Što su “deset rogova” Zvijeri iz Otkrivenja?

U Otkrivenju se spominje Zvijer s deset rogova koja izlazi iz mora. Tko je ta Zvijer i što znače njezini rogovi?

Biblija sadrži živopisne opise prošlih vremena i onih koja tek dolaze. Knjiga Otkrivenja sadrži veliku količinu slika koje privlače pažnju i omogućuju nam da upotrijebimo našu maštu kako bismo vizualizirali buduće događaje i osobe. Dio tih budućih postupaka uključivat će “Zvijer”, opisanu u Otkrivenju 13.

Zvijer s deset rogova

Apostol Ivan piše: “I vidjeh: iz mora Zvijer izlazi sa deset rogova i sedam glava; na rogovima joj deset kruna, na glavama bogohulna imena. Ta Zvijer što je vidjeh bijaše nalik na leoparda, noge joj kao medvjeđe, usta kao usta lavlja. Zmaj joj dade svoju silu i prijestolje i vlast veliku.” (Otkrivenje 13, 1-2)

Ivanova vizija Zvijeri iz mora slična je onom što je Daniel vidio: “Zatim, u noćnim viđenjima, pogledah, kad eno: četvrta neman, strahovita, užasna, izvanredno snažna: imaše velike gvozdene zube; ona žderaše, mrvljaše, a što preostade, gazila je nogama. Razlikovala se od prijašnjih nemani i imaše deset rogova” (Daniel 7,7 ). I Daniel i Ivan naglašavaju da strašna Zvijer ima deset rogova.

PROČITAJTE: Tko je Zvijer s deset rogova i sedam glava koja će se pojaviti na kraju vremena?

Zmaj ili Sotona, kako je identificiran u Otkrivenju 12, 9, daje moć Zvijeri kako bi ona mogla djelovati kao zli opunomoćenik i izvršavati Sotonine naredbe. Zvijer će imati naizgled smrtnu ranu na glavi, koja će biti zacijeljena, i imat će golem utjecaj na stanovnike Zemlje (Otkrivenje 13, 3). Zvijer će izgovarati drskosti i bogohulne riječi te će imati vlast četrdeset i dva mjeseca (Otkrivenje 13, 5; usp. Daniel 7, 8).

Vrijeme

Ponovno uspoređujemo Ivanovo otkrivenje s Danielovim: “I sklopit će savez s mnogima za jednu sedmicu: a u polovici sedmice prestat će žrtva i prinos: na vrhu Hrama bit će grozota pustoši sve do svršetka, dok se određeno pustošenje ne obori na pustošnika” (Daniel 9, 27). “Sedam” predstavlja razdoblje od sedam godina (nevolja), koje počinje potpisivanjem mirovnog sporazuma s Izraelom i završava drugim Kristovim dolaskom, prorečenim u Zahariji 14, 1-9. Za prve tri i pol godine ovog razdoblja (četrdeset i dva mjeseca), Izrael će doživjeti mir, pa čak i ponovno izgraditi svoj hram. Ali onda, usred tog razdoblja, Antikrist će ući u hram i proglasiti se Bogom. To se u Danielu 9, 27 i Mateju 24, 15 naziva “grozotom pustoši”. Preostale tri i pol godine, odnosno četrdeset i dva mjeseca, Antikrist će pokušavati uništiti Židove. On je Zvijer s deset rogova.

Deset rogova

Saznanje da je Zvijer Antikrist koji drži političku moć tijekom druge polovice velike nevolje, pomaže nam da shvatimo deset rogova. Daniel kaže: “A deset rogova: Od ovoga kraljevstva nastat će deset kraljeva, a iza njih će se podići jedan drugi različit od onih prvih – i oborit će tri kralja” (Daniel 7, 24). Otkrivenje to potvrđuje: “Deset rogova što ih vidje deset je kraljeva; oni još ne primiše kraljevstva, ali će – samo za jedan sat – primiti vlast kao kraljevi zajedno sa Zvijeri. Jedne su misli: svu svoju silu i vlast predati Zvijeri. Oni će ratovati protiv Jaganjca” (Otkrivenje 17, 12-14a).

PROČITAJTE: 6 znakova pojave Antikrista: Kako ćemo ga prepoznati?

Naše gledište je da će Antikrist ustati iz “oživljenog” Rimskog Carstva u posljednjim danima. To će Carstvo biti podijeljeno na deset dijelova, kojima će upravljati deset kraljeva, koji će vladati pod Antikristom. Ovih deset kraljeva, simbolizirani kao rogovi, dobrovoljno prepuštaju vlast vođi svijeta, Antikristu. Ovi će kraljevi ratovati protiv Isusa (“Jaganjca”) i Njegovog naroda. Unatoč njihovoj moći i autoritetu, deset će kraljeva biti poraženi pri povratku Isusa Krista: “I vidjeh: Zvijer i kraljevi zemlje i vojske njihove skupiše se u boj da se zarate s Onim što sjedi na konju i s vojskom njegovom. I Zvijer bi uhvaćena, a s njom i Lažni prorok koji je u njenoj nazočnosti činio znamenja i njima zavodio one što su primili žig Zvijeri i klanjali se njezinu kipu. Živi su oboje bačeni u ognjeno jezero što gori sumporom” (Otkrivenje 19, 19-20)

Antikrist koji dolazi sigurno će biti strašni diktator, a njegova suradnja s deset kraljeva će se činiti nezaustavljivom. Ali mi znamo kraj Zvijeri i svih njenih sljedbenika: “Ratovat će protiv Jaganjca, ali će ih pobijediti Jaganjac – i njegovi pozvanici, izabranici, vjernici – jer on je Gospodar gospodara i Kralj kraljeva” (Otkrivenje 17, 14). Sam Isus Krist će brzo i odlučno poraziti ovu koaliciju zla na čelu sa Zvijeri s deset rogova.

Prilagođeno prema članku s Gotquestions.org.