Disney filmovi koji imaju skrivenu kršćansku poruku

Jeste li znali da nekoliko Disneyevih filmova imaju kršćanske poruke skrivene u pozadini?

Disney filmovi su vrlo popularni među djecom i odraslima, a neki od njih imaju i skrivenu kršćansku poruku. U ovom tekstu predstavljamo njih nekoliko:

Tko ne voli Disney filmove? Glazba, mašta, osjećaj čuđenja, sve nas to dira u neki mali dio srca koji nikada ne odraste.

Tijekom godina, Disneyevi filmovi učili su gledatelje mnoge stvari: da vjeruju u sebe, idu za svojim snovima, a najčešće da imaju hrabrosti i budu dobri. No, jeste li znali da nekoliko Disneyevih filmova imaju kršćanske poruke skrivene u pozadini?

Nemojte trepnuti, jer biste mogli propustiti ovih pet Disneyevih filmova s tajnim lekcijama o pronalaženju Boga, piše portal Crosswalk.com

Ovi Disney filmovi imaju skrivenu kršćansku poruku:

Snjeguljica predstavlja pobožnu kršćanku

Disney filmovi kršćanska poruka

Snjeguljica i sedam patuljaka je bio prvi animirani film kojeg je snimio Disney, a film se zapravo držao prilično dobro tijekom godina. Istina, nije koherentan ili osnažujući poput djela Snježno kraljevstvo, ali je to jedini Disneyev film koji u glavnoj ulozi prikazuje otvoreno kršćansku princezu.

Neki gledatelji mogli bi se prisjetiti kako na pola priče postoji scena u kojoj je Snjeguljica prikazana kako moli. Pognute glave i sklopljenih ruku, ona moli Boga da blagoslovi sedam malih ljudi koji su bili tako ljubazni prema njoj. To je kratak, ali ipak dirljiv prikaz vjere koji nećete naći u većini suvremenih filmova.

Kralj lavova je Izgubljeni sin sa životinjama

Kralj lavova ima skrivenu kršćansku poruku

Kralj lavova se često naziva „Hamlet sa životinjama“, ali to bi se moglo ustvrditi i za Izgubljenog sina, također. Kao najmlađi sin, kada se usporedi s Krisom, Simba živi život privilegija ignorirajući svu odgovornost. Jedino o čemu brine je dan kad mu nitko neće moći reći što da čini.

Dakle, nakon što ga niz događaja odvede daleko od kuće, Simba odluči prihvatiti način života Hakuna Mattata (tj. glupost). Dok je izgubljeni sin završio jedući svinjsku hranu, Simba je je završio jedući crve, dok nisu shvatili da se trebaju vratiti kući i suočiti se sa realnošću svojih postupaka.

Iako se ponovni sastanak Simbe sa svojim ocem razlikuje od onoga što je napisano u Evanđelju po Luki 15, i dalje bilježi potpunu emociju oca koji čeka svog razuzdanog sina doći kući.

Vrlo zapetljanja priča je alegorija Evanđelja

Disney filmovi kršćanska poruka

Na početku Disneyeve Vrlo zapetljane priče, publika saznaje da je glavni lik, Zlatokosa, princeza rođena u začaranom kraljevstvu. Međutim, jedne noći ju je otela zla vještica i odvela u kulu daleko od oca i majke. Nadajući se da će naći svoju nestalu kćerku, kralj i kraljica svake godine naprave festival na kojem se upale lampioni kako bi joj osvijetlili put doma.

Postoji još toga što se može dodati priči, ali vjerojatno možete vidjeti kuda to vodi. Na svoj čudan način, Vrlo zapetljana priča stoji kao savršena alegorija za Kristovo evanđelje.

Zlatokosa predstavlja čovječanstvo, koje je odraslo ugodno u njezinu zatvoru, ali se ne može zanemariti svjetlo koje sja u tami. Đavao je označen vješticom, koja pokušava uvjeriti Zlatokosu da zaboravi svjetlo i ostane zaključana daleko u njezinoj kuli. Konačno, Bog se može naći u roditeljima, koji bez iznimke, nastavljaju svijetliti u nadi da će dovesti izgubljeno dijete natrag kući.

VIDI OVO: 5 prekrasnih kršćanskih crtanih filmova za djecu

Pepeljuga je priča o milosti

Kada je riječ o jakim ženskim junakinjama, Pepeljuga se obično može naći negdje pri dnu popisa. Godinama je bila optuživana kao slab protivnik, netko tko je dozvolio da mu drugi naređuju i nikad nije učinila nešto da si pomogne. Zašto bi ona trebala dobiti sretan kraj? Zar to ne bi trebali dobiti samo oni koji su to zaslužili? No, to nije ono što je Isus rekao.

Biblija je, u biti, priča o Božjoj milosti, a cijeli smisao milosti je taj da je nezaslužena. Ustvari, Isus je ispričao nekoliko prispodoba da bi ilustrirao kako njegova milost ne ovisi o dobrim djelima. Baš kao Pepeljuga, čovječanstvo nije zaslužilo blagodati koje je dobilo. Možemo se rugati kada vila kuma učini Pepeljugu lijepom, ali istina je da Krist čini istu stvar za nas.

Zvonar crkve Notre Dame govori o tome kako je Bog svugdje

Disney filmovi kršćanska poruka 1

Kada malo bolje razmislim, nazvati Zvonara crkve Notre Dame kršćanskom skrivenom porukom bi bilo malo pretjerivanje. Kršćanska ikonografija je svugdje u ovom filmu. Film započinje time kako glavni negativac pokušava ubiti protagonista kao bebu, samo kako bi bio zaustavljen od crkvenog đakona koji zaziva pravu snagu Duha Svetoga.

Kasnije, junakinja u filmu pjeva pjesmu u kojoj ona govori Bogu i podsjeća gledatelje kako molitva zaista izgleda. Čak i kad se negativac sukobi s vjerom, pogrešno vjerujući da ga njegova pobožnost čini boljim kršćaninom od ostalih.

Kada su u pitanju Disneyevi filmovi, nećete pronaći onoga koji Boga uključuje više nego Zvonar crkve Notre Dame.

NAJNOVIJE!