuđena zbog knjige koju je vođa odabrao. Ali dok sam učila, srce mi je počelo pucati od uzbuđenja dok sam razmišljala kako bi me Bog mogao koristiti u mom naraštaju, kao što je koristio suce u njihovoj.

Prije nego što je Izrael imao kraljeve, Bog je postavio suce i proroke kako bi govorili ljudima u Njegovo ime. Kad je sudac bio pod Božjim utjecajem, vodio bi Izrael do pokajanja i pobjede nad njihovim neprijateljima. Bilo mi je zbunjujuće saznati koliko često Bog odgovara u milosrđu kada je čuo vapaje potlačenog Izraela. Iako će Gospodin, preko njihovih neprijatelja, donijeti presudu nad njihovom buntovnom nacijom, On bi također podigao suce, koji su usmjerili narod kako bi postali odlični ratnici. Nakon što je sudac Ehud osobno ubio opakog kralja Moaba, rekao je Izraelu: “Slijedite me, jer je Gospodin predao vaše neprijatelje Moapce u vaše ruke”. Pod njegovim hrabrim vodstvom izraelska vojska ubila je oko 10.000 Moabaca. Kao rezultat toga, Izrael je uživao 80 godina odmora (Suci 3). Ali, nažalost, Suci 4. poglavlje otkriva kako su nakon Ehudove smrti, djeca Izraela počela slijediti lažne bogove. Tako ih je Bog predao Jabinu, kralju Kanaana, koji ih je žestoko tlačio dvadeset godina. Ovo nije bio prvi put da se Izrael pobunio protiv Boga nakon što je njihov pobožni vođa umro. Nažalost, ne bi bio posljednji.

Ali Bog… Sviđa mi se Božja intervencija. Toliko se puta u Svetom pismu Bog pojavljuje kada Njegov narod vapi za pomoć. U ovom slučaju, Izrael je bio paraliziran strahom od Sisere, zapovjednika Jabinove vojske koji se hvalio s 900 željeznih kola. Dakle, Bog je podigao nevjerojatnog suca, proročicu i junakinju vjere, ženu po imenu Debora.

Što je Debora učinila?

Jednog običnog dana dok je obavljala svoju dužnost suca, Debora je prenijela Božju poruku Baraku da treba povesti 10.000 ljudi u borbu protiv Sisere, zapovjednika Jabinove vojske. Deborino proročanstvo se nastavilo: “I ja Bog predat ću ga u tvoje ruke”. (Suci 4,7). Barak, koji je trebao biti moćni ratnik spreman za bitku, u osnovi je rekao Debori: “Da djevojko, ne idem u bitku ako ti ne pođeš sa mnom.”

Čovjek je dovoljno povjerovao da mu se Bog obraća preko Debore. Barak je čak imao povjerenja u Božje obećanje za pobjedu. Zapravo, Barak je poznat po svojoj vjeri u Hebrejima 11, 32. Ali njegova bi vjera bila ojačana i on bi krenuo naprijed protiv nepremostivih izgleda, ako bi Debora pristala pridružiti mu se. Bez oklijevanja Debora je hrabro pristala otići s njime.

Prema članku iz Shepherd Pressa: “Debora nije bila zahvaćena strahom svog doba. Povjerovala je Bogu na riječ. Dakle, kada je dobila poruku koju treba dati Baraku za napad na Siseru, nije oklijevala. Iako je Sisera imao ogromnu vojsku, koja je sadržavala 900 bojnih kola napravljenih od željeza, ona je s pouzdanjem prenijela Božju poruku Baraku: „Nije li ti zapovjedio Gospodin, Bog Izraelov“? (Suci 4, 6)

Iako Debora nije sudjelovala u bitci, njezina prisutnost dodatno je utjecala na Barakovu hrabrost, zbog koje je on pobijedio za Gospodina. Ako niste pročitali priču o Baraku i Debori, propuštate puno toga. Ukratko, Bog se pojavio na čudesne načine kako bi pomogao Barakovoj vojsci da uništi Jabinovu vojsku. U zaista odličnom preokretu događaja, kada Sisera pobjegne ne bi li spasio svoj život, on se skloni u šator žene po imenu Jaila, koja na kraju zabije šatorski šiljak kroz njegovu sljepoočnicu dok je on spavao. Time se ispunilo Deborino proročanstvo Baraku koje je glasilo da zbog njegove poljuljane hrabrosti “neće biti slave za tebe, jer će Gospodin prodati Siseru u ruke ženi”. (Suci 4, 9)

Debora sutkinja

Zašto je Debora toliko važna u Bibliji?

