NaslovnicaDuhovnostŠto su deset dana nevolje u Otkrivenju 2, 10?

Što su deset dana nevolje u Otkrivenju 2, 10?

Što predstavljaju deset dana nevolje? Poput mnogih drugih pojmova u knjizi Otkrivenja, tumačenje može biti teško i dovesti do različitih perspektiva.

Otkrivenje 2, 10 je Isusovo pismo crkvi u Smirni. U toj poruci, Isus im govori da se ne boje patnji koje će pretrpjeti. Upozorava ih da će đavao neke od njih baciti u tamnicu kako bi ih iskušao, te će se suočiti s nevoljom tijekom deset dana. Međutim, ako ostanu vjerni, čak i do smrti, Isus im obećava dati krunu života.

Crkva u Smirni bila je mala i siromašna crkva koja je već bila suočena s kušnjama. Oni su bili ocrnjeni od strane grupe nazvane “sinagoga Sotonina” (Otkrivenje 2,9), a vjerojatno su također bili progonjeni od strane Rimljana.

Isus je predvidio da će se suočiti s više problema od đavla, ali ih je uvjerio da će nadolazeća nevolja imati određeno trajanje i da će svi vjerni vjernici biti nagrađeni. Važno je primijetiti da Isus nije ukorio crkvu u Smirni, što je pokazalo njihovu duhovnu snagu. Potaknuo ih je da ostanu vjerni, čak i ako to znači smrt (stih 10).

Koje je značenje 10 dana nevolje?

Značenje deset dana nevolje otvoreno je za tumačenje. Neki prihvaćaju doslovni pogled, smatrajući da su to deset stvarnih dana intenzivnog progonstva. Drugi to vide kao simbolično, predstavljajući određeno razdoblje kada će progonstvo biti rašireno.

Uzimajući u obzir povijesni kontekst, simbolički pogled sugerira da deset dana nevolje označava deset progonstava koja su započela s carom Neronom i završila s carom Dioklecijanom u 3. stoljeću. Neki učenjaci isključuju Nerona i broje od cara Domicijana do cara Julijana, piše Gotquestions.org.

Prema ovom simboličkom gledištu, crkve u Otkrivenju predstavljaju različita razdoblja povijesti, pri čemu crkva u Smirni predstavlja razdoblje kada su se ta progonstva dogodila. Drugo simboličko gledište smatra da deset dana nevolje označava deset godina tijekom vladavine cara Dioklecijana.

S obzirom na složenost Knjige Otkrivenja, svakom proučavanju deset dana nevolje treba se pristupiti s poniznošću i osjetljivošću. Važno je zapamtiti važnu poruku pisma i cjelokupne Knjige Otkrivenja.

VIDI OVO: Knjiga Otkrivenja: Što nas Bog uči po toj knjizi?

Otkrivenje nije samo knjiga o posljednjim vremenima

Otkrivenje nije samo knjiga za rasprave o eshatologiji; ono služi kao ohrabrenje svim vjernicima, osiguravajući im da je Isus pobjednik. To posebno donosi nadu progonjenim kršćanima, pružajući im sigurno očekivanje da će Bog jednog dana nagraditi njihovu vjernost i obnoviti raj (Otkrivenje 22, 1-5). Ova poruka jednako je važna kao i točno razumijevanje specifičnih pojedinosti.

Otkrivenje 2,10 ističe nekoliko važnih aspekata kršćanskog života. Prvo, prepoznaje da je đavao odgovoran za progon kršćana. Tijekom povijesti, od rane Crkve do suvremenih vremena, đavao je pokrenuo napade protiv onih koji ostaju vjerni Kristu (Otkrivenje 12, 17).

Ova duhovna perspektiva pomaže objasniti stalnu promjenu u našoj kulturi udaljavanjem od kršćanskih vrijednosti i sve većeg neprijateljstva prema biblijskom kršćanstvu.

Drugo, Isus je svjestan nevolja s kojima se kršćani suočavaju. Otkrivenje 2,10 pokazuje Božju suverenost, otkrivajući da čak i u patnji, Bog vlada nadmoćno. Progonstvo je teška stvarnost koju je svaki vjernik teško prihvatiti, ali to je dio života u skladu s božanskim načelima (2. Timoteju 3, 12).

Božja suverenost pruža nadu da, čak i ako izgubimo svoje živote ovdje, smo sigurni u Njegovim rukama. Također imamo milost izdržati svaku vrstu poteškoće tijekom našeg života.

Napokon, nijedno iskušenje s kojim se suočavamo na zemlji nije besmisleno. Isus uvjerava vjernike u Smirni da će primiti “krunu života” (Otkrivenje 2, 10). Obećanje nagrada također se nalazi u drugim dijelovima Svetog pisma, kao što su 1. Korinćanima 3, 14, Kološanima 3, 23-24 i 2. Timoteju 4, 7-8.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare