djeca trebaju od roditelja
Foto: Pexels

Roditelji su odgovorni za svaki razvoj djeteta. Ali što djeca najviše trebaju od svojih roditelja?

I otac i majka odgovorni su zadovoljiti potrebe svoje djece (Efežanima 5, 4; 1. Timoteju 5, 10). Nije dovoljno samo osigurati dom u kojem će vaša djeca živjeti i hranu koju će jesti. Nije ih dovoljno upisati u školu i onda očekivati ​​od škole da provede svu obuku (bilo da se radi o javnoj školi, privatnoj školi, kršćanskoj školi …). I nije dovoljno odvesti svoju djecu u crkvu i očekivati ​​da crkva zadovolji njihove potrebe.

“Upućuj dijete prema njegovu putu pa kad i ostari neće odstupiti od njega.” (Izreke 22, 6)

PROČITAJTE: 5 načina kako roditelji uništavaju život svog djeteta

Bog drži roditelje odgovornima da razumiju potrebe svoje djece i da uz molitvu promišljeno donesu odluke kako bi njihova djeca napredovala u obrazovanju i životnim vještinama, u fizičkom zdravlju i izdržljivosti, u živom odnos s Bogom, te u odnosu s drugima. Tamo gdje se pojave nedostaci, roditelji bi trebali učiniti sve što mogu kako bi zadovoljili te potrebe na ovaj ili onaj način, ne očekujući da će to netko drugi učiniti umjesto njih.

Svjedočanstvo jednog starca …

Ne morate čekati smrtnu postelju da shvatite koliko vam je obitelj važna. Jedan otac, čija su djeca odrasla i izvan kuće, rekao je:

“Moja obitelj je narasla, a djece više nema. Ali, da moram sve ponoviti, ovako bih učinio: volio bih svoju ženu više pred djecom. Više bih se smijao sa svojom djecom – našim pogreškama i našim radostima. Više bih slušao, čak i najmanje dijete. Bio bih iskreniji prema svojim slabostima, nikad ne glumeći savršenstvo. Drugačije bih molio za svoju obitelj. Radio bih više stvari zajedno sa svojom djecom. Više bi ih hrabrio i više pohvalio. Više bih pazio na sitnice kao što su djela i riječi.”

Zaključuje: “Kada bih morao sve ponoviti, intimnije bih podijelio Boga sa svojom obitelji; svaku običnu stvar koja se dogodi u svakom običnom danu iskoristio bih da ih usmjerim Bogu.”

Kada se prašina slegne i sve bude rečeno i učinjeno, kada se osvrnete na svoja postignuća u životu, vaša će obitelj biti jedna od najvažnijih stvari u kojoj ste sudjelovali.

Vaša vas djeca trebaju – ne samo u ranim godinama, već tijekom svih godina provedenih kod kuće. Utječete na njih. Potrebna im je mama pri ruci i aktivno sudjelovanje oca.

“Svi smo zauzeti …”

Hoćete reći da ne možete odvojiti više vremena za svoju djecu? Pitam se koliko vremena roditelji gube gledajući televiziju ili provjeravajući svoje društvene mreže kada mogu sjesti sa svojom djecom i igrati društvenu igru ​​ili jednostavno razgovarati. Sve je stvar prioriteta.

Jednom kada je gotovo, gotovo je. Ne možemo više vratiti to vrijeme. Ne možemo se vratiti i popraviti stvari. Zato bi roditelji sada trebali uzeti vremena i učiniti sve što mogu kako bi utjecali na svoju djecu. Odredite parametre za njih. Dajte im disciplinu. Potrebno im je roditeljsko vodstvo. Možda će se tome opirati, ali kasnije će biti zahvalni na tome.

PROČITAJTE: Kako roditelji mogu svoju vjeru prenijeti na djecu?

Dajete li im primjer? Trebate li napraviti neke promjene u svom životu kako biste mogli biti dobar primjer i vođa?

Ne smijemo ih učiti da ovise o nama do kraja života. Umjesto toga, trebamo ih naučiti da budu neovisni – i što je još važnije, da ovise o Bogu.