U pjesmi koju je Debora skladala nakon bitke, ona nam daje nevjerojatan uvid u to što se dogodilo, kada ju je Bog probudio iz njezine udobnosti. Ona uzvikuje: “Probudi se, probudi se, Debora!” (vidi Suci 5, 7-12)

Uz sva previranja u svijetu ovih dana, možemo se povezati s Deborom kao uzorom i osobom koja je živjela u teškim vremenima. Nakon dvadeset godina ugnjetavanja, dok se većina njezina naroda stisnula od straha, Bog je u njoj probudio revnost za činjenje nečega. Kako se Debora probudila, ustala je kao vođa, koja je nakon toga probudila žar u drugima za borbu.

Kad vođe vode, drugi će slijediti.

Razmislite o tome. Jednog običnog dana Gospodin je probudio Deboru kako bi poduzela nešto što bi zahtijevalo hrabrost i djelovanje. Može li danas biti običan dan kada bi vas Bog mogao probuditi iz vlastite uljuljkanosti, kako bi kroz vas učinio nešto više od onoga što ste ikada razmišljali, za Njegovo Kraljevstvo i slavu?

Nemojte se povlačiti i misliti da Bog koristi samo neke tamo druge ljude. Budite otvoreni za mogućnost da Bog koristi obične ljude za postizanje izvanrednih stvari. On vas želi probuditi za sve što je planirao za vas. Veliki propovjednik D.L. Moody je bio običan čovjek, čiji se žar probudio kada je čuo britanskog preporoditelja Henryja Varleya kako kaže: “Svijet tek treba vidjeti što Bog može učiniti s čovjekom koji mu je potpuno posvećen.”

Riječi su se urezale ravno u Moodyjevo mlado srce. Prema ovom članku iz Christianity Today, Moody se prisjetio: “To su bile riječi koje su mojoj duši poslane preko tebe od Živog Boga. Uz Božju pomoć. Cilj mi je biti taj čovjek.” Varleyeve riječi probudile su velikog propovjednika D.L. Moodyja, čija se služba nastavlja dugo nakon njegove smrti. Molim se za to da i vas Bog probudi, kako biste mogli učiniti isto.

Apostol Pavao je rekao: “Postali ste sljedbenici nas i Gospodina, primivši riječ u velikoj nevolji, s radošću Duha Svetoga, tako da ste postali primjer svima, koji vjeruju”. (1. Solunjanima 1,6-7) Pavao vodio kao uzor. Oni koji su ga slijedili postali su primjer drugima. Vidite kako ovo djeluje? Kad vođe vode, drugi će slijediti.

Shvatite da vas Bog nije spasio kako biste mogli udobno živjeti, dok jednog dana ne odete u raj. On vas je spasio da vodite druge prema Kristu. Prije utemeljenja ovoga svijeta, Bog je pripremio posebne planove koje želi ostvariti kroz vaš poslušni život; vaš život!

“Jer mi smo njegovo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja je Bog unaprijed pripremio da u njima hodimo”. (Efežanima 2,10)

Zamislite, Stvoritelj neba i zemlje poznavao vas je prije stvaranja i On želi kroz vas učiniti stvari, koje će probuditi grješnike na njihovu potrebu za Spasiteljem, dovesti druge do svesrdne odanosti Isusu i donijeti slavu Kristu dok živite, kao “bezgrešni i bezazleni, djeca Božja bez mane usred naraštaja pokvarenog i izopačenog, među kojima svijetlite kao svjetla u svijetu, čvrsto držeći se riječi života.” (Filipljanima 2,15-16)

Živite li na način da možete reći poput Pavla: “Pozivam vas, oponašajte me?” (1. Korinćanima 4, 16)

Poslušnost Božjem pozivu

Jednog običnog dana, prije 20 godina, Gospodin je pozvao mog muža Stevea da bude pastor malenoj crkvi u središnjoj dolini Kalifornije. U vrijeme kada smo ugodno uživali u slatkoj sezoni službe u crkvi, kojoj smo pomogli osnovati u Teksasu, Bog je počeo vući Steveovo srce prema prihvaćanju pozicije u Kaliforniji. Voljela bih da sam mogla reći da sam odmah bila u redu s time, ali da budem iskrena, zamisao o preseljenju, zajedno s našom djecom, snažno me uplašila, jer nam je svima bilo jako dobro u Teksasu.

Kad je Steve bio spreman povesti našu obitelj u slijeđenje Božjeg poziva, želio je moju podrškuu, unatoč mojoj strepnji. Dok smo razgovarali i molili, Duh mi je dao neporecivo pomazivanje za poslušnost Božjeg poziva.

Iako sam se bojala, Bog mi je dao hrabrost da slijedim Stevea sve do Kalifornije. Dok smo ulazili u grad u kojem se nalazila naša crkva, počela sam plakati i pomalo paničariti. Pomislila sam, što radimo? Ova crkva je dvije godine bez vođe. Imaju vrlo malo članova, a ovaj grad je tako mračan i izgubljen u drogi i očaju. Kako možemo napraviti razliku? Što je s našom djecom? A onda je iznenada, biblijski stih kojeg sam naučila napamet prekinuo je moje misli i dao mi hrabrost:

„Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.“ (Izaija 41, 10)

Do danas se naježim kad se prisjetim kako me Bog ohrabrio svojom Riječju, a osvrćući se na proteklih dvadeset godina možemo ispričati sve načine na koje nas je Bog ojačao. Steve je bio pobožni vođa, koji je budio druge i pomagao im u služenju Kristu. Bog je zasigurno učinio iznimno i u izobilju više nego što smo mogli zamisliti kada nam pomogao naviještati Krista i u stvaranju učenika.

