Devet molitvi za one koji još nisu u braku

Ovo su nadahnute molitve za one koji nisu u braku. Ako ste usamljeni i umorni od čekanja, mogu vam biti na blagoslov.

Samoća može biti dug, usamljen i zbunjujuć put, osobito kada je neželjena. Kroz veći dio mojih dvadesetih, osjećao sam se kao da sam rođen želeći da se oženim. Bog mi je konačno dao ženu prije malo više od godinu dana, ali ne prije nego što je prošao sa mnom kroz krivudavo desetljeće iskušenja i ponekad padova, čekanja, želje i pitanja zašto ne još.

Tijekom mnogo godina, naučio sam da Bog ne jamči privremene radosti za njegovu djecu kao što su fizičko zdravlje, brak, uspjeh na poslu ili djecu. A to je zato što je On potpuno i neumoljivo predan da nama, svojim dragocjenim sinovima i kćerima da ono što je najbolje za nas, kada je najbolje za nas, i samo ako je to najbolje za nas. Nikada drugačije (Rimljanima 8,28). Bez obzira koliko se taj dar činio dobrim u danom trenutku, ili koliko ga mi željeli, ili koliko ga dugo čekali, Bog neće napustiti uzvišenije dobro koje nam je obećao (2, Korinćanima 12,7-10).

PROČITAJTE: Kako se nositi s usamljenošću? Božji lijek vam može pomoći

Ali mi možemo biti u kušnji da napustimo Njega, da odustanemo od Njegovog plana za nas, ili da mu samo zamalo okrenemo leđa kada smo razočarani. Mi zaista uvjeravamo sebe kako znamo bolje, kako možemo odabrati bolje za nas nego Bog – Bog koji je došao i umro, iako ga je beskrajno mnogo koštalo da nas spasi. Ali ne znamo bolje, ne možemo znati bolje. Kada se počnemo osjećati kao da nas Bog ne gleda, ili kao da smo zaboravljeni, ili da sumnjamo u Božju ljubav za nas, udaljavamo sebe od Njega, kada bi trebalo da Mu hitamo. Umjesto da odlazimo od Njega, trebali bi kleknuti i moliti.

Molitve za one koji nisu u braku

Ako ne znate kako započeti molitvu – kako početi svakodnevno razgovarati s Bogom, ili kako da predate njemu svoje želje i poteškoće u samoći – ispod su devet molitvi za one koji još uvijek nisu u braku, svaka s Božjim riječima koje će vam pomoći da usmjerite vašu čežnju i čekanje.

1. Ali ne moja volja, nego tvoja, neka bude

“Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od mene. Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude! “(Luka 22,42)

Ne moja volja, već tvoja neka bude, o Gospodine. Ako su ovih sedam riječi i vjera iza njih bile dovoljne da nose Isusa kroz križ za moje dobro, one trebaju biti dovoljne da i mene nose kroz sve u ovom životu za Njega. Pripremi me da mogu izvući najbolje iz braka ili samoće, što god da si planirao za mene. Ako nije Tvoja volja za mene da se oženim, pomozi mi da vidim sve što si planirao za mene – darove, službu, i samoću. U bilo kojem slučaju neka se moje srce usidri čvrsto u Tvom, a ne u braku.

2. Otkrij mi sebe koliko je to moguće dok sam još uvijek samac.

“Bog Gospodina našega Isusa Krista, Otac Slave, dao vam Duha mudrosti i objave kojom ćete ga spoznati; prosvijetlio vam oči srca da upoznate koje li nade u pozivu njegovu, koje li bogate slave u baštini njegovoj među svetima i koje li prekomjerne veličine u moći njegovoj prema nama koji vjerujemo: ona je primjerena djelotvornosti sile i snage njegove.” (Efežanima 1,17 -19).

Pokaži mi više sebe i upravljaj moj život tako da otkriješ Tvoju slavu. Dok se vraćam na nemirno more života i samoće, umiri moju vjeru u Tebe, i usmjeri moje oči na sebe da stanem čvrsto i sigurno iznad svega. Otkrij mi koliko se veći i ljepši od braka, ili bilo kojeg drugog sna koji imam.

3. Ispuni me u potpunosti tako da nikad svoju sreću ne tražim u drugima.

“Svim srcem svojim tebe tražim; ne daj da zastranim od zapovijedi tvojih … Razmišljat ću o naredbama tvojim i putove ću tvoje razmatrat ‘. Odvrati moje oči da ne vide ništavost, život mi čuvaj na putu svojemu! Korake mi upravljaj po svom obećanju da nikakva opačina ne ovlada mnome.” (Psalam 119,10.15.37.133)

Ti si jedini koji me može zaista usrećiti. Ni supruga, ni prijatelj, ni posao, nikakva količina novca ne bi bila dovoljna da popuni prazan prostor u meni stvoren za Tebe. Ti si mi više nego dovoljan, a opet je moje srce sklono lutanju. Vodi moju ljubav shodno svojoj nenadmašnoj vrijednosti i ljepoti, i čuvaj moje oči i um da se ne zaokupiraju ničim drugim osim Tobom. Uhvati moje srce opet, i sačuvaj ga od svih sotonskih laži.

