Kako dvije jabuke dnevno utječu na zdravlje srca?

Jabuke su dokazano jedna od najzdravijih vrsta voća te su korisne za kolesterol, probavu, zdravlje srca, mršavljenje i imunitet. 

Jabuke su jedna od najzdravijih namirnica na zemlji te su korisne za zdravlje srca. Evo što dvije jabuke dnevno čine našem organizmu!

Jabuke su jedna od najzdravijih namirnica na zemlji. Jedna jabuka na dan može zaista pomoći vašem zdravlju jer sadrži mnogo korisnih sastojaka. No, dvije jabuke na dan odlične su za smanjenje lošeg kolesterola. Istraživanje je pokazalo da jabuke mogu biti jako korisne za zdravlje srca.

U njemu je sudjelovalo 40 sredovječnih ljudi. Najprije su odgovarali na pitanja o zdravlju i zdravom životu. Tada je polovica trebala konzumirati dvije jabuke, a druga polovica sok iz dvije jabuke – sveukupno u trajanju od 8 tjedana. 

Nakon istraživanja došlo je do slijedećih rezultata: osobe koje su konzumirale sok jabuke su imale kolesterol 6.11, a one koje su konzumirale cijele jabuke imale su kolesterol 5.89. 

VIDI OVO: Prirodni sok od jabuke: 10 razloga zašto je dobar za zdravlje

Znanstvenik i doktor Thanasis Koutsos je rekao: „Jedan čisti zaključak ovog istraživanja jest da malene promjene u našoj prehrani mogu imati jako velik utjecaj na zdravlje srca. Još ne znamo što je odgovorno za ovakve rezultate – vlakna u jabukama ili polifenol u njima. No, jasan pobjednik je zapravo plod jabuke, a ne sok“. 

Jabuke su jedna od najpopularnijih vrsta voća, a bogate su polifenolom i vlaknima. Bioaktivni spojevi su jabukama odgovorni su za mnoštvo korisnih svojstava koje jabuke u sebi nose. 

1. Jabuke su bogate vlaknima i vitaminom C. Uključite ih u prehranu kako bi si poboljšali probavu i imunitet. 

2. Vlakna u jabukama mogu biti korisna za gubljenje težine. Ona nas čine sitima dulje vremena. Jabuke imaju jako malo kalorija te su odlična poslastica za vrijeme dijete. 

3. Polifenoli u jabukama mogu biti korisni osobama s dijabetesom tipa 2. Istraživanje je pokazalo da konzumiranje jabuka može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 za 28%. Naime, polifenoli mogu spriječiti propadanje tkiva u beta stanicama u gušterači, a te stanice proizvode inzulin. 

4. Jabuke sadrže pektin, tip vlakna koji se ponaša kao prebiotik te vašem želucu daje mnoge dobre bakterije. Unos probiotika i prebiotika je odličan za dobro zdravlje želuca i probave. 

5. Antioksidanti u jabukama mogu ponuditi zaštitu vašim plućima od oksidativne štete. Prema istraživanju nad 68 000 žena, one koje su jele najviše jabuka imale su manji rizik od razvitka astme. 

Sve u svemu, jabuke su dokazano jedna od najzdravijih vrsta voća te su korisne za kolesterol, probavu, zdravlje srca, mršavljenje i imunitet. 

NAJNOVIJE!