Dvije stvari koje će se vam se dogoditi kada ispovjedite svoje grijehe

Ispovijed grijeha nešto je što svaki iskreni vjernik treba svakodnevno činiti. Nitko nije imun na grijeh i moramo ga uvijek priznati Bogu.

Na sudu, osoba koja prizna zločin slaže se da je zapravo prekršila zakone koji su na snazi u određenoj državi. Kada u ispovijedi Bogu priznajemo svoje grijehe, priznajemo da smo prekršili Božji zakon. Priznajemo da smo odlučili učiniti, reći ili misliti nešto što je suprotno Božjoj volji, i stojimo krivi pred Njim.

Vezano uz ispovijed je pokajanje. Dok ispovijed grijeha uključuje priznavanje onoga što smo pogrešno učinili, pokajanje uključuje želju da promijenimo smjer. Ne samo da priznajemo svoj grijeh, već poduzimamo korake da ga nadvladamo i napustimo.

Ispovijed bez pokajanja samo su riječi. Većina ljudi priznat će grijeh kada budu uhvaćeni na djelu, ali možda se nemaju namjeru promijeniti.

Ispovijed grijeha: Dvije stvari koje će se vam se dogoditi kada ispovjedite svoje grijehe

Što će se dogoditi s vama kad god budete imali odvažnosti svoje grijehe nazvati svojim pravim imenom i ispovjediti ih? Autor Bill Hybels u knjizi ”Molitvom do duhovnog zdravlja” (Stepress Zagreb) navodi da će vam se dogoditi najmanje dvije stvari.

1. Bit će vam očišćena savjest. ”Konačno sam to rekao”, razmišljat ćete. ”Konačno sam iskren s Bogom. Više ne igram nikakve igre i zato se dobro osjećam.”

2. Preplavit će vas olakšanje kako je Bogu u naravi da oprašta. Znajući da ”kako je istok daleko od zapada, tako (Bog) udaljuje od nas bezakonja naša” (Psalam 103, 12), počet ćete shvaćati značenje mira.

PROČITAJTE: 3 važne stvari koje trebamo imati na umu prilikom ispovijedanja grijeha

Tada ćete se osjetiti slobodnima da možete moliti: ”Molim Te, daj mi snage da se toga grijeha smjesta okanim.” Uz pomoć Duha Svetoga ćete se moći obvezati na napuštanje grijeha i život za Krista. Tada će vaš životi početi pokazivati znakove promjene.

Mislim da mnogi od nas kršćana ispovijedanje ne shvaćaju dovoljno ozbiljno. Kad ne bi bilo tako, naši bi životi bili bitno drukčiji. Ako ste posve iskreni o svojim grijesima, nešto se događa. Nakon što se pet dana zaredom morate nazivati lažljivcem, pohlepnom osobom, manipulatorom ili nečim sličnim, reći ćete sami sebi: ”Umoran sam od priznavanja toga. S Božjom pomoći, moram to iskorijeniti iz svog života.”

Ispovijed grijeha
Foto: Unsplash

I dok Bog bude nastavljao ”raditi na vašim grijesima”, vi ćete početi uviđati kako se Pavlove riječi potvrđuju u vašem životu: ”Je li tko u Kristu, nov je stvor. Staro uminu, novo, gle nasta!” (2. Korinćanima 5, 17).

“Ispovijed je dobra za dušu!”

To je istina. Bog želi da živimo čiste savjesti i čistog srca (Matej 5, 8; Psalam 24, 4). To je moguće samo kada redovito ispovijedamo i napuštamo svoje grijehe.

PROČITAJTE: Molitva pokajanja

Jedini koji nikada nije morao priznati svoje grijehe je Isus – jer ih nikada nije počinio (Hebrejima 4, 15). Ali nitko drugi toga na zemlji nije lišen. Stoga, moramo naučiti redovito ispovijedati svoje grijehe i Bogu i drugim ljudima kako bismo mogli živjeti bez krivnje i srama.

NAJNOVIJE!