Kako je Isus gledao na Stari zavjet?

Isus je gledao na Stari zavjet kao na pravu Božju Riječ, a pokazao je i da se potpuno pouzdaje u taj sveti tekst.

Mogli bismo navoditi mnoge dokaze u prilog Staroga zavjeta kao Božje riječi, ali najsnažniji dokaz dolazi od samoga Gospodina Isusa Krista. Kao Bog u ljudskome tijelu, Isus govori s najvećim ovlaštenjem. A Njegovo je svjedočanstvo u vezi Staroga zavjeta jasno i nepobitno.

Isus je vjerovao da je Stari zavjet božanski nadahnut, izgovorena prava Božja riječ. Rekao je: ”A Pismo se ne može uništiti!” (Ivan 10, 35). O Svetom pismu je govorio kao o ”Božjoj riječi” (Matej 15, 16).

Također je naglasio da je ona neuništiva: ”Dok postoji nebo i zemlja, ni jedna jota, ni jedna kovrčica Zakona (Sveto pismo) sigurno neće nestati, a da se sva ne ostvari!” (Matej 5, 18). Zamijetite da je rekao da neće nestati ni jedna riječ, čak ni slovo!

Isus se stalno pozivao na Stari zavjet

Kad je razgovarao s ljudima svoga doba, bilo s učenicima ili vjerskim vođama, Isus se stalno pozivao na Stari zavjet: ”Niste li čuli što vam je Bog rekao?” (Matej 22, 31) ”A zar nigdje niste čitali: ‘Ustima djece i neječadi pribavio si sebi hvalu’?” (Matej 21, 16 navodeći Psalam 8, 3).

VIDI OVO: Zašto je Bog Staroga zavjeta drugačiji od Boga Novoga zavjeta?

Mogli bismo navesti mnoge primjere koji pokazuju da je Isus bio upoznat sa Starim zavjetom i njegovim sadržajem. Često ga je navodio i u njega se potpuno pouzdavao.

Isus je potvrdio mnoge izvještaje iz Starog zavjeta

Potvrdio je mnoge izvještaje iz Starog zavjeta, kao što je uništenje Sodome i Gomore i smrt Lotove žene (Luka 17, 29.32), Kainovo ubojstvo Abela (Luka 11, 51), Mojsijev poziv (Marko 12, 26), manu, hranu Izrealaca u pustinji (Ivan 6, 31-51), sud nad Tirom i Sidonom (Matej 11, 21) i mnoge druge.

Kako je Isus gledao na Stari zavjet 1
Foto: Pixabay

Isus je potvrdio istinitost svih navoda iz Starog zavjeta

Isus nije samo potvrdio povijesnost tih izvještaja, već dokazao istinitost nekih navoda koji su danas mnogima vrlo problematični. Neki stručnjaci za drevne rukopise ne vjeruju da je Mojsije napisao prvih pet knjiga Staroga zavjeta, ali Isus je u to vjerovao (vidi Matej 19, 8-9; Ivan 7, 19; Marko 12, 29-31).

Neki stručnjaci također pretpostavljaju da je postojalo više proroka Izaija, ali Isus je vjerovao u samo jednog. U Lukinom evanđelju navodi Izaiju 61, 1-2 (takozvani drugi Izaija ili deutero-Izaija), dok u Mateju 15, 7-9 spominje prvi dio te Izaijine knjige (Izaija 6, 9) bez i najmanjeg nagovještaja da bi postojao još neki pisac tog proročanstva.

VIDI OVO: Je li Isus ”slučajno” ispunio proročanstva iz Starog zavjeta?

Knjigu proroka Daniela danas mnogi ne prihvaćaju kao knjigu koju je doista napisao Daniel, ali Isus Krist je vjerovao da je prorok Daniel napisao tu knjigu (Matej 24, 15). Izvještaj o Adamu i Evi danas je često predmet ismijavanja, ali je Isus smatrao da je taj izvještaj istinit (Matej 19, 1-6).

Isto tako i izvještaj o zbivanjima u kojima je bio uključen Noa kad je došlo do Općeg potopa, ne samo da je Isus potvrdio kao istinit (Matej 24, 37), nego ga je upotrijebio kao primjer svog ponovnog dolaska.

I konačno, najnevjerojatniji od svih opisa u Starom zavjetu – izvještaj o Joni u velikoj ribi – Isus koristi kao znak svog uskrsnuća (Matej 12, 39 i dalje).

Oni koji vjeruju u Isusa trebaju vjerovati i da je Stari zavjet sa svojim izvještajima točan

Izgleda da je Isus očekivao kriticizam Biblije dvadeset i prvog stoljeća kad je potvrdio istinitost tih izvještaja. Zaključak je jednostavan. Ako čovjek vjeruje u Isusa Krista, trebao bi biti dosljedan i vjerovati da je Stari zavjet sa svojim izvještajima točan.

Mnogi žele prihvatiti Isusa Krista, ali žele odbaciti kao neistinit veliki dio Staroga zavjeta. Takav izbor je nemoguć. Ili je Isus znao o čemu govori ili nije imao pojma. Činjenice jasno pokazuju da je Isus smatrao Stari zavjet pravom Božjom riječi, a pokazao je da se potpuno pouzdaje u taj sveti tekst.

Autori: Josh McDowell i Don Stewart iz knjige ”Odgovori na teška pitanja”

NAJNOVIJE!