Molitve za one koji nisu u braku

4. Govori svijetu o sebi kroz moju radost i slobodu u samoći.

“A Bog mira, koji po krvi vječnoga Saveza od mrtvih izvede velikoga Pastira ovaca, Gospodina našega Isusa, osposobio vas za svako dobro djelo da vršite volju njegovu, činio u nama što je njemu milo, po Isusu Kristu, komu slava u vijeke vjekova.” (Hebrejima 13,20-21)

Iskoristi mene i moje darove, da veličaš svoje ime u svijetu. Želim da moj život bude bitan za misiju koju si nam povjerio. Želim biti bitan sad, dok sam još mlad i sam. Ispuni me ambicijom, kreativnošću i nesebičnošću poradi Tvoje slave.

5. Daj mi vjeru da se pouzdajem u Tebe, čak i kada prolazim kroz i razočarenje sam.

“I da se zbog uzvišenosti objava ne bih uzoholio, dan mi je trn u tijelu, anđeo Sotonin, da me udara da se ne uzoholim. Za to sam triput molio Gospodina, da odstupi od mene. A on mi reče: “Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje.” Najradije ću se dakle još više hvaliti svojim slabostima da se nastani u meni snaga Kristova. Zato uživam u slabostima, uvredama, poteškoćama, progonstvima, tjeskobama poradi Krista. Jer kad sam slab, onda sam jak.” (2. Korinćanima 12,7-10).

Pomozi mi da svako razočaranje, svaki trenutak usamljenosti, svaki neispunjeni san ili želju, i svaki dokaz slabosti gledam kao priliku da zapamtim i uživam u snazi, nadi i odmoru koji si kupio za mene krvlju Tvoga Sina. Podsjeti me da ti sve ovo izvodiš, svaki centimetar svakog puta za moje dobro.

PROČITAJTE: Isus poznaje vašu usamljenost

6. Pošalji mi osobe koje su mi potrebne da bih Te pratio.

“On i dade jedne za apostole, druge za proroke, jedne opet za evanđeliste, a druge za pastire i učitelje da opremi svete za djelo služenja, za izgrađivanje Tijela Kristova dok svi ne prispijemo do jedinstva vjere i spoznaje Sina Božjega, do čovjeka savršena, do mjere uzrasta punine Kristove: da više ne budemo nejačad kojom se valovi poigravaju i koje goni svaki vjetar nauka u ovom kockanju ljudskom, u lukavosti što put krči zabludi. Nego, istinujući u ljubavi da poradimo te sve uzraste u Njega, koji je Glava, Krist, od kojega sve Tijelo, usklađeno i povezano svakovrsnim zglobom zbrinjavanja po djelotvornosti primjerenoj svakomu pojedinom dijelu, promiče svoj rast na saziđivanje u ljubavi.” (Efežanima 4,11-16)

Okruži me ljudima koji me vole, i koje Ti voliš više nego oni vole mene, osobito kada bih inače živio sam. Otkrij mi stvari o meni, kroz njihove oči, njihovu vjeru i zrelost te njihove riječi. Načini me zdravijim i učinkovitijim člankom lokalne crkve. Daj mi dublju, obilniju, i rastuću želju da joj služim u čemu god mogu. Spasi me sljepoće i egocentričnosti koju donosi izolacija.

7. Zaštiti me da da ne načinim posao svojim bogom dok se ne oženim.

“Što god radite, zdušno činite, kao Gospodinu, a ne ljudima, znajući da ćete od Gospodina primiti nagradu, baštinu. Gospodinu Kristu služite.” (Kološanima 3,23-24)

Pomozi mi da vidim svaki uspjeh i napredak kao dokaz tvoje milosti, i oslobodi me od ljubavi prema novcu i ljudskog odobravanja. Oslobodi me tiranije obveza, i da svaki zadatak, svaki sastanak, svaku obavezu i svaki projekt učinim kao djelo obožavanja.

8. Ne daj da se suobličavam ovom svijetu, te učini da više ličim na Isusa.

“I molim za ovo: da ljubav vaša sve više i više raste u spoznanju i potpunu pronicanju te mognete prosuditi što je najbolje da budete čisti i besprijekorni za Dan Kristov, puni ploda pravednosti po Isusu Kristu – na slavu i hvalu Božju.” (Filipljanima 1,9-11)

Završi djelo koji si započeo u meni i kroz mene, čineći da svakim danom sve više ličim na Isusa. Zadrži me da ne učinim ništa što bi obezvrijedio Njegovu smrt. Opremi me da više mislim, govorim i djelujem kao netko tko je otkupljen po skupoj cijeni, i kome su povjerene najveće vijesti koje je svijet ikad upoznao.

PROČITAJTE: Je li nam Bog dao obećanje braka?

9. Ako si me pozvao na brak, pomozi mi da imam drugačije veze.

“Nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego – u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe; ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih! Neka u vama bude isto mišljenje kao iu Kristu Isusu: On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe “oplijeni” uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu.” (Filipljanima 2,3-8)

Ako želiš da se oženim, pripremi me da volim ženu ljubavlju i milošću koju si mi ti pokazao kroz Isusa i Njegov križ. Daj mi jasnoću u hodanju, i čuvaj me svake nečistoće. Neka strpljenje, nesebičnost, i poniznost obilježe svaku vezu – svaki susret, svaki razgovor, svaki korak naprijed ili natrag.

U svakom koraku moje težnje za brakom, neka bude jasno da si ti Bog, i da sam ja tvoj.

Izvor: DesiringGod.org Prevedeno i objavljeno uz posebno dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.

NAJNOVIJE!