Nedostatak ovog važnog minerala može uzrokovati visoki tlak

Nedostatak cinka je povezan s povećanim rizikom od visokog tlaka.

Osobe s kroničnim bolestima poput dijabetesa tipa 2 i kroničnim bubrežnim bolestima često imaju manjak cinka. Štoviše, niska razina cinka povezana je s povećanim rizikom od hipertenzije.

Bubrežna funkcija igra ključnu ulogu u upravljanju krvnim tlakom. Kotransport natrij-klorida (NCC) u bubregu reapsorbira natrij iz tekućine i vraća ga natrag u tijelo.

VIDI OVO: 6 simptoma da vašem tijelu nedostaje cinka

Smanjena razina natrija obično je znak visokog krvnog tlaka. Kada je NCC previše aktivan, on ponovo apsorbira više natrija u tijelo, uzrokujući hipertenziju.

Ranije studije sugerirale su kako cink može pomoći u regulaciji aktivnosti NCC-a. Međutim, nije utvrđena povezanost između nedostatka cinka i hipertenzije.

Da bi saznali više, istraživači su uspoređivali miševe kojima nedostaje cink i zdrave miševe i otkrili su da su ovi miševi sa nedostatkom cinka razvili hipertenziju, te da imaju manje natrija u mokraći. Međutim, ti efekti nisu primijećeni u kontrolnoj skupini.

VIDI OVO: Evo kako prehranom možete regulirati krvni tlak

Istraživači su također liječili malu grupu miševa kojima nedostaje cink s dijetom bogatom cinkom. Nakon što je životinjski cink dostigao odgovarajuće razine, njihov krvni tlak počeo se smanjivati na normalnu razinu. Štoviše, natrij u mokraći se povećao, piše Logicno.