Mogli smo ostati u Teksasu gdje nam je bilo ugodno i nastavili bismo služiti u našoj crkvi. Ali, što bismo propustili. Iskorak u vjeri nikada nije lak, niti praktičan. Ali kada vam Duh daje revnost za vođenje drugih prema Kristu, On obećava da će biti s vama i da će kroz vas učiniti više nego što možete zamisliti za Njegovo Kraljevstvo i Njegovu slavu. Kad vođe vode, drugi će slijediti.

Kako Bog poziva vas?

Hebrejima 11 prepoznaje Božje junake vjere, što uzgred uključuje i Baraka. Zabilježeni junaci bili su jednostavno obični ljudi, koje je Bog odgojio u njihovom naraštaju. Čitanje njihovih priča nadahnjuje me da se probudim i učinim sve što Bog želi učiniti kroz moj život, u moje vrijeme. Što je s vama? Nakon što autor Poslanice Hebrejima hvali Božje junake, nadahnjuje nas da se probudimo iz vlastite apatije:

“Stoga i mi, budući da smo okruženi tolikim oblakom svjedoka, odbacimo svaki teret i grijeh koji nas tako lako zarobljava, i trčimo s izdržljivošću trkom koji je pred nama”. (Hebrejima 12,1)

Isti Bog koji je nadahnuo Deboru, poziva vas da ustanete i izvršite Njegovu volju. Kada vas Bog pozove na izvršavanje Njegovih namjera, dat će vam pomazanje za ići naprijed. Razmislite o Filipljanima 2, 13: “Jer Bog je taj koji djeluje u vama da hoćete i činite na Njegovo dobro zadovoljstvo.”

Bog ne očekuje da ćete smisliti ono što biste htjeli učiniti za njega. Umjesto toga, On stavlja u vas neodoljivu želju da ostvarite one planove koje je za vas namijenio. A onda, ako obratite pažnju, vidjet ćete da vam Bog daje prilike da činite te stvari. Razmotrite ovaj citat iz biografije, “Život D.L. Moodyja”: “Što više koristimo sredstva i mogućnosti koje imamo, više će se povećati naše sposobnosti i mogućnosti.”

Razmotrite svoj život. Jeste li razmišljali o tome kako vas Bog možda poziva da se probudite i vodite druge prema pravednosti? Ako ste roditelj, lako je izgubiti mjesto vrijednosti koju Bog stavlja na vaš svakodnevni zadatak roditeljstva. Razmislite o ovom citatu iz moje knjige “Mame odgajaju sinove da budu muškarci“:

„“Kakvo nasljeđe ostavljate? Psalam 127, 3-5 ovdje pomaže dati neku perspektivu: „Djeca su baština Gospodinova. Kao strijele u ruci ratnika, takva su i djeca nečije mladosti. Sretan je čovjek koji ih ima pun tobolac.“ Jeste li na svoju djecu gledali kao na strijele? Vaše dijete je strijela koju kratko držite u tobolcu. Dok vam je on povjeren, morate ga voditi, da se probudi kako bi pogodilo metu na ispravan način, kada bude spreman da bude ispaljen l prema cilju Božje namjere za njegov život. U povijesti je utjecaj majki i očeva oblikovao nacije, školovao vođe, odgajao umjetnike i poticao obične muškarce i žene na iznimne podvige. Ovo je vaše vrijeme u povijesti.”

Bilo da ste muškarac ili žena, majka ili ne, na isti način na koji je Bog koristio Deboru u njenom naraštaju, On vas poziva da ustanete i hrabro povedete za borbu u Božjoj vojsci. Bog ovoga svijeta, Sotona, zasljepljuje oči ljudima. Vrijeme je da se probudimo i shvatimo da se ne borimo protiv krvi i mesa, već protiv vladavine tame koja dolaze krasti, ubijati i uništavati. (vidi Efežanima 6, 12, Ivan 10,10)

Deborino posljednje nasljeđe glasi: “Tako je zemlja počivala četrdeset godina” (Suci 5,31). Njezin hrabar život donio je mir svom narodu. Danas se put do mira nalazi u vođenju ljudi Kristu i poticanju kršćana na činjenje istoga. Neka ovo bude vaša ostavština. Bitka pripada Gospodinu. Kapetan vojske je Isus i On je Taj koji će vam dati svoju hrabrost da vodite, jer kada vođe vode, drugi će slijediti.

Autorica: Rhonda Stoppe; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblestudytools.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!