5 znakova duhovnog zlostavljanja

Duhovno zlostavljanje je vrlo opasno. Ovo su pet znakova koji ukazuju da se na vama, ili na nekom koga poznajete, vrši duhovno zlostavljanje.

Bogati i siromašni

Jedan od znakova je primjer kada su članovi crkve prisiljeni toliko davati toj crkvi da to postane bolno za njih. Ako pastor vozi BMW, a članovi njegove zajednice stare aute, moguće je da taj pastor iskorištava članove svoje crkve kako je Pavao upozorio Timoteja: „tko drukčije naučava i ne prianja uza zdrave riječi, riječi Gospodina našega Isusa Krista, i nauk u skladu s pobožnošću, nadut je, puka neznalica, samo boluje od rasprâ i rječoborstava“ (1. Timoteju 6,3-4) dok: „U svojoj će vas lakomosti kupovati izmišljotinama. Njihova osuda već odavna nije dokona i propast im ne drijema“ (2. Petrova 2,3) i „Uistinu, mi nismo kao mnogi koji trguju riječju Božjom, nego iskreno – kao od Boga pred Bogom – u Kristu govorimo“ (2. Korinćanima 2,17).

Suprotnost Pismu

Još jedan primjer duhovnog zlostavljanja je kada vas nagovaraju da učinite nešto nemoralno, a to opravdavaju kao „služenje Gospodinu“. No pripazite; svatko tko propovijeda ono što je suprotno Pismu zapravo iskorištava osobe koje ga slušaju.

Crkveno vodstvo nikada ne bi trebalo prisiljavati nikoga na nešto što Biblija zabranjuje. Ako to i čine, tada budite sigurni da oni nisu pod vodstvom Boga nego su možda pod utjecajem Sotone koji se prerušio u anđela svijetla. Biblija tako govori: „Ta sam se Sotona prerušuje u anđela svjetla“ (2. Korinćanima 11,14).

Strah i zastrašivanje

Sjećam se događaja od prije 20 godina u kojem je jedan član crkvenog odbora prijetio drugom članu da će proširiti laži o njemu ako ne bude glasao na određen način za vrijeme crkvene sjednice. Ono što je dodatno pogoršalo situaciju bila je činjenica da je predator zapravo bio jedan od najstarijih i najuglednijih članova odbora te se činilo da on vodi crkvu mnogo više od pastora, dekana i samog odbora.

Činilo se da dominira svakim sastankom koristeći strah i zastrašivanje. Ovo je pravi primjer duhovnog zlostavljanja te se molim da ga je netko upozorio o onome što je Jakov rekao: “Neka vas, braćo moja, ne bude mnogo učiteljâ! Ta znate: bit ćemo strože suđeni“ (Jakovljeva 3,1).

VIDI OVO: 10 znakova emotivnog zlostavljanja u odnosu

Odbijanje prihvaćanja medicinskog tretmana

Ako netko odbije medicinsku pomoć, a ozbiljno je bolestan, tada zapravo riskira svoj život. Ovo je vrlo ozbiljno, naime, nedavno je jedna žena objavila na Facebooku poruku u kojoj je rekla da ju bole prsa te da već ima povijest srčanih bolesti, ali da „proklamira iscjeljenje u Isusovo ime.“

Naravno da Bog može izliječiti, ali vjerujem da bi od nas očekivao da upotrijebimo zdrav razum i da potražimo pomoć, kao što bi učinili da smo slomili ruku. Možete li zamisliti da ova žena ima slomljenu ruku, a ne želi posjetiti liječnika te govori da ozdravljenje prepušta Isusu.

Neki će vam možda i reći da nemate vjere ako odete liječniku jer biste trebali moliti da budete izliječeni. To može biti znak duhovnog zlostavljanja.

Usredotočavanje na čovjeka

Naše središte za vrijeme bogoslužja su Isus i Riječ Božja. Ponekada sam pogriješio u vezi određenih odlomaka ili dijelova Pisma, ali sam se sljedeće nedjelje obratio vjernicima i ispravio svoju pogrešku, priznao sam da sam bio u krivu te sam dao novo objašnjenje.

Ako imate vođu koji ne želi priznati da je u krivu kada pogriješi, ili vjeruje da on ne može pogriješiti te sebe stavlja u središte svega u crkvi, tada se susrećete s duhovnim zlostavljanjem. Jednom sam rekao vjernicima za vrijeme propovijedi: „Dio moje propovijedi bit će savršen, a to je dio kada ću vam čitati Bibliju.“ Razumijete li što želim reći?

VIDI OVO: 3 znaka seksualnog zlostavljanja u braku

Zaključak

Znam da postoji mnogo više znakova duhovnog zlostavljanja od navedenih. Možda možete dodati neke koje sam ja izostavio. Ako ih ima, ispričavam se, ali se nadam da će vam ovaj članak pomoći u prepoznavanju znakova duhovnog zlostavljanja i da će vas sačuvati od duhovnog pada.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Faithinthenews.com