Prirodni sok od jabuke: 10 razloga zašto je dobar za zdravlje

Prirodni sok od jabuke pun je vitamina i količine šećera koja nije štetna. Zašto je toliko dobar za zdravlje? U ovom tekstu donosimo nekoliko razloga. 

Mediji će nam uvijek pokušavati prodati neko „čudesno“ voće koje je toliko zdravo da svi naši zdravstveni problemi mogu nestati, kao i sav novac iz našeg novčanika.

No, nadohvat ruke nam je istinski zdravo voće koje ima mnoštvo koristi za zdravlje – riječ je skromnoj jabuci.

Ako ne volite jesti jabuke, onda je za vas odličan i prirodni sok od jabuke (ne onaj iz trgovine!). 

Jabuka je jedna najzdravijih voćki na svijetu. Nemaju nimalo masti ni soli, a bogate su vitaminima, mineralima i antioksidantima. Rastu u jesen te su iznimno jeftine, čak i tijekom drugih godišnjih doba.

Postoje mnoge vrste jabuka, a svaka od njih ima veliku nutritivnu vrijednost.

Stoga je važno jesti dimaće jabuke i piti sok od jabuke budući da kupovni često ima toliko šećera da tijelo ne može prepoznati sve te vitamine i minerale u njemu. 

Sok od jabuke – nutritivna vrijednost

Sok od jabuke zadržava ključne hranjive tvari jabuke, uključujući vitamin C i razne vitamine B, te minerale, kao što su magnezij, željezo, kalcij, mangan i bakar. Dio vlakana također se zadržava u ovom soku, kao i fitokemikalije, flavonoli i procijanidini.

Prirodni sok od jabuke koncentrira se na jednu šalicu koja predstavlja oko 10% vaših dnevnih potrebnih ugljikohidrata zahvaljujući prirodnim šećerima koji se nalaze u njemu. Kalij je najvažniji mineral u ovom soku, a jedna porcija daje otprilike 7% vašeg dnevnog unosa.

Sok od jabuke – kalorije

Prema ovom izvješću, 100 g nezaslađenog prirodnog soka od jabuke može sadržavati 46 kalorija. S obzirom na broj kalorija, pobrinite se da ovaj napitak konzumirate umjereno.

Prirodni sok od jabuke
Snimka zaslona: YouTube

Zašto je sok od jabuke dobar za zdravlje? 

Donosimo nekoliko razloga zašto je prirodni sok od jabuke iznimno dobar za zdravlje: 

Vitamini i detoksikacija

Prirodni sok od jabuke pun je vitamina. Naravno, sadrži i malo prirodnog šećera, ali količina zaista nije štetna. Zapravo, odlična je za nadomještanje elektrolita nakon pretjerane fizičke aktivnosti. 

Ujedno, sok od jabuke je odličan za djecu. Kada su im potrebni elektroliti, možete im pomiješati sok od jabuke i vodu te će se vaše dijete vrlo brzo oporaviti. Nemojte im davati čisti sok od jabuke zbog šećera koji sadrži. 

VIDI OVO: Jabuke za mršavljenje i zdravlje: Evo kako djeluju na naš organizam!

Jabuke su ujedno odlične za izbacivanje štetnih tvari iz jetre. Alkalin u jabukama odličan je za čišćenje probavnog sustava. 

Prirodni sok od jabuke je dobar za zdravlje srca

Jedna čaša soka od jabuke dnevno dovoljna je za nadomještanje kalija u tijelu. Kalij je vrlo važan za zdravlje srca zbog čega sok od jabuka igra važnu ulogu za vaše srce. On je pun antioksidanata, flavonoida i polifenola, piše Healthline

Sok od jabuke i astma

Astma je vrlo zamorna bolest koja mnogima remeti kvalitetu života. Flavonoidi u jabuci su odlični za sprječavanje napada astme. Znanstveno istraživanje daje naznačiti da flavonoidi jačaju pluća. Dovoljna je samo jedna čaša prirodnog soka od jabuke kako bi vaša pluća dobila dodatnu snagu. 

Dobar je za imunitet

Sok od jabuke ima značajnu količinu vitamina C, ključne komponente imunološkog sustava tijela. Vitamin C može potaknuti imunološki sustav na način da sprječava oksidativni stres i smanjuje upalu.

Sok od jabuke i kolesterol

Kako bi snizili kolesterol, okrenite se jabuci (ili soku od jabuke). Visok kolesterol krivac je za mnoge kardiovaskularne probleme, a konzumiranjem soka od jabuke odmah stvarate obranu protiv takvih bolesti. 

Sok od jabuke za zdravlje mozga

Poznato je da antioksidanti sprječavaju oksidativni stres u tijelu. Prema opsežnoj studiji iz 2011. u časopisu Advances in Nutrition, sok od jabuke mogao bi smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti. Druga studija iz 2010. pokazala je da antioksidanti prisutni u ovom voćnom soku mogu pomoći u ublažavanju simptoma neuroloških bolesti.

Jabuke i rak

Nije u potpunosti sigurno da flavonoidi jačaju pluća kada je riječ o borbi protiv raka pluća. No, polifenoli u jabuci mogu pomoći pri zaštiti stanice od oksidativnog stresa i upala. Ako želite takvu zaštitu, birajte gušći sok od jabuke. 

VIDI OVO: U sok od jabuke dodavala je ovaj začin: Iznenadila se rezultatima na tijelu!

Sok od jabuke za zdravlje
Snimka zaslona: YouTube

Sok od jabuke protiv zatvora i tvrde stolice

Ako se mučite s tvrdom stolicom, jabuke mogu biti rješenje za vas zbog sorbitola koji iz crijeva vuče vodu i na taj način olakšava prolaz stolice crijevom. Sok od jabuke je također odličan za hidrataciju, pogotovo kod djece. 

Prirodni sok od jabuke je dobar za jetru

Jabučna kiselina može poboljšati rad jetre. Sok od jabuke, u kombinaciji s vodom, može potaknuti mokrenje i potaknuti oslobađanje viška soli i masti iz tijela. Alkalni sadržaj također može pomoći u ispiranju toksina, održavajući dobru pH ravnotežu u tijelu, što može djelovati kao napitak za čišćenje jetre.

Ostale zdravstvene dobrobiti soka od jabuke

  • Zdravlje očiju: Vitamin A prisutan u jabukama može izoštriti vid i pozitivno djelovati na zdravlje očiju.
  • Njega kose: Jabučni ocat, kao i sok od jabuke, sadrži spojeve koji su odgovorni za rast i sjaj kose.

Oprez: Ako se pitate je li sok od jabuke kiseo, odgovor je potvrdan. Iz tog razloga može uzrokovati refluks kiseline. Preporučljivo je posavjetovati se sa svojim liječnikom prije nego što uključite ovaj sok u svoju prehranu.