“Istina će vas osloboditi”: Što je Isus mislio kada je to rekao?

Isus je jednom prilikom rekao: “Istina će vas osloboditi.” Što je ta istina i od čega nas ustvari oslobađa? 

Tijekom zemaljske službe, Isus je dao mnoge izjave koje su bile tajnovite, čak i za njegove najbliže učenike – izjave koje su rezultirale zbunjenošću, pa čak i nasiljem među vjerskim vođama.

U Ivanu 8 Isus je izazvao sukob sa Židovima koji je završio pokušajem da ga kamenuju. Rekao im je: : “Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu, moji ste učenici; upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi” (Ivan 8, 31-32).

Što je “istina”?

Pilat postavlja Isusu ovo pitanje u Ivanu 18, 38: “Što je istina?” Filozofi su se s tim konceptom borili tisućljećima. Kako pravilno definiramo istinu?

Prema komentaru Matthewa Henryja, istina prije svega dolazi od Boga. “Istina i liječi i hrani srca onih koji je primaju. Istina koju podučavaju filozofi nema tu snagu i učinak, već samo Božja istina.” Kada o nečemu znamo istinu, može započeti proces ozdravljenja i rasta. Jeste li ikada primijetili kada okrenete stranice Biblije da osjećate kako vam je srce oživjelo, pogotovo kada naletite na novu istinu? Božje Riječi obnavljaju ljudska srca.

“Istina će vas osloboditi” – od čega?

Božja istina nas oslobađa u smislu opravdanja. Kada spoznamo istinu Evanđelja i posvetimo se spasonosnom odnosu s Gospodinom, to nas oslobađa ropstva grijeha. Isus je odgovorio da ako Sin osobu oslobodi, onda je ta osoba uistinu slobodna (Ivan 8, 36). Tada u Ivanu 14, 6 Isus jasno kaže da je On istina. Činjenica da je ranije Oca nazvao istinitim (Ivan 8, 26) samo je naglasila Njegov prisan odnos s Bogom Ocem.

Sloboda je za Židove značila oslobođenje od njihovih rimskih tlačitelja. U stvari, mnogi su mislili da će Mesija doći kao kralj osvajač u tu izričitu svrhu. Međutim, Isus je rekao:

“Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene, proglasiti godinu milosti Gospodnje.” (Luka 4, 18-19)

Isus je istina u koju bismo trebali vjerovati. Samo On ima moć otkupiti nas, spasiti i pružiti nam istinsku slobodu. Važno je napomenuti da u Ivanu 14, 6 Isus ne kaže da je On jedan od mnogih koji to može učiniti. Objašnjava da nitko ne može doći k Ocu (i dobiti novi život) osim po Njemu. Ponekad ne volimo čuti da postoji samo jedan način, ali prema Stvoritelju svemira, dizajn je takav da postoji samo jedan način da imamo ispravan odnos s Bogom, vječni život s Njim u raju. Luka je u Djelima 4, 12 rekao:

I nema ni u kome drugom spasenja. Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti. (Djela 4, 12)

Mnogi ne žele prihvatiti istinu

Danas mnogi ljudi vjeruju da je sloboda raditi što god žele, ne podliježući nikakvim autoritetima izvan vlastitih hirova.

John Piper detaljno govori o ovom ropstvu: “Prvo, grijeh nas porobljava proizvodeći uvjerljive želje … Isus nas jedini može osloboditi ove dvije vrste ropstva: dominacije i prokletstva grijeha.”

I to je sloboda o kojoj Isus govori. Ne politička sloboda, čak ni fizička, već duhovna. Naša grešna narav znači da imamo grešne želje koje upravljaju našim odlukama – želje koje će u konačnici dovesti do tjelesne i duhovne smrti. Na tom putu nema slobode; bilo koja sloboda koju mislimo da imamo iluzija je koja nas želi obeshrabriti u traženju stvarne slobode koju samo Krist može dati.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!