Duhovno zdravlje je važnije od fizičkog, a evo i zašto

Bog je više zainteresiran za duhovno, nego za fizičko.

Zbog čega je duhovno zdravlje važnije od fizičkog? Iz razloga što o vašoj zdravoj duhovnosti ovisi vaša vječna sudbina

“U snazi konja ne uživa niti mu se mile noge čovjekove.” (Psalam 147,10)

Kakva zanimljiva misao! Veliki, uzvišeni Bog ne nalazi zadovoljstva u čovječjim nogama!

Možemo o tome razmišljati vezano uz svijet sporta. Atletska zvijezda, gipka i hitra, prolazi kroz cilj s rukama visoko podignutim u znak pobjede. Košarkaš juri kroz igralište da zabije pobjednički koš. Nogometna zvijezda, mišićava i snažna, nezaustavljivo probija liniju obrane.

Mnoštvo je u zanosu. Ljudi skaču, viču i vesele se (dok drugi negoduju i zvižde). Fanatično su zaneseni i emocionalno uključeni u svaku utakmicu. Moglo bi se reći da im se mile noge čovječje tj. njihova sposobnost da odigraju utakmicu.

Biblija govori pozitivno o tjelovježbi

Namjera našeg retka nije da zabrani zanimanje za sport. Biblija na drugim mjestima pozitivno govori o vrijednosti tjelovježbe. Ali Božja nezainteresiranost za čovječje noge treba nas podsjetiti na to da svoje prioritete držimo u ravnoteži.

Mladi vjernik lako može postati tako zaokupljen nekim sportom da mu on postane životna strast. Svi njegovi vrhunski napori usmjereni su prema postizanju izvrsnosti. On drži pod kontrolom svoje vrijeme, unos hrane, svoj san.

PROČITAJTE: Za Boga je mrtav čovjek koji ovo ne osjeća

duhovno zdravlje važnije od fizičkog
Foto: Unsplash

Beskonačno vježba, usavršava vještinu u svakoj mogućoj igri. Pridržava se režima vježbanja zamišljenog da ga održi u vrhunskoj fizičkoj formi. On razmišlja i govori o tom sportu kao da je to njegov život. Možda zapravo i jest.

Ponekad ovakav mladi kršćanin odjednom sa svime prestane kad shvati da Bog ne nalazi zadovoljstva u čovječjim nogama. Ako hoće hodati u zajedništvu s Bogom, mora prihvatiti Božje gledanje na stvari.

Bog je više zainteresiran za duhovno, nego za fizičko

Što se onda Bogu mili? Jedanaesti redak psalma 147 govori: “Mili su Gospodu oni koji ga se boje, koji se uzdaju u milosrđe njegovo.” Drugim riječima, Bog je više zainteresiran za duhovno, nego za fizičko. Apostol Pavao odražava ovaj isti vrijednosni sustav kad kaže: “Tjelovježba je naime od male koristi, a pobožnost je svemu korisna – ima obećanje života: ovog sadašnjeg i onog budućeg” (1. Timoteju 4,8).

PROČITAJTE: Kako sačuvati duhovno zdravlje?

Za stotinu godina kad poklici utihnu, stadion opusti, a rezultat bude zaboravljen, ono što će uistinu nešto značiti bit će život koji je najprije tražio kraljevstvo Božje i njegovu pravednost.

Autor: William MacDonald

NAJNOVIJE!