Kako čitati Bibliju?

Jeste li se ikada pitali: „Kako čitati Bibliju?“ Ili „Gdje trebam početi čitati Bibliju?“. Ovaj članak donosi odgovore!

Jeste li ikada samo otvorili Bibliju i počeli čitati neki redak u nadi da je namijenjen za vas… a tamo piše: „Ode pa se objesi.“ Pa ponovo pokušate i naiđete gdje piše: „Nato mu reče Isus: ‘Idi pa i ti čini tako!’“

U redu, možda niste naišli baš na takve odlomke, ali mislim da ste razumjeli kako čitanje Biblije ponekad može izgledati teško. Posebno ako ste novi kršćanin ili tek sada formirate dosljedno vrijeme pobožnosti.

Biblija je velika i ima jako puno knjiga. Poruka Biblije je široka i duboka, i ponekad nam može izgledati kao da smo osnovnoškolci koji počinju čitati udžbenik za medicinski fakultet! Njezina veličina pred nama može biti toliko nadmoćna da mnogi odustanu prije nego što uopće počnu sa čitanjem.

Što ako vam kažem da se ne morate plašiti ili biti nadvladani čitanjem Biblije?

Što ako biste mogli čitati Bibliju sa sigurnošću, znajući da… Da! Mogu pojesti ovog „slona“ zalogaj po zalogaj.

I tako zapravo čitamo Bibliju.

Zalogaj po zalogaj.

Kako čitati Bibliju? Donosimo nekoliko savjeta

Postoji 4 načina kako možete čitati Bibliju:

1. Čitajte dok vam ne „iskoče“ 3 stvari. I to je to. Kada vam iskoče tri stvari, stanite. Zašto samo tri? Zato što nam je lakše pamtiti tri stvari.

Čitanje Biblije nije trka nego stil života. Znam da u siječnju mnogi kršćani do kraja godine žele pročitati cijelu Bibliju. Ali čitanje Biblije nije trka od Postanka do Otkrivenja, već građenje odnosa s Bogom, dan po dan.

Ne možete ubrzati građenje odnosa. Zašto biste onda ubrzali čitanje Biblije?

2. Dok čitate, podcrtajte ili obojite riječi. Meni je draže podcrtati riječi u Bibliji. I crtati kvadrate i oblake oko riječi. Moja je Biblija dosta šarena. To radim jer mi pomaže da bolje razumijem ono što čitam. Volim gramatiku, tako da često podcrtam ključne riječi ili priloge koji vode do snažnog zaključka. Kao npr. riječ „Dakle”.

Možete obojiti cijelu Bibliju prema tablici boja, kao što preporučujemo u grupi Dobro Jutro Djevojke. Ovaj nam način pomaže da uronimo u Bibliju, a ne samo da čitamo. Tako više niste samo pasivni čitatelj, već ste oduševljeni riječima.

3. Nakon što pročitate, napišite ono što ste naučili. Jakov nas upozorava da kršćanin koji sebe gleda u ogledalo i ode, odmah zaboravi što je vidio. Ovo je za sve nas velika opasnost.

Koliko smo puta čitali stih koji nam je dotaknuo srce, ali smo ga u toku dana polako zaboravili. Tek danima ili mjesecima poslije sjetili smo se tog trenutka.

Pisanje nam pomaže da zapamtimo taj trenutak. Svaki dan kad otvorimo dnevnik ili priručnik, podsjećamo se na ono što smo jučer pisali! Bit ćemo kušani vratiti se nazad i čitati ono što smo prije pisali, što je zapravo odličan način rasta kroz vrijeme pobožnosti.

4. Pročitajte cijelu knjigu u Bibliji, a ne samo tu i tamo poneki stih. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je opasno za kršćane da samo svaki dan otvore Bibliju i pročitaju neki stih. Taj način čitanja Biblije nije zdrav.

Nisam protiv toga da ponekad proučavamo neku temu (npr. čitanje svih stihova u Bibliji o slavljenju i obožavanju).

VIDI OVO: Biblija online: Ovo su najbolje Biblije na internetu

Kako čitati Bibliju? Opasne stvari koje ne biste trebali raditi

Ono što je opasno jest ono što sam pisala na početku članka: otvaranje Biblije i odabiranje prvog stiha koji nam „iskoči“ sa stranice. Mislim da je to opasno jer:

  1. Ne čitamo stih u pravom kontekstu poglavlja i knjige. Krivovjerne doktrine rastu baš iz tog načina čitanja – kada dobronamjerni ljudi izaberu stih koji podržava njihovo uvjerenje. Nisu dobro razumjeli kontekst, niti shvatili da taj stih nema veze s doktrinom koju stvaraju.
  2. Ne možemo napredovati kao kršćani. Dio duhovne zrelosti jest da učimo kako graditi kršćanski život oko Riječi. To učimo jedino kada svakodnevno čitamo kroz cijelu knjigu u Bibliji, dopuštajući da nas cijela poruka knjige izaziva i ojača slaba mjesta u našem životu.

Tek kada vam za vrijeme čitanja Biblije „iskoče“ tri stvari, podcrtate ili obojite riječi, te napišete ono što ste naučili, vidjet ćete da Biblija uopće nije preteška za čitanje i razumijevanje kao što ste nekad mislili!

Ako se pitate kako čitati Bibliju, vjerujemo da će vam navedeni savjeti biti od velike pomoći. 

Autorica: Rosilind Jukić; Izvor: Dobrojutrodjevojke.com

NAJNOVIJE!