Ova dijeta pomaže u prevenciji visokog krvnog tlaka za čak 50 posto

Na svijetlo dana izašla je nova dijeta, tj. novi plan prehrane poznat kao Dash dijeta.

Provedeno je i istraživanje kako bi se provjerila učinkovitost tog plana prehrane kojim je dokazano da on pomaže odraslima ispod 75 godina starosti pri izbjegavanju problema sa srcem.

Ovaj plan prehrane bazira se na voću, povrću, orašastim plodovima, žitaricama cjelovitog zrna, peradi, ribi i mliječnim proizvodima smanjenog udjela masti. Istraživanje je ukazalo i na nekoliko namirnica koje treba potpuno ukloniti iz prehrane kako bi se održao pravilan krvni tlak.

U te namirnice spadaju: crveno meso, zaslađena hrana i zaslađena pića. Ujedno se preporučuje smanjen unos alkohola i masnih šlagova i krema.

VIDI OVO: 19 namirnica koje morate izbjegavati ako imate problema s krvnim tlakom

Kalij je na vrhu te liste. Ljudi bi uvijek trebali obraćati pozornost na nutritivnu vrijednost ili sastojke svojih jela kada ne jedu kod kuće.

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti naglašava: „Višak kalija može povećati krvni tlak i rizik od srčanog ili moždanog udara. Zajedno, srčani i moždani udar su najveći uzročnik smrti kada je riječ o Amerikancima.”

Još jedna omiljena, ali jako loša, namirnica jesu zaslađena pića. Istraživanje je pokazalo da starije žene koje konzumiraju dva ili više dijetalna napitka na dan imaju 30% veću mogućnost od razvitka kardiovaskularnih bolesti.

Zaključak: Dash dijeta može pomoći pri prevenciji visokog krvnog tlaka i problema sa srcem za čak 50%.