Dinosauri i Biblija: Što kršćani vjeruju o dinosaurima?

Spominju li se dinosauri u Bibliji? Kada nevjernici upitaju kršćane da povežu dinosaure i izvještaj o stvaranju iz Postanka, nametnu se mnoga pitanja. Šuti li Biblija o dinosaurima?

Zašto dinosauri očito nikada nisu spomenuti u spisima? Jesu li dinosauri živjeli prije ili za vrijeme Adama i Eve, i čovječanstva?

Trebamo zapaziti da je riječ “dinosaur”, koja znači strašan gušter, relativno nova riječ koja se prvi put koristi 1842. godine, a nastala je od strane znanstvenika Richard Owena. Ovo je razlog zašto se riječ “dinosaur” ne pojavljuje u Bibliji koja je napisana itekako prije 1.800 godina.

Dinosauri u Bibliji – što Biblija kaže o njima?

Stvorenja spomenuta nalik na dinosaure

U Knjizi o Jobu spominju se stvorenja nalik na dinosaure, stoga očito su postojali u isto vrijeme kada su postojali Adam i Eva i njihovi potomci. Job je drevna knjiga. Kad bi ova knjiga bila smještena u pravi kronološki redoslijed u Bibliji, nalazila bi se unutar Knjige Postanka, budući da je Job živio prije više od 4000 godina.

U Psalmu 74,13 kaže: “Ti svojom silom rasječe more, smrska glave nakazama u vodi.” Izaija 43,20 glasi: “Slavit će me divlje zvijeri, čaglji i nojevi, jer vodu ću stvorit’ u pustinji, rijeke u stepi, da napojim svoj narod, izabranika svoga.”, te također piše o čudovištu (51,9).

Nalaze li se dinosauri konkretno u Bibliji?

Job opisuje nešto što zvuči veoma nalik na dinosaura. Čitamo Job 40,15-24:

“A sada, de promotri Behemota! Travom se hrani poput govečeta, u bedrima je, gle, snaga njegova, a krepkost mu u mišićju trbušnom. Poput cedra rep podignut ukruti, sva su mu stegna ispreplele žile. Mjedene cijevi kosti su njegove, zglobovi mu od željeza kvrge. Prvenac on je Božjega stvaranja; mačem ga je naoružao tvorac. Gore mu danak u hrani donose i sve zvijerje što po njima se igra. Pod lotosom on zavaljen počiva, guštik močvarni i glib kriju ga. Sjenu mu pravi lotosovo lišće, pod vrbama on hladuje potočnim. Nabuja li rijeka, on ne strahuje: nimalo njega ne bi zabrinulo da mu u žvale i sav Jordan jurne. Tko bi za oči uhvatio njega i tko bi mu nos sulicom probio?”

Neki prijevodi kažu da je riječ “Behemot” zapravo slon ili nilski konj, ali nikada nije postojao nilski konj ili slon koji ima rep poput “cedra” (stih 17), što je preuzeto od libanonskog cedra. Libanonska cedrovina je bila na vrijednosti više od ostalih drva u doba stare antike. Stabla su bila 130 metara visoka, a njihov puni promjer trupa mogao je biti  veći od 8 metara. Koji slon ili nilski konj ima rep takve veličine!? Mnogi drevni dinosauri imali su dužinu i do 150 metara, kao na primjer brahiosaur.

Stih 19 kaže da je ovo ogromno stvorenje zauzelo prvo mjesto od svih Božjih djela (stih 19). Njegova veličina omogućuje da mu nabujala rijeka ne može ništa (stih 23). Također djeluje neuhvatljiv, čak i za ljude ili druge životinje koje ga pokušaju “uhvatiti” (stih 24).

VIDI OVO: NEOBIČNO STVORENJE: Što je bio biblijski Levijatan?

Drugdje, Job (41,1-34) opisuje biće koje se nastanjuje u morima, za koje neki prijevodi pogrešno kažu da je riječ o kitu. No, svaka Biblija sa marginama koja daje izvorni prijevod riječi jasno ukazuje da nije riječ o kitu. Koji kit ima oštre zube poput željeza i može progutati cijeli plijen (stih 14)? Je li itko ikada vidio kita ili fosilne ostatke kita kojeg oružje čovjeka ne može probiti (stih 26-29)? Koji kit može uništiti svoj plijen jednostavno prelazeći preko njega (stih 30), te nema nikakvog straha od bilo čega (stih 31-34)?

Prirodoslovni muzej u Oslu, Norveška 2008. g. otkriva jednog od najvećih dinosaura, morskog grabežljivca ikada pronađenog. To je pliosaur kronosaur za kojeg se procjenjuje da je dug više od 50 metara. Zubi koji su ostali još uvijek su dovoljno oštri da mogu sjeći drva.

Što kršćani vjeruju o dinosaurima
Foto: BBC

Dinosauri, fosilizacija i izumiranje

Postoji na stotine ranih britanskih i francuskih istraživača i lovaca, i američkih istraživača i doseljenika koji su zapisivali izvješća o viđenjima divovskih kostiju mastodonata koji još uvijek leže na tlu. Mnogi Indijanci s kojima su razgovarali naveli su ih kao bića iz nedavnih sjećanja.

Činjenica je da fosilizacija ne zauzima milijune godina, s obzirom na prave uvjete kostiju, stari kalup, te se čak i stablo može ispuniti sa mineralima prilično brzo. Potrebni sastojci za fosilizaciju, čak i u nekoliko tisuća godina su ovi; brzo zatrpavanje ispod vrlo duboke vode ili vulkanskog pepela.

Uzmite u obzir Veliki potop u Noino vrijeme – to bi pružilo odlične uvjete za fosilizaciju biljaka i životinja. Tu bi nastalo rapidno zatrpavanje od strane milijuna tona vode i sedimenata. Činjenica je da danas postoje mnogi ostaci dinosaura koji se još uvijek nisu u potpunosti pretvorili u stijene i koji nisu fosilizirani; milijuni ovakvih ostataka pronađeni su kao kosti. Čak se i danas pronalaze fosili riba koji još uvijek imaju miris po ribama. Potop može biti razlog za izumiranje mnogih dinosaura. Čak bi i morska stvorenja uginula budući da je mnogo njihovog plijena stradalo u poplavi.

Zaključak

Što više čitamo Bibliju, više otkrivamo da dinosauri nisu neusklađeni sa spisima. Mogli su uginuti od bolesti, potopa, ili u nekim slučajevima, biti ulovljeni u izumiranju. Bez obzira, očito je da su dinosauri obilazili zemljom jedno vrijeme. Također je jasno da Biblija spominje neka stvorenja koja se uklapaju u opis dinosaura.

Prema tome, vjera kršćana u Bibliju i znanje o postojanju dinosaura nisu u suprotnosti. Ustvari, potpuno su usklađeni s Bogom kao Stvoriteljem svega života; biljaka, životinja, insekata i čovječanstva.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com