Što je duh mudrosti i objave opisan u Efežanima 1,17?

Duh mudrosti i objave nam daje sve veću mudrost i otkrivanje Božje osobnosti i djelovanja. Odnosi se i na razumijevanje koje pruža Duh Sveti.

Pavao započinje Poslanicu Efežanima, govoreći o duhovnim blagoslovima koje imamo kroz Isusa Krista, a nastavlja opisom zahvalnosti vjernicima za njih, opisima da ih se sjeća u svojim molitvama. Moli se, dijelom za sljedeće: “…da vam Bog Gospodina našega Isusa Krista, Otac slave, da Duha mudrosti i objave u spoznaji njega”. (Efežanima 1,17)

Primamo Duha Svetoga nakon spasenja. (Efežanima 1,13–14; Ivan 14,17) Što je to “Duh mudrosti i objave” o kojem Pavao ovdje govori? Je li to isto što i Duh Sveti ili je to drugačiji duh?

Kao vjernici, zapečaćeni smo u Kristu Duhom Svetim (Efežanima 1,13–14) i trebamo biti u koraku s Duhom Svetim (Galaćanima 5, 16–25). U nekim prijevodima Biblije riječ duh napisana je velikim slovom u rečenici “Duh mudrosti i otkrivenja”. To bi ukazivalo na Duha Svetoga.

“Duh mudrosti i objave”: Na što se odnosi?

Ovi prevoditelji sugeriraju da se “Duh mudrosti i objave” odnosi na dio djelovanja Duha Svetoga u našim srcima i životima. Drugi prijevodi, međutim, ne pišu duh velikim slovom: “..može vam dati duh mudrosti i otkrivenja, koji vam daje dubok uvid i osobni i intimni uvid, u spoznaju istine o Njemu, jer mi znamo Oca po Sinu.”

Neki pak prijevodi govore: “…da vam dam duhovnu mudrost i uvid kako biste mogli rasti u svom poznavanju Boga.” U svim tim slučajevima, ideja duha mudrosti i objave je da bi Efežani imali razumijevanja i da bi rasli u svom poznavanju Boga; to će u konačnici biti Božjim djelom.

U Efežanima 1, Pavao piše kako moli za vjernike da rastu u spoznaji Krista. U stihovima 18–20, Pavao nastavlja objašnjavajući nešto o tome što će duh mudrosti i objave pružiti vjernicima: „…da oči vaših srca budu prosvjetljene, da znate na koju vas je nadu pozvao, kakvo je bogatstvo njegove slavne baštine u svetima i kakva je neizmjerna veličina njegove moći prema nama koji vjerujemo, prema djelovanju njegove velike moći, da je djelovao u Kristu kad ga je uskrisio od mrtvih i posadio s njegove desne strane na nebesima“. Duh mudrosti i objave nam daje sve veću mudrost i otkrivanje Božje osobnosti i djelovanja.

Duh mudrosti i objave nam daje razumijevanje Božje volje

Važno je imati na umu to da je Bog beskonačan. Uvijek ćemo moći više naučiti o Njemu. Izraz “Duh mudrosti i objave” mogao bi se sažeti kao uvid i razumijevanje, koje pruža Duh Sveti. Pavao želi da vjernici rastu u svom razumijevanju Boga i to s dobrim razlogom. Baš kao što bebe trebaju rasti i sazrijevati u odrasle ljude, kao vjernici, mi bismo trebali težiti rasti u veću duhovnu zrelost (1. Petrova 2,2; 2. Petrova 3,18; Efežanima 4,15).

Što više učimo o Bogu, postajemo sličniji njemu (Rimljanima 8, 29–30; Filipljanima 2, 12–13; 1. Ivanova 3, 6) i lakše Mu vjerujemo. (Izreke 3, 5; Izaija 26, 3)

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Ivan H.

PROČITAJTE JOŠ: