Smiju li kršćani slaviti Noć vještica?

Dok se približava Noć vještica, vi ili netko koga poznajete možda se bori s proslavom tog blagdana. Smiju li kršćani slaviti Noć vještica?

Neki ga vide kao mračni dan pun zlih utjecaja, dok ga drugi smatraju bezazlenim periodom za zabavne kostime i slatkiše. Ovaj odgovor od Billya Grahama može ponuditi neke smjernice o Noći vještica, pa čak vam i dati kreativne ideje za primjenu blagdana u svrhu dijeljenja Krista:

P: Imam pomiješane osjećaje u vezi toga kako bi naša obitelj trebala biti uključena u Noć vještica. Što da napravim?

O: Ljudi dolaze do različitih zaključaka u vezi slavljenja Noći vještica, osobito ako imaju malu djecu ili unuke.

Za neke ljude je ovaj praznik vrijeme za maskiranje i slatkiše; to je prilika za zabavu. Drugi izražavaju zabrinutost za sigurnost svoje djece ili naglasak koji se često stavlja na nasilje ili užase u ovo doba godine. Oni koji su zainteresirani je li proslava ispravna ili pogrešna vide porijeklo blagdana u okultnom i vjeruju da se uopće ne treba slaviti; svjesni su da neke skupine slave Noć vještica u čast Sotoni.

VIDI OVO: Bivša vještica otkrila šokantne detalje o sotonističkim ritualima na Noć vještica

S druge strane, drugi prepoznaju da je Noć vještica, uoči „Svih svetih“ (1. studenog), također povezan s Martinom Lutherom i Reformacijom. Slave vjerske slobode zadobivene u to povijesno doba. Budući da svaka od tih perspektiva sadrži istinu, teško je znati točan odgovor.

Potičemo svaku obitelj da razvije vlastiti pristup prema Noći vještica na temelju vlastitih uvjerenja i mogućnosti za slavljenje koje su im na raspolaganju. Odgovornost za donošenje ove odluke počiva na odraslima u obitelji, a ne na djeci. Pritisak ravnopravnosti prema djeci prevelik je da bi bili objektivni. Zasigurno, pružanje sigurne, zabavne okoline mora biti prioritet.

Neki se roditelji prilagođavaju tradicionalnoj praksi Noći vještica, dok drugi razvijaju potpuno različite alternative. Ove alternative mogu uključivati jesenske festivale na kojima se djeca potiču da se odijevaju na određenu temu kao što su likovi iz pozitivnih crtića ili knjiga, poznati povijesni likovi ili biblijski junaci.

Izvođenje te teme jednostavnim oponašanjem može biti zabavno i prilika za podučavanje vrijednosti. Djeca će uvijek biti privučena kostima i slasticama; pronalaženje pozitivnih načina da se u tome uživa predstavlja primarni izazov za brižne odrasle.

VIDI OVO: Zašto je slavljenje Noći vještica toliko opasno?

Ako odlučite napraviti veliku promjenu u načinu na koji vaša obitelj slavi Noć vještica, možda nećete morati sami odraditi sav posao. Savjetujemo vam da se obratite crkvama u vašem području kako biste odredili koje se aktivnosti planiraju.

Umjesto potpunog odvajanja od noćnih aktivnosti, neki kršćani dijele evanđeoske traktate uz slatkiše djeci koja dolaze u njihove domove, te od Noći vještica stvaraju priliku da svjedoče za Krista. Drugi nude sigurna mjesta za veselu zabavu.

Izvor: BillyGraham.org/Faithit.com; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!